ΚΟΣΜΟΣ

«Καζάνι που βράζει» το Ισραήλ: Aπεργιακό χάος και διαδηλώσεις - Τρίζει ο θρόνος του «βασιλιά Μπίμπι»

Χάος στο Ισραήλ λόγω της δικαστικής μεταρρύθμισης που προωθεί ο Νετανιάχου
Χάος στο Ισραήλ λόγω της δικαστικής μεταρρύθμισης που προωθεί ο Νετανιάχου
ΑΡ

Ισραήλ: Άνευ προηγουμένου αντιδράσεις έχει προκαλέσει το σχέδιο του Μπέντζαμιν Νετανιάχου να αναθεωρήσει το δικαστικό σύστημα της χώρας. Μαζικές διαδηλώσεις, απεργίες και μία χώρα διχασμένη που βυθίζεται στο χάος, με τους ακροδεξιούς εταίρους του συνασπισμού να απειλούν με παραίτηση. Ο Νετανιάχου συνέστησε ψυχραιμία και κάλεσε τους διαδηλωτές απο όλες τις πλευρες να μην καταφύγουν στη βία. «Είμαστε όλοι αδέρφια» διεμήνυσε μέσω twitter

Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δέχεται τεράστιες πιέσεις για τις αμφιλεγόμενες δικαστικές μεταρρυθμίσεις που επιχειρεί να προωθήσει, παρά την πρωτοφανή λαϊκή εξέγερση. Οι αλλαγές στο δικαστικό σύστημα έχουν προκαλέσει έκρηξη οργής σε όλα σχεδόν τα μέρη της ισραηλινής κοινωνίας, μεταξύ των οποίων και ο πανίσχυρος στρατός που παραδοσιακά συντάσσεται με την κυβέρνηση. Μετά απο εβδομάδες κινητοποιήσεων, το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο του Ισραήλ ξεκίνησε σήμερα (27/3) απεργία σε ένα ευρύ φάσμα τομέων , συμμετέχοντας σε ένα διογκούμενο κίνημα διαμαρτυρίας ενάντια στη «μεταρρύθμιση της οργής».

Η απεργία της ομάδας-ομπρέλας Histadrut, η οποία εκπροσωπεί σχεδόν 800.000 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, των μεταφορών και των τραπεζών, μεταξύ άλλων, θα μπορούσε να παραλύσει μεγάλα τμήματα της οικονομίας του Ισραήλ, η οποία κλυδωνίζεται ήδη, εντείνοντας την πίεση στον Νετανιάχου να αποσύρει τη μεταρρύθμιση.

Ο Νετανιάχου κάλεσε τους «δεξιούς και αριστερούς διαδηλωτές» να συμπεριφερθούν υπεύθυνα, σπάζοντας για πρώτη φορά τη σιωπή του με ένα tweet: Ο πρωθυπουργός έκανε την ανάρτηση μετά απόαναφορές ότι ακροδεξιές ομάδες κινούνται προς τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, δημιουργώντας φόβους για σύγκρουση. Κάλεσε τους διαδηλωτές από όλες τις πλευρές «να συμπεριφέρονται υπεύθυνα και να απέχουν από τη βία», προσθέτοντας ότι «όλοι μας είμαστε αδέρφια»

Οι πτήσεις από το διεθνές αεροδρόμιο της χώρας Μπεν Γκουριόν ακυρώθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας, επηρεάζοντας χιλιάδες ταξιδιώτες. Δύο μεγάλα λιμάνια του Ισραήλ, η Χάιφα και το Ασντότ ανακοίνωσαν επίσης την διακοπή της λειτουργίας τους στο πλαίσιο της γενικής απεργίας. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ιατρική Ενωση του Ισραήλ κήρυξε επίσης γενική απεργία που θα πλήξει τα νοσοκομεία και τις δημόσιες ιατρικές υπηρεσίες.

Παραλύει η χώρα

Ο επικεφαλής του συνδικάτου Histadrut ανακοίνωσε την άμεση κήρυξη γενικής απεργίας κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αίτημα την απόσυρση του σχεδίου μεταρρύθμισης της δικαστικής εξουσίας. «Καλώ σε γενική απεργία (...) αμέσως μετά την συνέντευξη, το Κράτος του Ισραήλ σταματά», δήλωσε ο Αρνον Μπαρ Νταβίντ. «Αποστολή μας είναι να σταματήσουμε την νομοθετική διαδικασία και θα το κάνουμε»

Το σαββατοκύριακο δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους ολόκληρης της χώρας σε μια αυθόρμητη επίδειξη οργής για την απόφαση του Νετανιάχου να απολύσει τον υπουργό Άμυνας του, επειδή τάχθηκε κατά της μεταρρύθμισης. Φωνάζοντας «η χώρα καίγεται», άναψαν φωτιές στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο του Τελ Αβίβ, αποκλείοντας πολλές οδικές αρτηρίες σε όλη τη χώρα. Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα έξω από την Κνεσέτ, σε μια προσπάθεια να αυξήσουν την πίεση στην κυβέρνηση.

Η αναθεώρηση, την οποία προωθεί ο Νετανιάχου, ο οποίος δικάζεται για διαφθορά, και οι σύμμαχοί του στην πιο δεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ, έχει βυθίσει το Ισραήλ σε μια από τις χειρότερες εγχώριες κρίσεις του. Έχει πυροδοτήσει ένα διαρκές και εντεινόμενο κίνημα διαμαρτυρίας που έχει εξαπλωθεί σε όλους σχεδόν τους τομείς της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένου του στρατού, όπου οι έφεδροι βγαίνουν όλο και πιο συχνά δημόσια για να πουν ότι δεν θα υπηρετήσουν μια χώρα που στρέφεται προς την απολυταρχία.

Η αναταραχή έχει διχάσει περαιτέρω το Ισραήλ, μεγεθύνοντας τις μακροχρόνιες και δυσεπίλυτες διαφορές σχετικά με τον χαρακτήρα της χώρας από την ίδρυσή του. Οι διαδηλωτές λένε ότι αγωνίζονται για την ίδια την ψυχή του έθνους, βλέποντας την αναμόρφωση ως άμεση πρόκληση για τα δημοκρατικά ιδεώδη του Ισραήλ. Η κυβέρνηση τους έχει χαρακτηρίσει «αναρχικούς» που θέλουν να ανατρέψουν μια δημοκρατικά εκλεγμένη ηγεσία.

Oι σκληροπυρηνικοί της κυβέρνησης

Πληροφορίες στα ισραηλινά Μέσα Ενημέρωσης ήθελαν τον Νετανιάχου έτοιμο να ανακοινώσει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός του θα σταματήσει ή θα «παγώσει» την επίμαχη δικαστική αναθεώρηση, πρόθεση που σκοντάφτει ωστόσο στους «σκληροπυρηνικούς» της κυβέρνησης. Το κυβερνών κόμμα «Λικούντ» ανέφερε ότι ήταν πιθανό να σταματήσει η νομοθετική διαδικασία «για μερικές εβδομάδες», δήλωση που αναβλήθηκε στη συνέχεια, εν μέσω αναφορών ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιαρίβ Λεβίν- στενός σύμμαχος του Nετανιάχου και «αρχιτέκτονας» των μεταρρυθμίσεων - και ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Iταμάρ Μπεν-Γκβιρ- επικεφαλής του ακροδεξιού υπερεθνικιστικού κόμματος Otzma Yehudit απειλούν με παραίτηση.

Ο Μπεν Γκβιρ σκέφτεται να αποχωρήσει από τον κυβερνώντα συνασπισμό, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Times of Israel. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν οτι ο Νετανιάχου προτίθται να παγώσει τη νομοθεσία σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την πολιτική κρίση, κάτι τέτοιο ωστόσο, θα μπορούσε να τον αφήσει εκτεθειμένο στα ακροδεξιά πρόσωπα του συνασπισμού του που απειλούν να να ανατρέψουν την κυβέρνησή του.

Ο Λέβιν λέει τώρα ότι θα σεβαστεί όποια απόφαση πάρει ο πρωθυπουργός, προειδοποιώντας ότι οι νομοθέτες του συνασπισμού πρέπει «να προσπαθήσουν να σταθεροποιήσουν την κυβέρνηση». Ο ίδιος και ο Μπεν-Γκβίρ λέγεται ότι επέμεναν να προωθήσει ο Νετανιάχου το νομοσχέδιο που θα έδινε ουσιαστικά στην κυβέρνηση την εξουσία να διορίζει δικαστές πριν από το διάλειμμα του κοινοβουλίου για την εβραϊκή αργία του Πάσχα, η οποία ξεκινά την Κυριακή.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει το μεγαλύτερο μέρος της νομοθεσίας, εκτός από το νομοσχέδιο που αλλάζει την επιτροπή διορισμών δικαστών. Μια κοινοβουλευτική επιτροπή ενέκρινε αυτό το νομοσχέδιο για τελικές αναγνώσεις τη Δευτέρα, καθώς ο συνασπισμός συζητούσε το επόμενο βήμα του. Νωρίτερα, ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομίας Νιρ Μπαρκάτ κάλεσε την κυβέρνηση να ενωθεί πίσω από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου εν μέσω των αναταραχών για τις μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα.

«Καλώ όλους τους συναδέλφους μου στην κυβέρνηση, στο Λικούντ και τα κόμματα εταίρους στον συνασπισμό, να ενωθούν πίσω από τον πρωθυπουργό και να τον υποστηρίξουν στη διακοπή της νομοθεσίας. «Δεν πρέπει να προκαλέσουμε την ανατροπή της δεξιάς κυβέρνησης με τα χέρια μας. Η δύναμή μας βρίσκεται στην ενότητά μας» έγραψε στο Twitter.

Σχετικές ειδήσεις