ΤΟ NEWSBOMB.GR ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στην Τουρκία: Συνεχίζονται οι προσπάθειες διάσωσης των εγκλωβισμένων στην Αντιόχεια

Σεισμός στην Τουρκία: Συνεχίζονται οι προσπάθειες διάσωσης των εγκλωβισμένων στην Αντιόχεια
Το Newsbomb.gr στην Αντιόχεια
Newsbomb.gr

Διασώστες από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα προσπαθούν να απεγκλωβίσουν ανθρώπους από τα συντρίμμια στην Αντιόχεια μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία - Το Newsbomb.gr στο σημείο που γίνονται οι προσπάθειες διάσωσης

Για 5η ημέρα συνεχίζονται οι προσπάθειες των διασωστών να βρουν όσους περισσότερους ζωντανούς μπορούν κάτω από τα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός των 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία.

Παράλληλα συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των δυνάμεων που αναγκάζονται να αφήσουν νεκρούς προκειμένου να βρουν όσους έχουν αντέξει στα χαλάσματα των κτιρίων. Οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες στα συντρίμμια μειώνονται σήμερα περίπου 100 ώρες αφού ένας φονικός σεισμός έπληξε την Τουρκία και τη Συρία, προκαλώντας τον θάνατο περισσότερων από 21.600 ανθρώπων, σε μια από τις χειρότερες καταστροφές που έχουν σημειωθεί στην περιοχή εδώ και έναν αιώνα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 75.780 θύματα του σεισμού έχουν απομακρυνθεί από τις πληγείσες περιοχές στη νότια Τουρκία και περισσότεροι από 121.000 άνθρωποι εργάζονται στις επιχειρήσεις διάσωσης και παροχής βοήθειας στους πληγέντες. Σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα έχουν σημειωθεί 1.509 μετασεισμοί.

Το Newsbomb.gr στα συντρίμμια της Αντιόχεια στην Τουρκία

Το Newsbomb.gr βρίσκεται στην Αντιόχεια, εκεί όπου ένα ζευγάρι Ελλήνων βρίσκεται ακόμα εγκλωβισμένο κάτω από τα συντρίμμια και αγνοείται.

Όπως ανέφεραν μάρτυρες, πρόκειται για έναν Έλληνα, παντρεμένο με ορθόδοξη γυναίκα από τη Συρία. Το ζευγάρι βρισκόταν στην περιοχή την ώρα της σεισμικής δόνησης των 7,8 Ρίχτερ.

Αναφέρεται επίσης ότι οι φωνές τους ακούγονταν τις πρώτες ημέρες, αλλά πλέον δεν έχουν δώσει κάποιο ίχνος ζωής. Οι συγγενείς τους απευθύνουν έκκληση για βοήθεια στις ελληνικές Αρχές και την ΕΜΑΚ που βρίσκονται εκεί και ενισχύουν τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Συγγενής του άνδρα ανέφερε επίσης ότι επικοινωνήσει και με το Ελληνικό Προξενείο ζητώντας βοήθεια, καθώς πιστεύει ότι ακόμα υπάρχει χρόνος να σωθεί το ζευγάρι. Η απάντηση του Ελληνικού προξενείου ήταν ότι παρακολουθεί το ζήτημα.

Άμεση ήταν η κινητοποίηση των Ελλήνων διασωστών που βρίσκονται στην Τουρκία για τον εντοπισμό του ζευγαριού των Ελλήνων που αγνοείται στην Αντιόχεια.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, μιλώντας στην ΕΡΤ, κατά παρέκκλιση των πρωτοκόλλων, χθες μέλη των ελληνικών σωστικών συνεργείων έκαναν έρευνες με διασωστικό σκύλο στην πολυκατοικία που διέμεναν οι δύο Έλληνες ομογενείς.

«Χθες το βράδυ επικοινώνησα με τον γαμπρό των δύο αγνοούμενων Ελλήνων. Μας υπέδειξε το σημείο και έγιναν οι εξής ενέργειες: Κλιμάκιο αργά το βράδυ της ΕΜΑΚ έφυγε με διασωστικό σκύλο και πήγε προς το κέντρο του Χατάι. Θυμίζω εδώ ότι η ελληνική αποστολή δουλεύει πιο νότια από το σημείο που βρίσκονται οι δύο αγνοούμενοι Έλληνες. Φύγαμε, κατά παρέκκλιση των πρωτοκόλλων, πήγαμε με διασωστικό σκύλο σε εξαόροφο κτίριο, όπου κάθε όροφος είχε δύο διαμερίσματα», τόνισε ο κ. Αρτοποιός.

Όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο που εξασφάλισε το Newsbomb.gr, οι έρευνες γίνονται σε αυτό το σημείο με τους ειδικούς να ερευνούν τον χώρο για να ξεκινήσουν τις προσπάθειες για τον εντοπισμό τους.

Ένα πρώτο κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας, που αποτελείται από έξι φορτηγά, πέρασε χθες, Πέμπτη 9/2, στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της βόρειας Συρίας από το συνοριακό πέρασμα Μπαμπ αλ Χάουα.

Η βοήθεια αυτή, που αποτελείται από κουβέρτες, σκηνές, ηλιακές λάμπες, υλικό διάσωσης και στρώματα, πρόκειται να καλύψει τις ανάγκες τουλάχιστον 5.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Η οργάνωση Λευκά Κράνη, οι διασώστες που δραστηριοποιούνται στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της Συρίας, εξέφρασαν την «απογοήτευσή τους», εκτιμώντας ότι αυτή η βοήθεια δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες που έχουν προκύψει μετά τον σεισμό και κυρίως δεν βοηθούν όσους αναζητούν επιζώντες στα ερείπια.

Σχεδόν το σύνολο της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τις περιοχές της βόρειας Συρίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών περνά από την Τουρκία και το πέρασμα Μπαμπ αλ Χάουα. Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι προσπαθεί να ανοίξουν άλλα δύο περάσματα προς «περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο» της Δαμασκού «για ανθρωπιστικούς λόγους».

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, ότι βρίσκεται «καθ’ οδόν προς τη Συρία», ενώ η πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού Μιριάνα Σπόλιαριτς ανέφερε μέσω του Twitter χθες ότι έφτασε στο Χαλέπι της Συρίας. Υπογράμμισε εξάλλου ότι «οι κοινότητες που έδιναν μάχη έπειτα από χρόνια σφοδρών συγκρούσεων έχουν πλέον παραλύσει λόγω του σεισμού».

Στην τύχη τους οι Τούρκοι - Πυρά κατά Ερντογάν

Στην άλλη πλευρά των συνόρων, στην Τουρκία, χιλιάδες σπίτια έχουν καταστραφεί. Οι διασώστες εντείνουν τις προσπάθειές τους να βρουν επιζώντες στα συντρίμμια, παρά το γεγονός ότι έχει παρέλθει το κρίσιμο παράθυρο των 72 πρώτων ωρών μετά τον σεισμό. Η κατάσταση επιδεινώνεται από το πολικό ψύχος που επικρατεί στην περιοχή.

Έπειτα από πολλές ημέρες αναμονής, οι 130 διασώστες που έχει στείλει το Κατάρ κατάφεραν χθες να ανασύρουν από τα χαλάσματα στη Νουρνταγκί, μια πόλη 40.000 κατοίκων κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, ένα 12χρονο αγόρι ζωντανό.

Εκατοντάδες διασώστες από πολλές χώρες επίσης αναζητούν επιζώντες στα ερείπια.

Στην Αντάκια (Αντιόχεια), μια πόλη που καταστράφηκε από τον σεισμό, έφτασαν περίπου 30 ανθρακωρύχοι αφού διένυσαν 1.000 χιλιόμετρα για να συνδράμουν τους διασώστες, εξοπλισμένοι με φτυάρια, βαριές, τσάπες και σιδηροπρίονα.

«Είμαστε βαθιά πληγωμένοι που κανείς δεν μας στήριξε», κατήγγειλε ο Χακάν Τανριβερντί, κάτοικος της Αντιγιαμάν, μιας πόλης στη νότια Τουρκία.

«Δεν είδα κανέναν πριν τις 14:00 τη δεύτερη ημέρα μετά τον σεισμό», δηλαδή 34 ώρες μετά την πρώτη δόνηση, υπογράμμισε ο Μεχμέτ Γιλντιρίμ. «Ούτε το κράτος ούτε την αστυνομία ούτε στρατιώτες. Ντροπή σας! Μας αφήσατε στην τύχη μας».

Σεισμός στην Τουρκία: Πρωταθλήτρια η ελληνική ΕΜΑΚ στις διασώσεις - Μάχη με τον χρόνο και το κρύο

Τιτάνια μάχη δίνουν οι διασώστες της ελληνικής αποστολής και οι εθελοντές με τον χρόνο αλλά και το κρύο στην Τουρκία. Ο κακός καιρός αυτή τη στιγμή είναι ο νούμερο ένα αντίπαλος των διασωστών που προσπαθούν να βρουν επιζώντες μέσα στα χαλάσματα.

Από τα 58 άτομα που εντοπίστηκαν ζωντανοί, οι πέντε ανασύρθηκαν μετά από επιχείρηση της ΕΜΑΚ. Στην Τουρκία έχουν σπεύσει συνολικά 88 συνεργεία από όλο τον κόσμο, ενώ η Ελλάδα έχει στείλει ήδη δύο ομάδες και αναμένεται να αναχωρήσουν και εθελοντές για τη γείτονα χώρα προκειμένου να προσφέρουν βοήθεια.

Στις δύο ομάδες της ΕΜΑΚ από Αθήνα και Θεσσαλονίκη οι οποίες ενοποιήθηκαν, επιχειρούν 38 πυροσβέστες, 8 άτομα από το ΕΚΑΒ (3 γιατροί και 5 νοσηλευτές), ενώ μαζί τους βρίσκεται και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιος Λέκκας.

Σχετικές ειδήσεις