ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Στη Ρουάντα η υπουργός Εσωτερικών - Υπερασπίζεται το σχέδιο απέλασης των αιτούντων άσυλο

Βρετανία: Στη Ρουάντα η υπουργός Εσωτερικών - Υπερασπίζεται το σχέδιο απέλασης των αιτούντων άσυλο

Βρετανία: Νωρίτερα σήμερα, πολλές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε διάφορες πόλεις της Βρετανίας (Λονδίνο, Γλασκώβη, Κάρντιφ κ.α.) κατά της μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης. Ορισμένοι φορούσαν κονκάρδες με το σύνθημα «Ασφαλής διέλευση, όχι Ρουάντα».

Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Σουέλα Μπράβερμαν υπερασπίστηκε σήμερα, από το Κιγκάλι, το σχέδιο απέλασης στη Ρουάντα των αιτούντων άσυλο που φτάνουν παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, χαρακτηρίζοντάς το «ανθρωπιστικό» και «ευσπλαχνικό».

Οι Συντηρητικοί θεωρούν προτεραιότητά τους την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, κάτι που ήταν και μια από τις βασικές υποσχέσεις του Brexit. Όμως ο αριθμός των μεταναστών που διαπλέουν τη Μάγχη με μικρές λέμβους αυξάνεται, καθώς από τις αρχές του έτους έχουν ήδη φτάσει στα παράλια της Αγγλίας περίπου 45.000 άνθρωποι, έναντι 28.526 το 2021.

Πιστεύοντας ότι θα αποθαρρύνει τους επίδοξους μετανάστες, η κυβέρνηση κατέληξε σε συμφωνία με τη Ρουάντα, για να τους στέλνει σε αυτή τη χώρα.

«Πιστεύω ειλικρινά ότι αυτή η συνεργασία μεταξύ δύο συμμάχων και φίλων, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρουάντας, θα ανοίξει τον δρόμο για την εξεύρεση μιας ανθρωπιστικής και ευσπλαχνικής λύσης», είπε στους δημοσιογράφους η Μπράβερμαν, έχοντας δίπλα της τον Ρουαντέζο υπουργό Εξωτερικών Βίνσεντ Μπιρούτα. Η Μπράβερμαν υποστήριξε ότι υπάρχει «μεταναστευτική κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο».

Το σχέδιο αυτό «όχι μόνο θα βοηθήσει στην εξάρθρωση των εγκληματικών δικτύων διακίνησης ανθρώπων αλλά και θα σώσει ζωές», διαβεβαίωσε ο Μπιρούτα.

Τον Δεκέμβριο, το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου έδωσε το πράσινο φως σε αυτό το αμφιλεγόμενο σχέδιο, το οποίο η κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ θέλει να εφαρμόσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Όμως έναν μήνα αργότερα η βρετανική δικαιοσύνη δέχτηκε να εξετάσει μια έφεση κατά της συμφωνίας αυτής.

Η πρώτη πτήση που θα μετέφερε μετανάστες στη Ρουάντα, τον περασμένο Ιούνιο, ματαιώθηκε κατόπιν απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που ζήτησε να εξεταστεί σε βάθος αυτή η πολιτική.

Η Ρουάντα, που κυβερνάται με σιδηρά πυγμή από τον Πολ Καγκάμε μετά το τέλος της γενοκτονίας του 1994, όπου σύμφωνα με τον ΟΗΕ σκοτώθηκαν 800.000 Τούτσι και μετριοπαθείς Χούτι, κατηγορείται συχνά από μη κυβερνητικές οργανώσεις για καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης, των επικριτών της κυβέρνησης και των αντιπολιτευόμενων πολιτικών.

Νωρίτερα σήμερα, πολλές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε διάφορες πόλεις της Βρετανίας (Λονδίνο, Γλασκώβη, Κάρντιφ κ.α.) κατά της μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης. Ορισμένοι φορούσαν κονκάρδες με το σύνθημα «Ασφαλής διέλευση, όχι Ρουάντα».

Πολλά βρετανικά μέσα ενημέρωσης, όπως η εφημερίδα Guardian και το BBC δεν προσκλήθηκαν για να καλύψουν την επίσκεψη της υπουργού Εσωτερικών στη Ρουάντα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ