ΚΟΣΜΟΣ

Ρούπερτ Μέρντοχ: Η νέα του αγαπημένη, το «ένοχο» παρελθόν της και ο... ζάμπλουτος πρώην σύζυγος

Ο Μέρντοχ και η νέα του αγαπημένη, Αν Λέσλι Σμιθ
Ο Μέρντοχ και η νέα του αγαπημένη, Αν Λέσλι Σμιθ
Twitter

O μεγιστάνας των Μέσων Ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοχ δηλώνει ερωτευμένος ξανά και ετοιμάζεται να ανέβει για πέμπτη φορά τα σκαλιά της εκκλησίας. Η εκλεκτή της καρδιάς του, Αν Λέσλι Σμιθ έχει στο πλούσιο «βιογραφικό» της δύο γάμους, νομικές διαμάχες με τις κόρες του πρώην συζύγου της και μία σειρά απο επαγγέλματα 

Δεκαεπτά μήνες μετά την έκδοση του τέταρτου διαζυγίου του, από την τελευταία σύζυγό του Τζέρι Χολ, ο Ρούπερτ Μέρντοχ έκανε πρόταση γάμου στην Αν Λέσλι Σμιθ, μία 66χρονη χήρα που εργάστηκε ως εφημέριος στην αστυνομία της Καλιφόρνια.

Η ίδια και ο 92χρονος δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας της τηλεόρασης και των εφημερίδων άρχισαν να βγαίνουν το περασμένο φθινόπωρο και σκοπεύουν να παντρευτούν το καλοκαίρι, με τον Μέρντοχ να δηλώνει πως «ελπίζει οτι θα είναι η τελευταία φορά». Όσο για τη μέλλουσα νύφη και τη μεγάλη δοκιμασία που την περιμένει με την είσοδό της σε μία...δυναστεία δισεκατομμυρίων, λέει με νόημα πως δεν ειναι το πρώτο της «ροντέο».

Η Αν Λέσλι Σμιθ είναι χήρα εδώ και δεκατέσσερα χρόνια. Ο πρώτος σύζυγός της ήταν ο τραγουδιστής της country μουσικής, ραδιοφωνικός παραγωγός και παρουσιαστής της τηλεόρασης Τσέστερ Σμιθ. Η Daily Mail αποκαλύπτει ότι μετά τον θάνατό του το 2008, η Αν Λέσλι κατηγορήθηκε για «οικονομική κακοποίηση ηλικιωμένου» και για παρακράτηση χρημάτων κληρονομιάς από τις τρεις θετές της κόρες. Για δύο χρόνια η μέλλουσα κυρία Μέρντοχ, η οποία μοιράζεται μαζί του την ίδια βαθιά χριστιανική πίστη, ενεπλάκη σε μια δικαστική διαμάχη με τις κόρες του Σμιθ από τον πρώτο του γάμο.

Μία απο αυτές, η Ροξάν Στόρι, μήνυσε την πρώην μητριά της, ισχυριζόμενη ότι η Aν Λέσλι είχε επηρεάσει αδικαιολόγητα τον ηλικιωμένο και ανάπηρο Σμιθ να της εμπιστευτεί μια πολύτιμη περιουσία. Η ίδια αρνήθηκε τις κατηγορίες που «δεν αποδείχθηκαν με επαρκή στοιχεία» όπως είπε και ήταν «απλώς ισχυρισμοί«. Η Στόρι προσπάθησε ωστόσο να απομακρύνει τη μητριά της ως εκτελέστρια της διαθήκης και ζήτησε αποζημίωση για τις απώλειες που υπέστησαν η ίδια και οι αδερφές της.

Η Ροξάν και οι αδερφές της Λόρα και Λόρνα ζήτησαν επίσης 1 εκατομμύριο δολάρια η καθεμία ως κληρονομιά, καθώς ο πατέρας τους είχε δημιουργήσει ένα καταπίστευμα πριν από το θάνατό του από καρδιακή ανεπάρκεια. Κατά τη διάρκεια της διαμάχης, η Aν Λέσλι μήνυσε ορισμένες από τις επιχειρήσεις που κατείχε το καταπίστευμα. Ωστόσο, τα έγγραφα δείχνουν ότι σε τρεις περιπτώσεις απέτυχε να εκτελέσει δικαστικές οδηγίες να πληρώσει σε καθεμία από τις γυναίκες μερίδιο 250.000 δολαρίων από την κληρονομιά τους.

Αυτό οδήγησε σε έντονη επίπληξη από το δικαστή που εκδίκασε την υπόθεση. «Το δικαστήριο έχει χάσει κάθε εμπιστοσύνη στις προθέσεις της Aν Λέσλι Σμιθ εκτός από το να ακυρώσει τα κληροδοτήματα του Τσέστερ Σμιθ στις τρεις κόρες του». Στη συνέχεια συμφώνησε να πληρώσει 3 εκατομμύρια δολάρια στο δικαστήριο και επιτεύχθηκε συμφωνία που οδήγησε τις κόρες να αποζημιωθούν τελικά με μερίδια αξίας αυτού του ποσού σε ορισμένες από τις επιχειρήσεις του αείμνηστου πατέρα τους. Η κ. Σμιθ δεν παραδέχτηκε καμία ευθύνη ως μέρος της συμφωνίας διακανονισμού.

Τον Ιούλιο του 2010 όλες οι νομικές ενέργειες, όπως μεταξύ άλλων η «κακοποίηση ηλικιωμένου» απορρίφθηκαν, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να αναβιώσουν. Ο δικηγόρος της είπε: «Μετά από μια μακρά περίοδο δικαστικής διαμάχης κατά την οποία η κυρία Σμιθ αμφισβήτησε τις κατηγορίες, αυτή και οι κόρες του Τσέστερ διευθέτησαν το θέμα φιλικά τον Ιούλιο του 2010, σχεδόν πριν από 13 χρόνια». Ο δικηγόρος επεσήμανε επίσης ότι η πελάτης του επέλεξε να συμβιβαστεί με τις κόρες του Σμιθ αντί να παρατείνει τη δικαστική διαδικασία, προσφεύγοντας κατά της απόφασης.

Τι ήταν λοιπόν όλα αυτά – και τι μας λένε για τη γυναίκα που θα γίνει η τελευταία σύζυγος ενός άντρα που το χαρτοφυλάκιο τίτλων του περιλαμβάνει τη Wall Street Journal και τη New York Post στις Ηνωμένες Πολιτείες, τους Times και τη Sun στο Ηνωμένο Βασίλειο , όπως επίσης τον κολοσσό εκδόσεων Χάρπερ Κόλινς και το τηλεοπτικό κανάλι Fox News;

Ο μεγιστάνας πρώην της και το δικαστικό σίριαλ

Η ιστορία ξεκινά με τον Τσέστερ Σμιθ, έναν πολυεκατομμυριούχο επιχειρηματία και πετυχημένο τραγουδιστή της κάντρι, ο οποίος ήταν παντρεμένος για περισσότερα από 40 χρόνια με τη σύζυγό του Ναόμι, μητέρα των τριών κοριτσιών του. Ένα χρόνο μετά το διαζύγιό τους, σε ηλικία 74 ετών, παντρεύτηκε τη λαμπερή Aν Λέσλι, 27 χρόνια νεότερή του, η οποία είχε χωρίσει από τον πρώτο της σύζυγο.

Ο γάμος της με τον Τζον Χάντιγκτον, έναν πλούσιο γόνο μιας από τις πρωτοπόρες οικογένειες σιδηροδρόμων της Καλιφόρνια, είχε τελειώσει άσχημα. Είχε, ωστόσο ανακαλύψει τον Θεό και ήταν η πίστη που είχε ανακαλύψει πρόσφατα που την έφερε στο δρόμο του Τσέστερ. Το ζευγάρι ηχογράφησε μαζί ένα άλμπουμ, με τίτλο «Captured By Love», το 2005 και φαινόταν να απολαμβάνει μια ευτυχισμένη ζωή μέχρι τον ξαφνικό θάνατό του σε ηλικία 78 ετών.

Μέσα σε λίγους μήνες, ξεκίνησε η διαμάχη της Αν Λέσλι με τις κόρες του. Αρχικά η Ροξάν Στόρι άσκησε αγωγή κατηγορώντας την μητριά της πως είχε διαπράξει «οικονομική κακοποίηση ηλικιωμένων» και ενήργησε όταν ο πατέρας της ήταν «σωματικά αδύναμος και συναισθηματικά ευάλωτος και ανίκανος να φροντίσει τις δικές του ανάγκες».

Ζήτησε επίσης αποζημίωση λόγω των ενεργειών της Αν Λέσλι, τις οποίες χαρακτήρισε «σκόπιμες, απερίσκεπτες, δόλιες και κακόβουλες». Στις καταθέσεις, είπε ότι ο πατέρας της υπέστη «σημαντική σωματική, συναισθηματική και οικονομική βλάβη» και ήταν ευάλωτος λόγω «ηλικίας, κακής υγείας, αναπηρίας, μειωμένης κατανόησης και περιορισμένης κινητικότητας».

Ως σύζυγός του ισχυρίστηκε, η Aν Λέσλι θα έπρεπε να έχει καταλάβει καλά ότι ήταν ένας «πρεσβύτερος» που χρειαζόταν προστασία. Από την πλευρά της, η Λέσλι είπε ότι ήταν αρμόδια να διαχειριστεί τις υποθέσεις του αείμνηστου συζύγου της επειδή την είχε ονομάσει διαχειρίστρια και πως ηταν εκείνη που τον βοήθησε να διευθύνει την επιχείρησή του που είχε τηλεοπτικούς σταθμούς στην Καλιφόρνια και το Όρεγκον.

Τα δικαστικά έγγραφα δείχνουν ότιήταν δικαιούχος ενός καταπιστεύματος που δημιουργήθηκε από την ίδια και τον Σμιθ το 2008. Αυτό ανήλθε σε περίπου 14 εκατομμύρια δολάρια συν άλλα ρευστά περιουσιακά στοιχεία περίπου 5 εκατομμυρίων δολαρίων. Το καταπίστευμα περιλάμβανε επίσης απροσδιόριστα ακίνητα, επιχειρηματικά συμφέροντα και τίτλους.

Όταν ο κύριος Σμιθ πέθανε, η Αν Λέσλι έλαβε τα πάντα και επίσης της δόθηκαν ρητά όλα τα έργα τέχνης, τα οχήματα και τα υπάρχοντα που ανήκαν στον σύζυγό της, εάν πέθαινε πριν από αυτήν. Στις τρεις κόρες του κ. Σμιθ δόθηκαν 3 εκατομμύρια δολάρια για να τα μοιραστούν, δεν περιελήφθησαν ωστόσο στην διαθήκη του, η οποία έλεγε: «Εσκεμμένα απέτυχα να φροντίσω τους κληρονόμους μου σε αυτή τη διαθήκη».

Την άνοιξη του 2010 διατάχθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνια στο Σαν Χοακίν να καταβάλει μια αρχική πληρωμή 250.000 δολαρίων σε κάθε κόρη, αλλά δεν το έκανε. Ως αποτέλεσμα, της αφαιρέθηκε για λίγο η θέση της διαχειρίστριας του καταπιστεύματος. Το δικαστήριο έκανε λόγο για «συνεχιζόμενη μεγάλη παραβίαση από τον εντολοδόχο του καταπιστευματολογικού της καθήκοντος προς τις τρεις κόρες του Σμιθ». «Η εντολοδόχος έκανε ό,τι μπορεί (...) για να διατηρήσει τα ρευστά περιουσιακά στοιχεία καταπιστεύματος για τον εαυτό της. Αγνόησε ή παραβίασε πολλά τμήματα του κώδικα διαθήκης» έκρινε.

Μοντέλο, τραγουδίστρια, πάστορας, ραδιοφωνική παραγωγός...

Μόλις πέντε ημέρες μετά την καταδικαστική απόφαση, όλα τα μέρη υπέγραψαν μια συμφωνία διευθέτησης. Σύμφωνα με φίλους, η εμπειρία «την άφησε συντετριμμένη» και η ανάμνηση παραμένει οδυνηρή. Η ζωή της μέλλουσας κυρίας Μέρντοχ υπήρξε κάθε άλλο παρά βαρετή, καθώς έχει εργαστεί μεταξύ άλλων ως βοηθός οδοντιάτρου, μοντέλο, τραγουδίστρια, πάστορας και ραδιοφωνική παραγωγός. Σε μια ομιλία που έδωσε στον Ροταριανό Όμιλο του Μπέβερλι Χιλς το 2020, περιέγραψε τη ζωή της ως «Κουρέλια στον Πλούτο για τη Λύτρωση». Αλλά αυτό μόλις και μετά βίας τη δικαιώνει.

Από τον πρώτο της γάμο με τον Χάντιγκτον είπε κάποτε στο Christian Broadcasting Network, CBN: «Τα χρήματα δεν ήταν θέμα. Είχα τα πάντα στον κόσμο. Ο Τζον ασχολιόταν με αυτοκίνητα και είχαμε τα πάντα, εξωτικές Ferrari και τα πάντα. Ξόδευα 65.000 δολάρια το μήνα σε ρούχα, εύκολα.»

Χάρη στην παγκόσμια αυτοκρατορία των μέσων ενημέρωσης, ο μελλοντικός της τρίτος σύζυγος είναι ένας από τους πιο γνωστούς επιχειρηματίες στον πλανήτη. Το τι κάνει για αυτές τις αποκαλύψεις είναι άγνωστο. Αλλά σίγουρα θα έχει σημειώσει την χαρακτηριστική παρατήρηση της Τζένιφερ Όγκντεν, μιας από τις παλαιότερες φίλες της Αν Λέσλι.

«Η Aν ήταν τόσο θλιμμένη όταν έχασε τον Τσέστερ. Ποτέ δεν παραδέχτηκε τόσα πολλά, αλλά ένιωθα ότι ήταν μοναχική. Είναι μια ανεξάρτητα πλούσια και όμορφη γυναίκα και δεν είναι εύκολο να βρεις μια σχέση υπό αυτές τις συνθήκες – πρέπει να βρεις κάποιον που σε αγαπά για σένα. Έχει τόσα κοινά με τον Ρούπερτ. Δεν είναι μόνο το πολιτικό κοινό έδαφος: Έχουν κοινή πνευματικότητα και χριστιανική πίστη.»