ΚΟΣΜΟΣ

FT: Στο φως το ντιλ 1 δισ. ευρώ της UBS με την Credit Suisse - Η αλλαγή νόμου και οι δραματικές ώρες

Η έδρα της Credit Suisse στο Λονδίνο
Η έδρα της Credit Suisse στο Λονδίνο
Α.Ρ

Η UBS προσφέρεται να αγοράσει την Credit Suisse καταβάλλοντας έως και 1 δισεκατομμύριο δολάρια, ενώ οι ελβετικές αρχές αλλάζουν τη νομοθεσία της χώρας για να παρακάμψουν την ψήφο των μετόχων του κολοσσού και να επισπεύσουν τη διαδικασία

Η UBS προσφέρθηκε να αγοράσει την Credit Suisse με αντίτιμο έως και 1 δισ. δολάρια, με τις ελβετικές αρχές να σχεδιάζουν να αλλάξουν τους νόμους της χώρας για να παρακάμψουν την ψήφο των μετόχων για τη συναλλαγή. Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές δίνουν μάχη με το χρόνο για να ολοκληρώσουν τη συμφωνία πριν ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Ελβετίας πρόκειται να υπογραφεί το απόγευμα της Κυριακής (19/3) και σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times, που επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος, η προσφορά έγινε σήμερα το πρωί με τιμή 0,25 ελβετικών φράγκων (0,27 $) ανά μετοχή που θα καταβληθεί σε μετοχές της UBS. Πρόκειται για τιμή σημαντικά χαμηλότερο από το κλείσιμο της μετοχής της Παρασκευής, στα 1,86 ελβετικά φράγκα.

Οι διαπραγματεύσεις «τρέχουν» με ρυθμούς καταιγιστικούς και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι όροι θα παραμείνουν ίδιοι ή ότι θα επιτευχθεί συμφωνία, τόνισαν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές. Παράγοντες της αγοράς είπαν ότι οι τρέχοντες όροι ήταν άδικοι για την Credit Suisse και τους μετόχους της. Άλλοι επέκριναν τα σχέδια να ακυρωθούν οι κανονικοί κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης αποτρέποντας την ψήφο των μετόχων της UBS.

Υπήρξε περιορισμένη επαφή μεταξύ των δύο δανειστών και οι όροι έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας και τη ρυθμιστική αρχή Finma, ανέφεραν πηγές στους Financial Times. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει δώσει τη συγκατάθεσή της για να προχωρήσει η συμφωνία, πρόσθεσαν.

Ενώ οι τρέχοντες όροι αποτιμούν τα ίδια κεφάλαια της Credit Suisse σε έως και 1 δισεκατομμύριο δολάρια, το ποσό δεν αντικατοπτρίζει πρόσθετες προβλέψεις που θα κάνει η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας για να διασφαλίσει ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί. Και οι δύο πλευρές έχουν εγκλωβιστεί σε εξαντλητικές συζητήσεις με τις ρυθμιστικές αρχές από την Τετάρτη, όταν η Credit Suisse ζήτησε από την SNB να της παράσχει πιστωτικό όριο έκτακτης ανάγκης ύψους 54 δις δολαρίων.

Όταν αυτη η «ένεση» απέτυχε να σταματήσει την πτώση της τιμής της μετοχής του και να σταματήσει τους πανικόβλητους πελάτες από το να αποσύρουν τα χρήματά τους, η κεντρική τράπεζα παρενέβη για να προωθήσει τη συγχώνευση αφού ανησυχούσε για τη βιωσιμότητα του δεύτερου μεγαλύτερου δανειστή της χώρας. Οι εκροές καταθέσεων από την Credit Suisse ξεπέρασαν τα 10 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα την ημέρα στος τέλος της περασμένης εβδομάδας, ανέφεραν οι Financial Times. Οι πελάτες απέσυραν 111 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα από τον όμιλο τους τελευταίους τρεις μήνες του περασμένου έτους.

Το βράδυ του Σαββάτου (18/3), το υπουργικό συμβούλιο της Ελβετίας συγκεντρώθηκε στο υπουργείο Οικονομικών στη Βέρνη για μια σειρά παρουσιάσεων από κυβερνητικούς αξιωματούχους, την SNB, τη ρυθμιστική αρχή αγοράς Finma και εκπροσώπους του τραπεζικού τομέα.

Η κατεπείγουσα διαδικασία

Η κυβέρνηση προετοιμάζει έκτακτα μέτρα για να επισπεύσει την εξαγορά και σχεδιάζει να εισαγάγει νομοθεσία που θα παρακάμψει την κανονική περίοδο διαβούλευσης των έξι εβδομάδων που απαιτείται για τους μετόχους της UBS, ώστε η συμφωνία να μπορεί να επισφραγιστεί αμέσως, ανέφεραν οι άνθρωποι.

Το πλαίσιο της συμφωνίας έχει σχεδιαστεί από τις ελβετικές ρυθμιστικές αρχές για να παρέχει τη μέγιστη σταθερότητα στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, ανέφεραν άτομα που ενημερώθηκαν για το θέμα. Οι ελβετικές αρχές έχουν ήδη εξασφαλίσει προέγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, οι οποίες αναμένεται να εκδώσουν συντονισμένες δηλώσεις σήμερα.

Η UBS θα συρρικνώσει δραματικά την επενδυτική τράπεζα της Credit Suisse, έτσι ώστε η ενοποιημένη οντότητα να μην αποτελεί περισσότερο από το ένα τρίτο του συγχωνευμένου ομίλου, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ωστόσο, η συμφωνία δεν προσδιορίζει τι θα συμβεί με τα μεμονωμένα επιχειρηματικά τμήματα της Credit Suisse και απλώς περιγράφει την εξαγορά του ομίλου κατά 100%. Οι διαπραγματευτές έδωσαν στην Credit Suisse την κωδική ονομασία Cedar και η UBS αναφέρεται ως Ulmus, σύμφωνα με άτομα που ενημερώθηκαν για το θέμα.

Η UBS αναζητά παραχωρήσεις και προστασίες από την κυβέρνηση, ιδιαίτερα από τυχόν εκκρεμείς νομικές υποθέσεις και ρυθμιστικές έρευνες για την Credit Suisse που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόστιμα ή ζημίες, ανέφεραν η FT. Ωστόσο, είναι απίθανο να λάβει αποζημίωση από τυχόν απώλειες περιουσιακών στοιχείων, είπε ένας από τους εμπλεκόμενους.

Η UBS θέλει επίσης να της επιτραπεί να ανταποκριθεί σταδιακά σε τυχόν επιπλέον απαιτήσεις που θα αντιμετωπίσει βάσει των παγκόσμιων κανόνων για το κεφάλαιο που διέπουν τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου. Η SNB, η UBS, η Credit Suisse και η Finma αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Πηγή: Financial Times