ΚΟΣΜΟΣ

Άμστερνταμ: Τέλος η χρήση κάνναβης στον δρόμο με τα «κόκκινα φανάρια»

Άμστερνταμ: Τέλος η χρήση κάνναβης στον δρόμο με τα «κόκκινα φανάρια»
gettyimages

Με περισσότερους από 18 εκατομμύρια επισκέπτες να συνωστίζονται στους στενούς δρόμους του 17ου αιώνα, – σύμφωνα με τον Guardian - οι κάτοικοι του Άμστερνταμ παραπονιούνται εδώ για την κατάσταση με τους χρήστες κάνναβης

Η χρήση κάνναβης στους δρόμους στην περιοχή με τα κόκκινα φανάρια (red-light district) του Άμστερνταμ θα είναι σύντομα παράνομη, ανακοίνωσε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, ως μέρος μιας σειράς μέτρων που έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέψουν τις υπερβολές των τουριστών και να κάνουν τη ζωή πιο υποφερτή για τους ντόπιους.

Με περισσότερους από 18 εκατομμύρια επισκέπτες να συνωστίζονται στα στενά σοκάκια του 17ου αιώνα πέρυσι – σύμφωνα με τον Guardian - οι κάτοικοι του Άμστερνταμ παραπονιούνται εδώ και καιρό ότι στα πιο πολυσύχναστα σημεία του κέντρου της πόλης, συμπεριλαμβανομένου του De Wallen - της συνοικίας με τα κόκκινα φανάρια – δεν μπορεί να ζήσει κανείς πλέον φυσιολογικά.

Το συμβούλιο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους στο κέντρο της πόλης θα τεθεί εκτός νόμου από τα μέσα Μαΐου, προσθέτοντας ότι είναι έτοιμο να εξετάσει το ενδεχόμενο επέκτασης της απαγόρευσης στις ταράτσες των «coffee shops» (σημεία που επιτρέπετε η χρήση κάνναβης), εάν χρειαστεί.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα οι ιερόδουλες θα πρέπει επίσης να κλείνουν τα μαγαζιά στις 3 π.μ. αντί στις 6 π.μ., ενώ τα μπαρ, τα καφέ και τα εστιατόρια πρέπει να κλείνουν στις 2 π.μ. αντί στις 3 π.μ. τις καθημερινές και στις 4 π.μ. τις Παρασκευές και τα Σάββατα, χωρίς να επιτρέπεται η είσοδος νέων πελατών μετά τη 1 π.μ.

«Οι κάτοικοι της παλιάς πόλης υποφέρουν πολύ από τον μαζικό τουρισμό και την κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών στο δρόμο», ανέφερε το συμβούλιο. «Οι τουρίστες προσελκύουν επίσης πλανόδιους εμπόρους ναρκωτικών, οι οποίοι αυξάνουν την εγκληματικότητα και δημιουργούν ανασφάλεια στους ντόπιους. Ειδικά τη νύχτα, η ατμόσφαιρα μπορεί να γίνει ζοφερή».

Η εφημερίδα του Άμστερνταμ, Het Parool, χαρακτήρισε «ιστορικά» αυτά μέτρα, σημειώνοντας ότι για δεκαετίες το Άμστερνταμ ήταν παγκοσμίως γνωστό ως η πόλη «όπου όλα ήταν δυνατά και όλα επιτρεπόμενα – συμπεριλαμβανομένου του καπνίσματος κάνναβης στο δρόμο».

Πιο πρόσφατα, ωστόσο, πρόσθεσε η εφημερίδα, ο «υπερβολικός τουρισμός» είχε καταστήσει το κέντρο της πόλης αβίωτο. Οι τουρίστες και οι εγχώριοι επισκέπτες «κάνουν πολύ θόρυβο, ουρούν στο δρόμο, κάνουν εμετό και αντιμετωπίζουν τη συνοικία με τα κόκκινα φανάρια ως λούνα παρκ, όχι ως κατοικημένη περιοχή».

«Θα χρειαστεί πολλή υπομονή», είπε ένας δημοτικός σύμβουλος, ο Sofyan Mbarki, στο Het Parool.

«Έχουμε παρουσιάσει ένα πακέτο με όραμα και πρέπει να επιμείνουμε σε αυτό. Πρέπει όλοι να στηρίξουμε αυτήν τη προσπάθεια».