ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ο Κιλιτσντάρογλου δεν θα μείνει στο «παράνομο» παλάτι του Ερντογάν εάν εκλεγεί

To προεδρικό παλάτι του Ερντογάν
To προεδρικό παλάτι του Ερντογάν

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είπε ότι δεν σκοπεύει να μετακομίσει στο πολυτελές προεδρικό μέγαρο του Ερντογάν εάν κερδίσει τις εκλογές της 14ης Μαΐου. Θα επιστρέψει στο μέγαρο Τσανκαγιά, το οποίο είχε κτιστεί την εποχή του Ατατούρκ. 

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, ο οποίος θα αντιμετωπίσει τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου, έχει πει ότι δεν θα μετακομίσει σε ένα πολυτελές παλάτι που χρησιμοποιείται επί του παρόντος από τον Ερντογάν, αλλά θα χρησιμοποιήσει το παλιό προεδρικό παλάτι Τσανκάγια στην Άγκυρα ως κατοικία και γραφείο.

Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) ο οποίος προτάθηκε ως κοινός υποψήφιος για την προεδρία από την εξακομματική συμμαχία της αντιπολίτευσης μίλησε στον ιστότοπο Haber Türk για τα σχέδιά του εάν εκλεγεί στις 14 Μαΐου.

Όταν ρωτήθηκε αν θα μείνει στο αμφιλεγόμενο προεδρικό συγκρότημα που χρησιμοποιείται επί του παρόντος από τον Ερντογάν, ο Kιλιτσντάρογλου είπε ότι θα χρησιμοποιούσε το προεδρικό μέγαρο Τσανκάγια, το οποίο στέγαζε τους προέδρους της χώρας μέχρι την κατασκευή του νέου παλατιού στην Άγκυρα το 2014.

Σε άλλη ερώτηση για το πώς θα χρησιμοποιηθεί το σημερινό προεδρικό μέγαρο, είπε, «Θα βρούμε τη χρήση του, θα βρούμε μια λύση. Θα το σκεφτούμε όταν έρθει η ώρα». Ο Kılıçdaroğlu καθώς και ορισμένοι άλλοι πολιτικοί της αντιπολίτευσης αναφέρονταν συχνά στο προεδρικό μέγαρο στη γειτονιά Bestepe της Άγκυρας ως το «παράνομο παλάτι», επειδή η κατασκευή του συνεχίστηκε παρά την απαγόρευση από τα δικαστήρια με την αιτιολογία ότι κατασκευάστηκε σε προστατευόμενη γη.

Πριν από τις γενικές εκλογές του 2015, ο Kιλιτσντάρογλου υποσχέθηκε να διώξει τον Ερντογάν από το παλάτι του και να μετατρέψει το συγκρότημα στη «Silicon Valley» της Τουρκίας, παραχωρώντας το στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μέσης Ανατολής με έδρα την Άγκυρα για επιστημονική και τεχνολογική έρευνα.

Το προεδρικό συγκρότημα του Ερντογάν, 30 φορές μεγαλύτερο από τον Λευκό Οίκο και τέσσερις φορές το μέγεθος των Βερσαλλιών, βρέθηκε στο επίκεντρο κριτικής όταν κατασκευάστηκε επειδή χτίστηκε σε μια προστατευόμενη γη στην ιστορική Δασικ΄γ Φάρμα Ατατούρκ (AOÇ), έναν από τους πιο καλοδιατηρημένους χώρους πρασίνου στην Άγκυρα. Επικρίθηκε επίσης λόγω του μεγάλου προϋπολογισμού, των ακριβών και πολυτελών εσωτερικών χώρων, των χιλίων και πλέον δωματίων και του πολυτελούς σχεδίου του, καθώς και για τα δέντρα που χρειάστηκαν να κοπούν στη γειτονιά για την ανέγερσή του.

Στην αρχή της κατασκευής του προεδρικού συγκροτήματος, προοριζόταν να χρησιμεύσει ως κτήριο του πρωθυπουργού, αλλά ο Ερντογάν θέλησε να το χρησιμοποιήσει ως προεδρικό μέγαρο αφού εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος τον Αύγουστο του 2014. Πάνω από 600.000 δολάρια είχαν δαπανηθεί για το παλάτι, διπλάσια από την αρχική εκτίμηση, όταν ο Ερντογάν μετακόμισε στο παλάτι τον Νοέμβριο του 2014.

Μετά την εκλογή του Ερντογάν ως προέδρου, το προεδρικό μέγαρο Τσάνκαγια μετατράπηκε σε πρωθυπουργική κατοικία. Η Τουρκία μετέβη στο προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης με δημοψήφισμα το 2017