ΚΟΣΜΟΣ

HΠΑ: Έφηβος «Αινσταϊν» με μεταπτυχιακό ετοιμάζεται για τη Νομική σχολή

O Tζίμι Τσιλιμάιγκρας ήταν «παιδί θαύμα»
O Tζίμι Τσιλιμάιγκρας ήταν «παιδί θαύμα»

ΗΠΑ: Ένας 15χρονος από το Μισισίπι με μεταπτυχιακό ετοιμάζεται να παρακολουθήσει τη νομική σχολή. Ηταν απο μικρός «παιδί θαύμα» με αυξημένες δεξιότητες, λένε οι γονείς του

Ο Τζέιμς «Τζίμι» Τσιλιμάιγκρας έδωσε εισαγωγικές εξετάσεις πέρυσι και σημείωσε 174, τον υψηλότερο απολογισμό στην πολιτεία καταγωγής του, Μισισίπι, την Αλαμπάμα και τη Λουιζιάνα Ένα 15χρονο αγόρι από το Μισισίπι φέρεται να ετοιμάζεται να ξεκινήσει τη νομική σχολή αργότερα φέτος, αποκτώντας την ευκαιρία να γίνει ένας από τους νεότερους ανθρώπους που απέκτησαν ποτέ διδακτορικό νομικής.

Ο Τζίμι, ο οποίος είναι κάτοχος πτυχίου και μεταπτυχιακού τίτλου στη λογιστική από το διαδικτυακό, μη κερδοσκοπικό Πανεπιστήμιο Western Governors, είπε στο WLOX ότι δίνει στον εαυτό του προθεσμία μέχρι τον Μάιο για να επιλέξει σε ποια νομική σχολή θα φοιτήσει. Όμως, το ξεκαθάρισε: «Θα πάω στη νομική σχολή τον Αύγουστο – αυτό θα γίνει αυτοπροσώπως, οπότε είναι ενδιαφέρον, [και] πραγματικά ανυπομονώ».

Η Νομική Σχολή στις ΗΠΑ διαρκεί συνήθως τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί. Εάν ο Τζίμι τελειώσει τις σπουδές του σε αυτό το χρονικό διάστημα, θα γίνει ένας από τους νεότερους απόφοιτους νομικής σχολής στον κόσμο, σύμφωνα με μια λίστα που συνέταξε ο ιστότοπος ιστορίας και πολιτισμού oldest.org.

Η όγδοη νεότερη απόφοιτος νομικής σχολής στον κόσμο ήταν η Kelly Yang από την Κίνα, η οποία τελείωσε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ το 2005 όταν ήταν 20 ετών. Το Oldest.org αναφέρει ότι ο νεότερος γνωστός απόφοιτος νομικής σχολής στον κόσμο είναι ο Stephen Baccus από τη Φλόριντα, ο οποίος ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι σε ηλικία 16 ετών το 1986.

Μερικοί από τη λίστα του oldest.org δεν ακολούθησαν τελικά σταδιοδρομία ως δικηγόροι. Ο Yang έγινε αρθρογράφος της South China Morning Post και ο Baccus αποφάσισε αργότερα να εργαστεί ως καθηγητής νευροβιολογίας. Οι γονείς του Τζίμι, Τζον και Έριν Τσιλιμάιγλκρας, είπαν στο WLOX ότι συνειδητοποίησαν νωρίς πως ο γιος τους ήταν εξαιρετικά έξυπνος. Μιλούσε με ολόκληρες προτάσεις όταν ήταν μόλις δύο ετών και έλαβε δίπλωμα από το γυμνάσιο St John Paul the Great στο Bay St Louis στην ασυνήθιστα νεαρή ηλικία των 12 ετών.

«Πάντα ξέραμε ότι ήταν έξυπνος, αλλά δεν νομίζω ότι περιμέναμε πως θα πετύχαινε τόσα πολλά τόσο γρήγορα», είπε η Έριν Τσιλιμάιγκρας στο WLOX. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα έγιναν εύκολα για τον γιο της. Ο Τζίμι πάλευε με την κατανόηση της ανάγνωσης, για παράδειγμα, παρά το ενδιαφέρον του για το διάβασμα, αφηγήθηκε ο πατέρας του 15χρονου.

«Έπρεπε να λάβουμε εξωτερική βοήθεια για να γίνει η διάγνωση και όταν εργάστηκαν βάσει σχεδίου κατάλαβαν πώς λειτουργούσε το μυαλό του», πρόσθεσε ο πατέρας του 15χρονου. Ο ίδιος ο Τζίμι εξήγησε την πορεία του λέγοντας ότι του αρέσει απλώς να μαθαίνει και να προκαλεί τον εαυτό του και οι γονείς του ήταν αφοσιωμένοι στο να ενθαρρύνουν το ενδιαφέρον του να το κάνει αυτό. «Όταν τα πήγαινα καλά σε κάτι, συνεχίζαμε να ανεβαίνουμε επίπεδο, οπότε δεν ήταν εύκολο», είπε ο Τζίμι. «Οι γονείς μου έκαναν καλή δουλειά καθώς δημιουργούσαν συνεχώς προκλήσεις».