ΚΟΣΜΟΣ

Τραγωδία στο Μεξικό: Βίντεο δείχνει οτι οι φρουροί άφησαν 40 μετανάστες να καούν σε κέντρο υποδοχής

Ανείπωτη τραγωδία στο Μεξικό
Ανείπωτη τραγωδία στο Μεξικό
ΑΡ

Νέα διάσταση στην τραγωδία που συγκλονίζει το Μεξικό. Οι φρουροί μπορούσαν να σώσουν δεκάδες μετανάστες που κάηκαν σε κέντρο υποδοχής, αλλά επέλεξαν να φύγουν, δείχνει βίντεο που κάνει το γύρο του κόσμου.

Μια διαφορετική διάσταση στην τραγωδία με τους 40 νεκρούς μετανάστες σε κέντρο υποδοχής στη Σιουδάδ Χουάρες στο Μεξικό δίνει ένα βίντεο από κάμερα ασφαλείας που επιβεβαιώθηκε ως αυθεντικό από τις Αρχές. Όπως φαίνεται στο ντοκουμέντο, οι φύλακες απομακρύνονται από το κελί μέσα στο οποίο oi μετανάστες έβαλαν φωτιά για να διαμαρτυρηθούν για την επικείμενη απέλασή τους την ώρα που οι φλόγες και ο καπνός σκεπάζουν τα πάντα.

Μετανάστες τοποθέτησαν στρώματα στα κελιά κράτησής τους και τα πυρπόλησαν, ενώ οι φρουροί απομακρύνονται γρήγορα και δεν κάνουν καμία προφανή προσπάθεια να απελευθερώσουν τους άνδρες προτού ο καπνός γεμίσει το δωμάτιο και σκοτώσει 40 άνδρες (38 σύμφωνα με το Αsossiated Press). Το βίντεο έφερε στη δημοσιότητα Μεξικανός δημοσιογράφος ο οποίος έκανε λόγο για «έγκλημα».

Σύμφωνα με Εθνικό Ινστιτούτο Μετανάστευσης (INM) του Μεξικού την ώρα της πυρκαγιάς, 68 άνδρες από την Κεντρική και Νότια Αμερική κρατούνταν στις εγκαταστάσεις. Σχεδόν όλοι κατάγονταν από τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα, τη Βενεζουέλα και το Ελ Σαλβαδόρ.

Παράλληλα 28 άλλοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία. Πριν την δημοσιοποίηση του βίντεο ο πρόεδρος του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραντόρ, είχε επιρρίψει την ευθύνη για την τραγωδία αποκλειστικά στους μετανάστες δηλώνοντας ότι «δεν πίστευαν πως οι φωτιές που άναψαν για να διαμαρτυρηθούν θα προκαλούσε αυτή την ανείπωτη τραγωδία».

Οι εντάσεις μεταξύ των αρχών και των μεταναστών είχαν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες στη Σιουδάδ Χουάρες, όπου τα καταφύγια είναι γεμάτα από ανθρώπους που περιμένουν ευκαιρίες για να περάσουν στις ΗΠΑ, ή για να εξεταστούν τα έντυπα ασύλου τους. Η πυρκαγιά, μια από τις φονικότερες στη χώρα εδώ και χρόνια, σημειώθηκε, ενώ ΗΠΑ και Μεξικό μάχονται για να αντιμετωπίσουν τα επίπεδα ρεκόρ των συνοριακών διελεύσεων στη μεθόριο μεταξύ τους.