ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός 1999: Η μαρτυρία της Λένας Λιάγκουρα από τη διάσωσή της στη Ρικομέξ

Σεισμός 1999: Η μαρτυρία της Λένας Λιάγκουρα από τη διάσωσή της στη Ρικομέξ

Ο σεισμός στην Τουρκία ξύπνησε μνήμες από τον σεισμό του 1999 - Η μαρτυρία της Λένας Λιάγκουρα

Ο φονικός σεισμός των 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία και οι καταστροφικές εικόνες που κάνουν πλέον τον γύρο του κόσμου ξύπνησαν άσχημες μνήμες σε ανθρώπους που εγκλωβίστηκαν το 1999 από τον σεισμό που «χτύπησε» την Αθήνα.

Η Λένα Λιάγκουρα, είναι μια από τους διασωθέντες της Ρικομέξ και περιέγραψε στο «Καλημέρα Ελλάδα» τις τρομακτικές στιγμές που έζησε τότε. «Έρχονται 15 δευτερόλεπτα που όλα γίνονται συντρίμμια [...] Οι στιγμές φτωχαίνουν με τα λόγια», είπε χαρακτηριστικά το πρωί της Παρασκευής 10/2 στον Γιώργο Παπαδάκη και τη Μαρία Αναστασοπούλου.

Για την οδύνη και τις τρομακτικές στιγμές που εξελίσσονται σε Τουρκία και Συρία η ίδια δήλωσε ότι «συμβαίνουν κι ας μην τα παρακολουθώ», όμως πρόκειται για «μια δυνατή ψυχοθεραπεία για μένα».

Η κ. Λιάγκουρα διηγήθηκε την εμπειρία της μέσα από τα συντρίμμια πριν τη σώσει ο πυροσβέστης Αχιλλέας Τζουβάρας. «Υπήρχαν άνθρωποι από τα γύρω εργοστάσια που έσπευσαν να βοηθήσουν ανθρώπους, όσο μπορούσαν. Σε αυτήν τη διαδικασία κάποιος προσπάθησε να κόψει ένα σίδερο με φλόγιστρο και μου έκαψε την πλάτη, που ήταν πιο οδυνηρό. Ο Αχιλλέας Τζουβάρας όταν ήρθε προσπαθούσε θα καταλάβει πού ήμουν και τα κατάφερε. Προσπαθούσε από διάφορα σημεία να με φτάσει και όταν έφτασε πάνω από το κεφάλι μου, η κινητικότατα που είχα ήταν μόνο τα δάχτυλά του και χωρίς να βλέπω έπιασα ένα κορδόνι», είπε χαρακτηριστικά.

Για τη σημαντική στιγμή που απεγκλωβίστηκε αποκάλυψε πως, «θυμάμαι πάρα πολύ έντονα τη στιγμή και έβγαλε το κράνος και μου το έβαλε στο κεφάλι», ενώ είπε πως, έψαξε, τον βρήκε κι έχει «ενώσει τη ζωή της με τον ίδιο και την οικογένειά του».

Ο πυροσβέστης που έσωσε τη γυναίκα από τα συντρίμμια της Ρικομέξ, μίλησε και εκείνος στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» αποκαλύπτοντας τι έκανε εκείνη την ώρα. «Με έστειλε ο προϊστάμενος για να δω τι γίνεται και φτάνοντας εκεί, είδα την ταράτσα του κτηρίου την είδα 4 μέτρα κάτω από το ισόγειο. Τότε ο άνθρωπος που με πήγε μου είπε ότι ήταν 100 άνθρωποι από κάτω».