ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός Τουρκία: Απεγκλώβισαν οικογένεια από συντρίμμια στη Συρία - Ζητωκραύγαζαν οι διασώστες

Σεισμός Συρία
Συγκλονιστικές στιγμές στη Συρία
AP

Οι διασώστες κατάφεραν και έβγαλαν ζωντανούς, τον πατέρα, τον γιο και την κόρη έπειτα δύο ημέρες μετά τον φονικό σεισμό

Όταν ο σεισμός γκρέμισε το σπίτι του στο Χαλέπι, την δεύτερη περισσότερο πληγείσα πόλη της Συρίας, ο Γιούσεφ κατάφερε να επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με έναν από τους εγκλωβισμένους συγγενείς του και να ακούσει τις φωνές τους παρότι ήταν κακή η σύνδεση.

Από τότε όμως, ο 25χρονος στέκεται μέσα στο κρύο δίπλα στα χαλάσματα χωρίς πλέον καμία επικοινωνία.

"Περιμένω νέα από τον πατέρα μου, την μητέρα μου, τον αδελφό μου, την αδελφή μου και τον γιο της. Μέχρι στιγμής δεν ξέρουμε τίποτα γι' αυτούς", λέει.

"Τους μίλησα και άκουσα τις φωνές τους, αλλά δυστυχώς, όπως μπορείτε να δείτε εδώ τα συνεργεία εργάζονται με πολύ αργούς ρυθμούς και δεν διαθέτουν αρκετό εξοπλισμό", συμπληρώνει.

Σήμερα το πρωί στους δρόμους άνδρες, γυναίκες και παιδιά τυλιγμένοι με κουβέρτες κάθονταν γύρω από φωτιές που είχαν ανάψει προσπαθώντας να ζεσταθούν. Πολλοί σεισμόπληκτοι πέρασαν τη νύχτα μέσα σε αυτοκίνητα και φορτηγά κοντά στο σημείο που βρίσκονταν τα σπίτια τους. Κάποιοι άλλοι κοιμήθηκαν κάτω στην παγωμένη άσφαλτο.

Το Χαλέπι κάποτε φημιζόταν για τα παζάρια του, την σκεπαστή αγορά, για τους μεσαιωνικούς μιναρέδες, τα θολωτά λουτρά και το επιβλητικό αρχαίο φρούριό του, στο οποίο προκάλεσε σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή ο πολυετής εμφύλιος πόλεμος προτού η κυβέρνηση ανακαταλάβει ένα προπύργιο των ανταρτών εκεί το 2016.

Σήμερα συγκαταλέγεται στις πόλεις εκείνες της Συρίας που επλήγησαν περισσότερο από τον σεισμό των 7,8 βαθμών και άφησε πίσω του 2.500 νεκρούς μόνο στη Συρία.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση των τοπικών αρχών, τουλάχιστον 390 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 750 τραυματίστηκαν στην επαρχία του Χαλεπίου, ενώ πάνω από 50 κτίρια κατέρρευσαν.

Πολλά κτίρια στο Χαλέπι είχαν ήδη αποδυναμωθεί από τις μάχες στη διάρκεια του 12ετούς πολέμου και το διαμέρισμα του Γιούσεφ βρισκόταν στο Μπουστάν αλ-Μπάσα, μια συνοικία που βρισκόταν στην πρώτη γραμμή και που επλήγη σοβαρά από τις συγκρούσεις.

Ο σεισμός προκάλεσε περαιτέρω καταστροφή και στο στολίδι της πόλης --το Φρούριο του Χαλεπίου, ένα οχυρωμένο μεσαιωνικό κάστρο στην καρδιά της πόλης και μνημείο παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Το φρούριο είχε υποστεί σοβαρές ζημιές στη διάρκεια του εμφυλίου και ο σεισμός αποτελείωσε κάποιες υποδομές που βρίσκονταν στους εσωτερικούς του χώρους.

Για τους κατοίκους του Χαλεπίου, που προσπαθούν σταδιακά να αποκαταστήσουν την κατεστραμμένη πόλη τους έπειτα από χρόνια μετά την λήξη των εχθροπραξιών εκεί, ο σεισμός πρόσθεσε νέα προβλήματα.

Στο νοσοκομείο αλ-Ραζί, ο 27χρονος Μπακρ λέει ότι είναι ο ένας από τους τρεις επιζώντες από την κατάρρευση της πολυκατοικίας όπου διέμενε. Οι γονείς του, ένας από τους αδελφούς του και έξι από τα ανίψια του σκοτώθηκαν.

Από το κρεβάτι του νοσοκομείου λέει: "Το κτίριο έπεσε πάνω μας".

Η κυβέρνηση της Συρίας έχει λάβει βοήθεια από μια σειρά αραβικών χωρών μεταξύ των οποίων η Αίγυπτος και το Ιράκ, καθώς και από τον βασικό σύμμαχό της, τη Ρωσία, η οποία έχει στείλει ομάδες διασωστών και έχει επιστρατεύσει δυνάμεις που βρίσκονταν ήδη στη χώρα για να συνδράμουν στις επιχειρήσεις διάσωσης σε πληγείσες περιοχές , ανάμεσά τους και στο Χαλέπι.

Στα βορειοδυτικά, ωστόσο, της χώρας που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών έχει φθάσει ελάχιστη ή και καθόλου ανθρωπιστική βοήθεια.

Οικογένεια βγήκε ζωντανή από τα συντρίμμια

Σε ζητωκραυγές ξέσπασαν οι διασώστες και οι κάτοικοι στο χωριό Μπίσνια της Συρίας το οποίος έχει ισοπεδωθεί από το φονικό σεισμό την περασμένη Δευτέρα, όταν μια οικογένεια βγήκα σώα μέσα από τα συντρίμμια ενός κατεδαφισμένου κτιρίου.

Οι διασώστες κατάφεραν και έβγαλαν ζωντανούς, τον πατέρα, τον γιο και την κόρη έπειτα δύο ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Οι νεκροί και στις δύο χώρες έχουν ξεπεράσει τους 11.200 με τους διασώστες να συνεχίζουν να δίνουν μάχη με το χρόνο για την αναζήτηση επιζώντων.