ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στην Τουρκία: Άνοιξε η γη στα δύο - Αδιανόητες εικόνες και βίντεο

Σεισμός στην Τουρκία: Άνοιξε η γη στα δύο - Αδιανόητες εικόνες και βίντεο
Twitter

Σεισμός στην Τουρκία: Ένα χάος επικρατεί στις περιοχές που «χτύπησε» ο εγκέλαδος. Πόλεις σαν βομβαρδισμένα τοπία.

Σοκαριστικό είναι το βίντεο που κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες από τη στιγμή που ο εγκέλαδος «χτυπά» την Τουρκία. Τα 7,8 Ρίχτερ κάνουν το έδαφος να τρέμει, ενώ σε πολλές φωτογραφίες που υπάρχουν στα social media φαίνεται να έχει ανοίξει η γη στη μέση.

Η καταστροφή και το χάος που άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός θα μείνουν χαραγμένες στα μυαλά όλων.

Οι περιοχές που «χτυπήθηκαν» είναι σαν βομβαρδισμένα τοπία. Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 20.000, ενώ χιλιάδες ακόμη αγνοούνται στα συντρίμμια.

Το σοκαριστικό βίντεο από τη στιγμή του σεισμού - Σείεται η γη

Στην Ανατολική πλευρά της Ανατολίας όπου βρίσκεται το ρήγμα επικρατεί η απόλυτη ισοπέδωση. Τα κτήρια έχουν καταρρεύσει, οι δρόμοι έχουν σπάσει στα δύο.

«Η εμφάνιση του ρήγματος στην επιφάνεια αποτελεί κορυφαία επιστημονική παρατήρηση, δεδομένου ότι συνδυάζονται τα ενόργανα δεδομένα με επιτόπιες παρατηρήσεις. Τα στοιχεία της σεισμικής διάρρηξης στην επιφάνεια θα αναλυθούν, γεωμετρικά, κινηματικά και δυναμικά, έτσι ώστε να αποκτηθεί ολοκληρωμένη εικόνα για το σεισμοτεκτονικό πλαίσιο», τόνισε ο επικεφαλής της αποστολής, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας σε ανάρτησή του.

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης

Ο απεγκλωβισμός πολλών επιζώντων από τα ερείπια κτηρίων ανύψωσε το ηθικό των κουρασμένων διασωστών που δίνουν μάχη με το χρόνο και το κρύο, άυπνοι και κουρασμένοι. Παρόλα αυτά συνεχίζουν αδιάκοπα τις επιχειρήσεις διάσωσης για την εύρεση αγνοουμένων.

Αρκετοί άνθρωποι διασώθηκαν από τα ερείπια κτιρίων κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανάμεσά τους ένα 10χρονο αγόρι που σώθηκε με τη μητέρα του μετά από 90 ώρες στην περιοχή Σαμαντάγκ της επαρχίας Χατάι. Επίσης στο Χατάι, ένα επτάχρονο κορίτσι η Άσια Ντόνμεζ διασώθηκε μετά από 95 ώρες και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Αλλά οι ελπίδες ότι θα βρεθούν πολύ περισσότεροι άνθρωποι ζωντανοί εξανεμίζονται πλέον, καθώς ο χρόνος περνάει και το κρίσιμο «παράθυρο των 72 ωρών» έχει κλείσει προ πολλού. Ο σεισμός σε Τουρκία και Συρία είναι πλέον η έβδομη πιο θανατηφόρα φυσική καταστροφή του αιώνα, με περισσότερους νεκρούς από το σεισμό και το τσουνάμι της Ιαπωνίας το 2011 και λίγο λιγότερους από 31.000 νεκρούς στο σεισμό που ισοπέδωσε το γειτονικό Ιράν το 2003.

Σχετικές ειδήσεις