ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν «δεν εγκαταλείπει» τα πυρηνικά του δικαιώματα

Το Ιράν «δεν εγκαταλείπει» τα πυρηνικά του δικαιώματα

Την αμετακίνητη θέση του Ιράν για τα πυρηνικά του δικαιώματα επανέλαβε ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό ένα «παράθυρο» ευελιξίας.

Ο Αλί Λαριτζανί, λίγες ημέρες πριν από τις διαπραγματεύσεις με την Ομάδα των 5+1 στη Μόσχα, τόνισε ότι η χώρα του δεν θα εγκαταλείψει το δικαίωμα στον εμπλουτισμό ουρανίου, όμως θα μπορούσε να δείξει ευελιξία στο επίπεδο εμπλουτισμού.

«Το Ιράν μπορεί να καθορίσει το επίπεδο εμπλουτισμού του ουρανίου, ανάλογα με τις ανάγκες του», ανέφερε, ανοίγοντας την πόρτα σε έναν πιθανό συμβιβασμό στο θέμα αυτό.

Ο πρόεδρος Αχμαντινετζάντ και άλλοι Ιρανοί ηγέτες έχουν τονίσει τους τελευταίους μήνες πως η Τεχεράνη θα μπορούσε να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε ποσοστό 20%, αν οι μεγάλες δυνάμεις αναγνωρίσουν τα πυρηνικά της δικαιώματα.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής των Ιρανών διαπραγματευτών Σαΐντ Τζαλιλί δήλωσε πως οι συνομιλίες ανάμεσα στο Ιράν και στην Ομάδα 5+1 την επόμενη εβδομάδα στη ρωσική πρωτεύουσα θα πρέπει να μεταδοθούν ζωντανά, μετέδωσε το πρακτορείο ISNA.

«Η δύναμή μας είναι η λογική μας και για το λόγο αυτό λέμε πως οι διαπραγματεύσεις πρέπει να μεταδοθούν ζωντανά ώστε να μπορέσει η κοινή γνώμη να κρίνει από μόνη της», υπογράμμισε ο Τζαλιλί.