ΚΟΣΜΟΣ

Κάρολος: Ο «βαρύς» τίτλος τιμής που δώρισε στον αδερφό του Εδουάρδο για τα γενέθλιά του

Aλλαγές στο Μπάκιγχαμ, λίγο πριν την επίσημη στέψη του Καρόλου
Aλλαγές στο Μπάκιγχαμ, λίγο πριν την επίσημη στέψη του Καρόλου
ΑΡ

Ο Βασιλιάς Κάρολος απένειμε τον τίτλο του Δούκα του Εδιμβούργου στον μικρότερο αδερφό του, πρίγκιπα Εδουάρδο την ημέρα των 59ων γενεθλίων του, τερματίζοντας χρόνια έντονης φημολογίας

Ο κόμης του Γουέσεξ, πρίγκιπας Εδουάρδος έλαβε επιτέλους τον τίτλο που του είχε υποσχεθεί η βασίλισσα Ελισάβετ την ημέρα του γάμου του καθώς ο βασιλιάς Κάρολος τον έχρισε «δούκα του Εδιμβούργου» την ημέρα των 59ων γενεθλίων του.

Ο τίτλος, τον οποίο κατείχε ο αείμνηστος πατέρας του, πρίγκιπας Φίλιππος, θα τον συνοδεύει εφ'ορου ζωής, μετά το θάνατό του ωστόσο θα επιστρέψει στο Στέμμα. Η σύζυγός του, Σόφι, κόμισσα του Γουέσεξ θα γίνει δούκισσα του Εδιμβούργου.

Ο γιος τους James, Viscount Severn, 15 ετών, θα είναι από σήμερα γνωστός ως κόμης του Γουέσεξ- ο προηγούμενος τίτλος του πατέρα του. Ωστόσο, σύμφωνα με τους αρχαίους κανόνες για τους πρωτότοκους, καμία από τις αλλαγές δεν θα επηρεάσει τη μαθήτρια κόρη του ζευγαριού Lady Louise Mountbatten-Windsor.

Ο αρχαίος και διάσημος τίτλος του δούκα του Εδιμβούργου δόθηκε στον πρίγκιπα Φίλιππο από τη βασίλισσα Ελισάβετ όταν παντρεύτηκαν το 1947. Ο πρίγκιπας Έντουαρντ ήταν εξαιρετικά κοντά στον πατέρα του και τα τελευταία του χρόνια είχε αναλάβει μεγάλο μέρος των καθηκόντων του, στα Βραβεία Δούκα του Εδιμβούργου. Όταν εκείνος και η Σόφι παντρεύτηκαν το 1999, ανακοινώθηκε ότι το δουκάτο θα περνούσε στον Εδουάρδο μετά το θάνατο του Φιλίππου. Αυτό έγινε πριν από δύο χρόνια, ωστόσο, και από τότε έχουν γίνει πολλές παρασκηνιακές ζυμώσεις.

Το θέμα για τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ήταν ότι ο Έντουαρντ είναι τώρα 13ος στη σειρά διαδοχής για τον θρόνο και θα πέσει πιο κάτω με τα χρόνια όταν τα παιδιά του Πρίγκιπα και της Πριγκίπισσας της Ουαλίας μεγαλώσουν και κάνουν δικές τους οικογένειες. Υπήρχε ανησυχία ότι οι ανώτεροι τίτλοι που συνδέονται με το έθνος του Ηνωμένου Βασιλείου θα μεταβιβάζονταν σε ένα όλο και πιο κατώτερο τμήμα της οικογένειας.

Έτσι, όταν ο Φίλιππος πέθανε τον Απρίλιο του 2021, τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσαν ότι ο τίτλος είχε επανέλθει στον μονάρχη - και αυτό συνέχισε να συμβαίνει όταν πέθανε η βασίλισσα Ελισάβετ τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ορισμένοι θεώρησαν ότι ο βασιλιάς Κάρολος θα κρατούσε μόνιμα τον τίτλο, αλλά πολλοί είπαν ότι θα ήταν λάθος να μην τιμήσουν την επιθυμία του πρίγκιπα Φιλίππου και να μην ευχαριστήσουν τον Εδουάρδο για το αδιάκοπο έργο που έκανε για λογαριασμό της μοναρχίας τα τελευταία χρόνια.

Ο πρίγκιπας Εδουάρδος, αδερφός του Καρόλου είναι ο νέος δούκας του ΕδιμβούργουΑ.Ρ

Ο ίδιος και η σύζυγός του έχουν βγει στο προσκήνιο μετά την αποχώρηση του Χάρι και της Μέγκαν το 2019. Σύμφωνα με τη Mail, μετά τον θάνατο του Εδουάρδου, ο τίτλος του δούκα του Εδιμβούργου πιθανότατα θα δοθεί σε ένα από τα παιδιά του Γουίλιαμ και της Κέιτ, πιθανότατα στον Πρίγκιπα Λούις, όταν μεγαλώσει.

Πηγές τόνισαν ότι η ώρα της ανακοίνωσης δεν έχει καμία σχέση με τις εξελίξεις αυτής της εβδομάδας σχετικά με τους τίτλους των παιδιών του Χάρι και της Μέγκαν, του πρίγκιπα Άρτσι και της πριγκίπισσας Λίλιμπετ, καθώς τέτοιες ανακοινώσεις γίνονται συνήθως στα γενέθλια ενός μέλους της βασιλικής οικογένειας. Αυτό είναι αλήθεια, αν και είναι πιθανό ότι το θέμα των Σάσεξ έπρεπε να διευθετηθεί πρώτα για να μην προσβληθού...για μία ακόμη φορά ο Χάρι και η Μέγκαν.

Ο νέος δούκας και η δούκισσα του Εδιμβούργου θα παρευρεθούν σήμερα (10/3) σε δεξίωση για τον πρώτο χρόνο της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Εκπρόσωπος των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ δήλωσε σήμερα: «Η Αυτού Μεγαλειότητα ο Βασιλιάς με χαρά παραχώρησε το Δουκάτο του Εδιμβούργου στον Πρίγκιπα Εδουάρδο, τον κόμη του Γουέσεξ και του Φόρφαρ, με την ευκαιρία των 59ων γενεθλίων της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας.

Το δουκάτο δημιουργήθηκε για τελευταία φορά για τον πρίγκιπα Φίλιππο το 1947, μετά το γάμο του με την πριγκίπισσα Ελισάβετ, η οποία είχε τον τίτλο της δούκισσας του Εδιμβούργου πριν ανέλθει στο θρόνο το 1952. Ο νέος δούκας και η δούκισσα του Εδιμβούργου είναι περήφανοι που συνεχίζουν την κληρονομιά του πρίγκιπα Φίλιππου για την προώθηση ευκαιριών για νέους κάθε καταγωγής να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους».