ΚΟΣΜΟΣ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Τουρκία: Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τη σύμμαχο τους στο ΝΑΤΟ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Τουρκία: Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τη σύμμαχο τους στο ΝΑΤΟ
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συναντήθηκε με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν.
AP Photo/Burhan Ozbilici, Pool

Σε σχόλιό του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφέρθηκε στις συναντήσεις του Μπλίνκεν με Ερντογάν και Τσαβούσογλου στην Τουρκία, αναφέροντας πως η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να στηρίζει την Άγκυρα ως σύμμαχο στο ΝΑΤΟ.

«Ο Αμερικανός υπουργός, Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σήμερα στην Άγκυρα. Ο κ. Μπλίνκεν, επαναβεβαίωσε την δέσμευση των ΗΠΑ να παρέχει την αναγκαία υποστήριξη στο Νατοϊκό μας σύμμαχο την Τουρκία, και μετέφερε τα συλλυπητήριά μας για όλους όσοι έχασαν την ζωή τους στους πρόσφατους σεισμούς. Οι δυο άνδρες, συζήτησαν επίσης την στήριξη στην Ουκρανία την ώρα που υπερασπίζεται την ανεξαρτησία της έναντι της ρωσικής επιθετικότητας και έδωσαν έμφαση στην δουλειά που πρέπει να γίνει σε διμερή θέματα όπως η άμυνα, η ενέργεια, το εμπόριο και η συλλογική ασφάλεια», ανέφερε σχετικά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν είχε συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και με τον ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Αμερικανός υπουργός δήλωσε νωρίτερα ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προσφέρει μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία, αλλά δεν υπάρχει ωστόσο κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την προμήθεια τους.

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν στηρίζει ένθερμα το πακέτο που έχει στόχο τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων F-16 και την παροχή νέων στην Τουρκία», επεσήμανε ο Μπλίνκεν, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να δώσει «επίσημο χρονοδιάγραμμα», καθώς οποιαδήποτε πώληση στρατιωτικού υλικού πρέπει να έχει την έγκριση του Κογκρέσου.

Καθώς η Τουρκία είναι «σύμμαχος και εταίρος του ΝΑΤΟ, αυτό είναι προς το εθνικό μας συμφέρον και προς το συμφέρον (…) της Συμμαχίας», εξήγησε ο Αμερικανός υπουργός στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του τουρκικού μπλόκου στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, οι Μπλίνκεν και Τσαβούσογλου επεσήμαναν τις διαφωνίες τους, με τον Αμερικανό υπουργό να υπενθυμίζει ότι οι δύο σκανδιναβικές χώρες έχουν λάβει «συγκεκριμένα μέτρα» και πρέπει να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ «το συντομότερο δυνατό»

«Θα ήταν άδικο να αναχθεί η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ σε προϋπόθεση για τα F-16», δήλωσε ο Τσαβούσογλου. «Η Τουρκία δεν πρέπει να έχει τα χέρια δεμένα», πρόσθεσε, εκφράζοντας την ελπίδα «οι (αμερικανικές) κυρώσεις να αρθούν το συντομότερο δυνατό».

Θυμίζουμε ότι ο Άντονι Μπλίνκεν αύριο (21/2) θα βρίσκεται στην Αθήνα όπου θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του, Νίκο Δένδια και με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.