ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η Γιούτα έγινε η πρώτη πολιτεία που περιορίζει την πρόσβαση εφήβων στα social media

Πολιτείες στις ΗΠΑ ρυθμίζουν την πρόσβαση εφήβων στα social media
Πολιτείες στις ΗΠΑ ρυθμίζουν την πρόσβαση εφήβων στα social media
ΑΡ

Γιούτα έγινε η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που απαιτεί από τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης να λαμβάνουν γονική συναίνεση για να χρησιμοποιούν τις εφαρμογές τους παιδιά 

Η Γιούτα έγινε η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που απαιτεί από τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης να λαμβάνουν γονική συναίνεση για να χρησιμοποιούν τις εφαρμογές τους παιδιά και να επαληθεύουν ότι οι χρήστες είναι τουλάχιστον 18 ετών.

Ο κυβερνήτης είπε ότι υπέγραψε τα δύο σαρωτικά μέτρα για την προστασία των νέων στην πολιτεία. Τα νομοσχέδια θα παρέχουν στους γονείς πλήρη πρόσβαση στους διαδικτυακούς λογαριασμούς των παιδιών τους, συμπεριλαμβανομένων των αναρτήσεων και των προσωπικών μηνυμάτων.

Η κίνηση έρχεται εν μέσω αυξημένης ανησυχίας για τον αντίκτυπο των social media στην ψυχική υγεία των παιδιών. Σύμφωνα με τα μέτρα που θεσπίστηκαν την περασμένη εβδομάδα, θα χρειαστεί η ρητή συγκατάθεση του γονέα ή του κηδεμόνα για να μπορέσουν τα παιδιά να δημιουργήσουν λογαριασμούς σε εφαρμογές όπως το Instagram, το Facebook και το TikTok.

Τα νομοσχέδια επιβάλλουν επίσης «απαγόρευση κυκλοφορίας» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που εμποδίζει την πρόσβαση των παιδιών μεταξύ 22:30 και 06:30, εκτός εάν αλλάξει η εν λόγω ρύθμιση από τους γονείς τους. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν θα μπορούν πλέον να συλλέγουν δεδομένα ενός παιδιού ή να στοχοποιούνται για διαφημίσεις.

Τα δύο νομοσχέδια - τα οποία έχουν επίσης σχεδιαστεί για να διευκολύνουν τη λήψη νομικών μέτρων κατά των εταιρειών μέσων κοινωνικής δικτύωσης - θα τεθούν σε ισχύ την 1η Μαρτίου 2024.

Ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης Σπένσερ Κοξ, έγραψε στο Twitter: «Δεν είμαστε πλέον διατεθειμένοι να αφήνουμε τις εταιρείες κοινωνικών μέσων να συνεχίσουν να βλάπτουν την ψυχική υγεία των νέων μας. Ως ηγέτες και γονείς, έχουμε ευθύνη να προστατεύσουμε τους νέους μας».

Η ομάδα υπεράσπισης των παιδιών Commons Sense Media χαιρέτισε την κίνηση του κυβερνήτη να περιορίσει ορισμένα από τα πιο εθιστικά χαρακτηριστικά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποκαλώντας την «τεράστια νίκη για τα παιδιά και τις οικογένειες στη Γιούτα».

«Δίνει ώθηση σε άλλες πολιτείες να ζητούν από τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά σε ολόκληρη τη χώρα προστατεύονται στο διαδίκτυο», δήλωσε ο Jim Steyer, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Common Sense Media.

Παρόμοιοι κανονισμοί εξετάζονται σε τέσσερις άλλες πολιτείες υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών - Αρκάνσας, Τέξας, Οχάιο και Λουιζιάνα, αλλά και το Δημοκρατικό Νιου Τζέρσεϊ. Ωστόσο, η Common Sense Media και άλλες ομάδες υπεράσπισης προειδοποίησαν ότι ορισμένα μέρη της νέας νομοθεσίας θα μπορούσαν να θέσουν τα παιδιά σε κίνδυνο.

Ο Ari Z Cohn, δικηγόρος για την ελευθερία του λόγου για την TechFreedom, είπε ότι το νομοσχέδιο δημιουργει «σημαντικά προβλήματα στην ελευθερία του λόγου». «Υπάρχουν τόσα πολλά παιδιά που μπορεί να βρίσκονται σε κακοποιητικές οικογένειες», είπε στο BBC, «τα οποία μπορεί να είναι μειονότητες, τα οποία θα μπορούσαν να αποκοπούν εντελώς από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Σε απάντηση, η Meta, η μητρική εταιρεία του Facebook, είπε ότι διαθέτει ισχυρά εργαλεία για να προστατεύει τα παιδιά. Εκπρόσωπός της είπε στο BBC: «Έχουμε αναπτύξει περισσότερα από 30 εργαλεία για την υποστήριξη των εφήβων και των οικογενειών».

Η ομιλία του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την κατάσταση του Έθνους τον Φεβρουάριο ζήτησε νόμους που θα απαγορεύουν στις εταιρείες τεχνολογίας να συλλέγουν δεδομένα για παιδιά. Πέρυσι, οι νομοθέτες της Καλιφόρνια ψήφισαν τον δικό τους νόμο για τα δεδομένα των παιδιών.