ΚΟΣΜΟΣ

Ρότζερ Φέντερερ: Ο πολυετής του «γάμος» με την Credit Suisse και ο ρόλος του στη διάσωσή της

O Ρότζερ Φέντερερ
O Ρότζερ Φέντερερ
Α.Ρ

Ο παγκοσμίου φήμης τενίστας Ρότζερ Φέντερερ υπήρξε ένα απο τα «πρόσωπα» της Credit Suisse εδώ και χρόνια, ενισχύοντας την αξιοπιστία του χρηματοπιστωτικού κολοσσού ακόμη και στις πιο δύσκολες ημέρες του

Ο Ελβετός τενίστας Ρότζερ Φέντερερ υπήρξε για χρόνια brand ambassador της τράπεζας Credit Suisse. Kαι στις δύσκολες στιγμές που βίωσε ο κολοσσός το τελευταίο διάστημα μετά την κατάρρευση και την εξαγορά του από τη UBS ήταν το πρόσωπο που κράτησε τους πελάτες της τράπεζας αισιόδοξους για το μέλλον.

Οι «εγκέφαλοι» της τράπεζας πίστευαν και πιστεύουν ότι η παρουσία του ως «πρεσβευτή» της Credit Suisse μπορεί να χρησιμεύσει ως καθησυχαστική δύναμη για τους ανήσυχους πελάτες. Παρά τις ανησυχίες για τις διεθνείς δραστηριότητές της, ορισμένοι πελάτες παρέμεναν πεπεισμένοι οτι η τράπεζα είναι πολύ μεγάλη για να πτωχεύσει και ότι η ελβετική κυβέρνηση θα της πρόσφερε χείρα βοηθείας σε περίπτωση κατάρρευσης.

Ακόμη και τις πιο δύσκολες ώρες, ο Φέντερερ εμφανιζόταν στις ηλεκτρονικές οθόνες της τράπεζας. Οι αρχές πιστεύουν ότι η σύνδεση του Φέντερερ με την Credit Suisse προσθέτει στην αξιοπιστία της τράπεζας. Αυτό οφείλεται και στη μακροχρόνια συνεργασία του και ως «το πρόσωπο» της τράπεζας για περισσότερα από 20 χρόνια.

Η συνεργασία του Φέντερερ με την Credit Suisse ήταν μια από τις πιο μακροχρόνιες σχέσεις μεταξύ τράπεζας και αθλητή. Ο 20 φορές πρωταθλητής Grand Slam υπέγραψε την πρώτη του συμφωνία χορηγίας με την Credit Suisse το 1999. Έκτοτε η συνεργασία παρέμεινε ισχυρή όλα αυτά τα χρόνια, με τον διάσημο τενίστα να προωθεί την τράπεζα σε πολλές καμπάνιες. Η εικόνα του ως αξιόπιστου και πετηχημένου αθλητή αντανακλούσε τις αξίες της τράπεζας ακόμη και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Οι δύο πλευρές είχαν αποφύγει να αποκαλύψουν λεπτομέρειες για τα οικονομικά της συνεργασίας τους, οι πληροφορίες ωστόσο ήθελαν την τράπεζα να δίνει 2 εκατομμύρια δολλάρια στον αθλητή και επιπλέον 1 εκατομμύριο στο ίδρυμα που φέρει το όνομά του. Σ' αυτές τις δύο δεκαετίες κοινής πορείας ο Φέντερερ κέρδισε πολλά εκατομμύρια, αλλά δέχθηξε και αρκετά σκληρή κριτική για τη συγκεκριμένη χορηγία.

Στις αρχές του 2020 ακτιβιστές μπήκαν σε υποκατάστημα της τράπεζας στη Λωζάνη και άρχισαν να παίζουν τένις (!) μέσα στα γραφεία, διαμαρτυρόμενοι για τις επενδύσεις του οργανισμού στα ορυκτά καύσιμα. Η διαμαρτυρία τους ήταν ένα... πλήγμα προς τον Φέντερερ, τον οποίο καλούσαν μέσω πλακάτ να διακόψει τις σχέσεις του με την τράπεζα.

«Η Credit Suisse καταστρέφει τον πλανήτη. Ρότζερ, τους υποστηρίζεις;», έγραφε ένα πανό, με τη γνωστή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ να γράφει στο twitter: «Η Credit Suisse παρείχε 57 δισεκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες που αναζητούν νέα κοιτάσματα ορυκτών καυσίμων. Ρότζερ ξύπνα τώρα!»

Ο Φέντερερ απάντησε, φτάνοντας στη Μελβούρνη για το Australian Open: «Λαμβάνω πολύ σοβαρά υπόψη μου τις επιπτώσεις και την απειλή της κλιματικής αλλαγής, ιδιαίτερα καθώς η οικογένειά μου και εγώ φτάνουμε στην Αυστραλία μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές».