ΚΟΣΜΟΣ

Ζαχάροβα για ανταποκριτή WSJ: Γνώριζε απόρρητες πληροφορίες του ρωσικού στρατού

Ζαχάροβα για ανταποκριτή WSJ: Γνώριζε απόρρητες πληροφορίες του ρωσικού στρατού
Getty Images

Ρωσία: Ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal κρίθηκε προφυλακιστέος για δύο μήνες, μετά τη σύλληψή του με την κατηγορία της κατασκοπείας. 

Καμία σχέση με τη δημοσιογραφία δεν έχουν οι δραστηριότητες για τις οποίες συνελήφθη ο ανταποκριτής της Wall Street Journal στην Αικατερινούπολη σύμφωνα με όσα έγραψε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα στο κανάλι της στο Telegram.

«Αυτό που έκανε ο υπάλληλος της αμερικανικής έκδοσης της Wall Street Journal στην Αικατερινούπολη δεν είχε καμία σχέση με τη δημοσιογραφία. Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που η ιδιότητα του ξένου ανταποκριτή, η βίζα και η διαπίστευση δημοσιογράφου, χρησιμοποιούνται από αλλοδαπούς στη χώρα μας για τη συγκάλυψη δραστηριοτήτων που δεν είναι δημοσιογραφικές. Δεν είναι το πρώτο γνωστό άτομο από τη Δύση, που πιάστηκε επ΄αυτοφώρω», έγραψε η Ζαχάροβα.

Ο δημοσιογράφος κρίθηκε προφυλακιστέος για δύο μήνες, μετά τη σύλληψή του με την κατηγορία της κατασκοπείας.

«Με απόφαση του δικαστηρίου Λεφόρτοβο της Μόσχας της 30ης Μαρτίου 2023 σχετικά με τον Γκερσκόβιτς τον έκρινε ύποπτο για διάπραξη εγκλήματος (...), επιλέχθηκε προληπτικό μέτρο προφυλάκισής του (...) μέχρι τις 29 Μαΐου, 2023», ανέφερε το δικαστήριο σε ανακοίνωσή του.

Από την άλλη πλευρά η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «η FSB απέτρεψε την παράνομη δραστηριότητα του διαπιστευμένου στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανταποκριτή (...) της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, υπηκόου των Ηνωμένων Πολιτειών Ίβαν Γκερσκόβιτς».

Όπως αναφέρει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ο Ιβάν Γκερσκόβιττς συνελήφθη καθώς είχε οδηγίες από τις ΗΠΑ για διενέργεια κατασκοπείας στη Ρωσία.

Σύμφωνα με την FSB, ο Γκερσκόβιτς, «ενεργώντας με οδηγίες από την αμερικανική πλευρά, συνέλεξε πληροφορίες που αποτελούν κρατικό μυστικό σχετικά με τις δραστηριότητες μιας από τις επιχειρήσεις του ρωσικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος». «Καθώς προσπαθούσε να αποκτήσει μυστικές πληροφορίες, ένας Αμερικανός συνελήφθη στο Εκατερίνεμπουργκ», ανέφερε η υπηρεσία πληροφοριών.

Ο 32χρονος δημοσιογράφος αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών.
Ο κ. Γκερσκόβοτς είναι ρεπόρτερ που καλύπτει τη Ρωσία, την Ουκρανία και την πρώην Σοβιετική Ενωση για τη WSJ. Προηγουμένως ήταν ρεπόρτερ για το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και τους Moscow Times, καθώς και βοηθός ειδήσεων στους New York Times. Τοπικά Μέσα ανέφεραν ότι βρισκόταν στην Αικατερινούπολη για να καλύψει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και τις δραστηριότητες της ρωσικής ομάδας μισθοφόρων Wagner.

Η Wall Street Journal εξέφρασε την «βαθιά της ανησυχία για την ασφάλεια» του δημοσιογράφου της. Από την πλευρά της η ΜΚΟ «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα» δήλωσε θορυβημένη καθώς αυτό μοιάζει με «αντίποινα».

«Πιάστηκε στα πράσα»

Η ρωσική διπλωματία ανακοίνωσε ότι ο δημοσιογράφος «πιάστηκε στα πράσα». Όπως έγραψε στο Telegram η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, οι ενέργειες του δημοσιογράφου της Wall Street Journal «δεν είχαν καμία σχέση με τη δημοσιογραφία».

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ είπε, ότι το ζήτημα πιθανής ανταλλαγής του Γκερσκόβιτς δεν είναι της παρούσης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA και ότι ανταλλαγές κρατουμένων στο παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί για πρόσωπα ήδη καταδικασμένα, μετέδωσε το IFX. «Ας δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση», σχολίασε ο Ριαμπκόφ στο πρακτορείο.

Η Γαλλία εξέφρασε την ανησυχία της, καλώντας τη Μόσχα να σεβαστεί την ελευθερία του Τύπου. «Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι και καταδικάζουμε την κατασταλτική στάση της Ρωσίας» είτε όσον αφορά τον ρωσικό Τύπο είτε τον ξένο, δήλωσε η Αν-Κλερ Λεζόντρ, εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου.