ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στην Τουρκία: Τα «μωρά» του Ερντογάν και οι προεκλογικές υποσχέσεις στα συντρίμμια

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρηγορεί τους σεισμόπληκτους
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρηγορεί τους σεισμόπληκτους
Α.Ρ

Σεισμός στην Τουρκία: Με κινήσεις εντυπωσιασμού, μετρητά στις οικογένειες των θυμάτων και τη σύζυγό του Εμινέ στο πλευρό του, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να απαντήσει στην οργή των πληγέντων, «παίζοντας τα ρέστα» του εν όψει των κρίσιμων εκλογών

Ο Ερντογάν είναι αποφασισμένος να προχωρήσει κανονικά στις εκλογές στην Τουρκία σε τρεις μήνες από τώρα, παρά τους φονικούς σεισμούς που ισοπέδωσαν μεγάλο μέρος της νοτιοανατολικής χώρας αυτή την εβδομάδα. Ο Τούρκος πρόεδρος ο οποίος αντιμετωπίζει μια από τις πιο σκληρές εκλογικές μάχες εδώ και δύο δεκαετίες, ανακοίνωσε 90 ημέρες έκτακτης ανάγκης στις πληγείσες περιοχές, υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια στους πληγέντες και παραδέχθηκε κάποια αρχικά λάθη και αστοχίες.

Αναλυτές λένε είπαν ότι μετά τη λήξη της περιόδου έκτακτης ανάγκης, ο Τούρκος ηγέτης σχεδιάζει να διεξαγάγει κανονικά τις εκλογές στις 14 Μαΐου, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί. Αξιωματούχος της κυβέρνησης το επιβεβαίωσε στο Bloomberg, ζήτησε ωστόσο να μην κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Τα μωρά που επέζησαν του σεισμού, σύμβολο ελπίδας

Όσο και αν ακούγεται κυνικό, ο σεισμός «βοηθάει» επίσης στην ενίσχυση του προφίλ του και την προεκλογική συσπείρωση. Σε μία προσπάθεια να ενισχύσει το προφίλ του και να κερδίσει προεκλογικούς «πόντους» ο Ερντογάν πρόσφερε το προεδρικό του αεροπλάνο για να μεταφερθούν με ασφάλεια στην πρωτεύουσα 16 μωρά που ανασύρθηκαν από τα ερείπια στο «πληγωμένο» Καχραμανμάρας.

Τα μωρά που βρέθηκαν μόνα τους μετά τον σεισμό σε περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας που κόστισε τη ζωή χιλιάδων μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στην Άγκυρα. Το προεδρικό αεροπλάνο έχει τεθεί σε ετοιμότητα για να χρησιμοποιηθεί για δραστηριότητες που σχετίζονται με το σεισμό, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς ιατρικών ομάδων και βοήθειας σε περιοχές της χώρας. Χρησιμοποιείται επίσης για τη μεταφορά βαρέως τραυματισμένων στην Άγκυρα για θεραπεία.

Αμέσως μετά την προσγείωσή τους στο αεροδρόμιο Esenboğa στην Άγκυρα, τα 16 βρέφη ανέλαβαν «ανάδοχες μητέρες» του Υπουργείου Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών, μεταφέροντάς τα με ασφάλεια στο νοσοκομείο Etlik City. Συγκινητικές εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου δείχνουν τα βρέφη στην αγκαλιά των διασωστών στο αεροπλάνο, τυλιγμένα σε πολλές κουβέρτες.

Οι φωτογραφίες δείχνουν ανθρώπους στριμωγμένους στην πτήση να κουβαλούν τα βρέφη, πολλά από τα οποία κοιμούνται, καθώς μεταφέρονται σε ασφαλές μέρος. Τα μωρά, τα οποία πιστεύεται ότι δεν έχουν τραυματιστεί, θα φροντίζει πλέον οργάνωση που υπάγεται στο Υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών.

Δύο από τα μωρά απομακρύνθηκαν από τα συντρίμμια που προκλήθηκαν από τον σεισμό, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν ταυτοποιηθεί. Τα άλλα 14 νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της Καχραμανμάρας την ώρα του σεισμού, αλλά οι αρχές δεν μπορούν ακόμη να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους.

Η Εμινέ Ερντογαν, προεκλογικό «όπλο»

Η σύζυγος του Τούρκου Προέδρου Εμινέ Ερντογάν επισκέφτηκε τα μωρά στο νοσοκομείο Etlik City την Τετάρτη. Οι δύο ισχυροί σεισμοί που σάρωσαν Τουρκία και Συρία έγιναν αισθητοί σε πολλές χώρες σε όλη τη Μέση Ανατολή, ολόκληρες πολυκατοικίες κατέρρευσαν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και χιλιάδες άνθρωποι εγκλωβίστηκαν.

H πρώτη κυρία της Τουρκίας ήταν η πρώτη που επισκέφθηκε τα 16 βρέφη μέχρι ενός έτους και δέχονται ιατρική φροντίδα χωρίς συγγενείς. «Βρίσκονται στα ασφαλή χέρια του κράτους μας. Θα συνεχίσω να παρακολουθώ την πρόοδο των μωρών μας που βρίσκονται. Εύχομαι όλα τα καλά σε κάθε παιδί που επλήγη από την καταστροφή και ταχεία ανάρρωση στα τραυματισμένα μωρά μας», έγραψε ο Ερντογάν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο αρχικός νυχτερινός σεισμό των 7,8 Ρίχτερ και ο ελαφρώς μικρότερος που ακολούθησε, εξαφάνισαν ολόκληρα τμήματα μεγάλων τουρκικών πόλεων σε μια περιοχή γεμάτη με εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία και άλλες συγκρούσεις.

Η Τουρκία βρίσκεται σε μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές στον κόσμο, που βρίσκεται σε μια γραμμή ρήγματος. Η τουρκική περιοχή Duzce συκλονίστηκε από ένα σεισμό μεγέθους 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ το 1999 και ήταν ο χειρότερος που έπληξε την Τουρκία εδώ και δεκαετίες. Η δόνηση σκότωσε περισσότερους από 17.000 ανθρώπους, ανάμεσά τους περίπου 1.000 στην Κωνσταντινούπολη.

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι ένας μεγάλος σεισμός θα μπορούσε να καταστρέψει την Κωνσταντινούπολη, γεγονός που επέτρεψε την εκτεταμένη κατασκευή χωρίς προφυλάξεις ασφαλείας. Ένας σεισμός μεγέθους 6,8 βαθμών έπληξε το Ελαζίγ τον Ιανουάριο του 2020, σκοτώνοντας περισσότερους από 40 ανθρώπους.

Και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, ένας σεισμός μεγέθους 7,0 βαθμών έπληξε τις ακτές του Αιγαίου της Τουρκίας, σκοτώνοντας 114 ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 1.000. Ο τελευταίος σεισμός 7,8 Ρίχτερ συγκλόνισε την Τουρκία το 1939, όταν 33.000 έχασαν τη ζωή τους στην ανατολική επαρχία Erzincan.

Σχετικές ειδήσεις