ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός Τουρκία - Μπαρμπεροπούλου: Η σεισμική ακολουθία στη χώρα θα κρατήσει καιρό

Σεισμός Τουρκία
AP

«Είναι ένα φαινόμενο το οποίο προφανώς εξελίσσεται και δεν ξέρουμε τι θα γίνει αύριο», ανέφερε η καθηγήτρια τονίζοντας ότι είναι, βέβαιο, ότι «θα έχουμε κάποιον σεισμό κάποια στιγμή» και στην Ελλάδα

Για τον μεγάλο διπλό σεισμό στην Τουρκία, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 50.000 ανθρώπους καθώς και στη σεισμική ακολουθία που φαίνεται να έχει επηρεάσει το ρήγμα της Ανατολίας, μίλησε η καθηγήτρια του Τμήματος Αστικού και Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Tufts, Aγγελική Μπαρμπεροπούλου.

«Είναι ένα φαινόμενο το οποίο προφανώς εξελίσσεται και δεν ξέρουμε τι θα γίνει αύριο. Για να μπορέσουμε να δώσουμε καλύτερες εκτιμήσεις, πρέπει να βλέπουμε όλη τη χρονική εξέλιξη από τη στιγμή που ξεκίνησε και πριν από αυτό» σημείωσε η γεωφυσικός, μιλώντας το πρωί της Τρίτης (28/2) στην ΕΡΤ.

Σύμφωνα με την κ. Μπαρμπεροπούλου «η σεισμική ακολουθία στην Τουρκία αναμένεται να κρατήσει πολύ καιρό» επισημαίνοντας ότι η μετατόπιση σεισμικής δραστηριότητας σε γειτονικά ρήγματα είναι κάτι το οποίο έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν.

Θα έχουμε κάποιον σεισμό στην Ελλάδα

Μιλώντας για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι σεισμοί της Τουρκίας στη χώρα μας εκτίμησε ότι σε έναν χώρο όπως είναι ο ελλαδικός, ο οποίος είναι από τους πιο σεισμογενείς παγκοσμίως, είναι, βέβαιο, ότι «θα έχουμε κάποιον σεισμό κάποια στιγμή», γιατί είχαμε και στο παρελθόν μεγάλους σεισμούς.

«Δεν είμαι της άποψης του να προκαλούμε πανικό. Είμαι περισσότερο της άποψης του να μαθαίνουμε κάτι από αυτό και βάσει αυτής της δραστηριότητας που υπάρχει στην Τουρκία, να είμαστε λίγο πιο ενήμεροι» σημείωσε.

Στο ερώτημα τι διερευνούν οι επιστήμονες που μελετούν τους σεισμούς απάντησε ό,τι «υπάρχουν στατιστικές μελέτες και μελετώντας τους ιστορικούς σεισμούς και όλη την σεισμικότητα και τη χρονική εξέλιξη των σεισμών, μπορούμε να πούμε ότι κάποια ρήγματα θα δώσουν κάποιους σεισμούς, συγκεκριμένους, σε κάποιο βάθος χρόνου, βάσει των χαρακτηριστικών τους. Αυτή η πρόβλεψη και το τι ζημιές μπορούν να προκληθούν βάσει των χαρακτηριστικών του δομημένου περιβάλλοντος, είναι κάτι το οποίο μπορούμε να το πούμε και από τους ιστορικούς σεισμούς και μελετώντας τα χαρακτηριστικά των ρηγμάτων».

Μελετούμε τα χαρακτηριστικά των ρηγμάτων

Και όπως επισήμανε «αυτά τα εργαλεία είναι πολύ σημαντικά και μπορούν να βοηθήσουν και στην πρόληψη, φυσικά και στο να είμαστε ενήμεροι».

Αναφορικά με τη κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου η κ. Μπαρμπεροπούλου δήλωσε ότι θέλει να πιστεύει ότι τα αυστηρότερα κριτήρια έχουν εφαρμοστεί για την κατασκευή αυτού του αντιδραστήρα».

Η καθηγήτρια του Τμήματος Αστικού και Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού στο κορυφαίο Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ μίλησε για το έργο που επιτελεί με τους συνεργάτες της μελετώντας τους ιστορικούς σεισμούς στον ελλαδικό χώρο και ταυτόχρονα καθησύχασε τους Έλληνες λέγοντας τους να «μην αισθάνονται πανικό».

Σύμφωνα με την διαπρεπή ελληνίδα οι συμπατριώτες μας θα πρέπει να ενημερώνονται και επίσης «να καταθέτουν οτιδήποτε στοιχεία έχουν από σεισμούς που έχουν αισθανθεί στις αντίστοιχες σελίδες του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και του Ευρωπαϊκού Μεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου. […] Είναι ένα εργαλείο το οποίο είναι πολύ σημαντικό γιατί δίνει πίσω στον κόσμο την αίσθηση ότι έχει έλεγχο στο τι κάνει και βοηθάει εμάς τους ερευνητές να συλλέγουμε αυτά τα στοιχεία και να μάθουμε περισσότερα πράγματα για τους σεισμούς».