ΚΟΣΜΟΣ

Στις φλόγες η Μέση Ανατολή: 11 νεκροί Παλαιστίνιοι, ισραηλινές επιδρομές σε Δυτική Όχθη και Γάζα

Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή
Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή
Α.Ρ

Κλιμακώνεται η βία στη Μέση Ανατολή. Ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα εξαπολύθηκαν νωρίς το πρωί στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την εκτόξευση ρουκετών από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές σε στόχους στη Λωρίδα της Γάζας λίγες ώρες αφότου Παλαιστίνιοι μαχητές στις περιοχές εκτόξευσαν έξι ρουκέτες προς τα νότια του Ισραήλ. Η κλιμάκωση της βίας ήρθε μια ημέρα μετά την επιδρομή του ισραηλινού στρατού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 11 άτομα.

Τα πλήγματα σημειώθηκαν λίγο μετά τις 6 το πρωί της Πέμπτης και επιβεβαιώθηκαν σε δήλωση του ισραηλινού στρατού. Ώρες νωρίτερα, η αεράμυνα του Ισραήλ αναχαίτισε πέντε ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν προς τις πόλεις Ασκελόν και Σντερότ, δήλωσε ο στρατός. Ένας άλλος πύραυλος προσγειώθηκε σε ανοιχτό πεδίο. Δεν υπήρξαν αναφορές για ζημιές ή θύματα.

Το πρωί της Τετάρτης (22/3) ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε επιδρομή στην πόλη της Ναμπλούς στη Δυτική Όχθη, η οποία στόχευσε τρεις μαχητές που βρίσκονταν κοντά στο κέντρο της παλιάς πόλης. Και οι τρεις καταζητούμενοι σκοτώθηκαν μαζί με άλλους οκτώ, μεταξύ των οποίων ένας 72χρονος και ένας έφηβος. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον 103 άνθρωποι τραυματίστηκαν, με πολλούς από αυτούς να φέρουν τραύματα από πυροβολισμούς.

Η επιδρομή ήταν μια από τις μεγαλύτερες του περασμένου έτους, όταν η κατάσταση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ επιδεινώθηκε σταθερά. Μετά από μία παρόμοια επιδρομή τον Ιανουάριο ακολούθησε επίθεση παλαιστίνιων μαχητών κοντά σε συναγωγή της Ανατολικής Ιερουσαλήμ που σκότωσε επτά Ισραηλινούς.

Ο Ziad al-Nakhala, ηγέτης της μαχητικής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ με έδρα τη Γάζα, χαρακτήρισε την επιδρομή «μείζον έγκλημα» στο οποίο «πρέπει να ανταποκριθεί η αντίσταση». Την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νεντ Πράις, δήλωσε σε τακτική ενημέρωση Τύπου ότι η Ουάσινγκτον αναγνωρίζει τις ανησυχίες του Ισραήλ για την ασφάλεια, αλλά ανησυχεί βαθιά για τον μεγάλο αριθμό τραυματισμών και τις απώλειες αμάχων.

Η βία έρχεται σε μια κρίσιμη καμπή των δεσμών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, με τη νέα ισραηλινή κυβέρνηση να κυριαρχείται από υπερεθνικιστές που έχουν ορκιστεί σκληρή γραμμή κατά των μαχητών, ενώ την ίδια στιγμή πιέζουν για επέκταση των εποικισμών στη Δυτική Όχθη.