ΚΟΣΜΟΣ

Σίλβιο Μπερλουσκόνι: Η μυθιστορηματική ζωή του «Καβαλιέρε» με τα χίλια πρόσωπα

Πέθανε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι
Πέθανε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι
Α.Ρ

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι έφυγε απο τη ζωή στα 86 του χρόνια μετά από σοβαρά προβλήματα υγείας. Ο «Καβαλιέρε» συνέδεσε το όνομά του με το όνομα της σύγχρονης Ιταλίας και αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο λίγοι

Μεγιστάνας, επιχειρηματίας και πολιτικός, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ο άνθρωπος με τα «χίλια πρόσωπα» και τη μυθιστορηματική ζωή που υπηρέτησε ως πρωθυπουργός της Ιταλίας, τις περιόδους 1994–1995, 2001–2006 και 2008–2011 έφυγε απο τη ζωή στα 86 του χρόνια.

Κύριος μέτοχος και ιδρυτής της εταιρείας μέσων ενημέρωσης Mediaset διατέλεσε από το 1986 έως το 2017, ιδιοκτήτης της Ιταλικής ποδοσφαιρικής ομάδας «Μίλαν», ενώ το 2019, το περιοδικό Forbes τον κατέταξε ως τον 190ο πλουσιότερο άνθρωπο στον πλανήτη, με καθαρή περιουσία 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πρώτα χρόνια και επιχειρηματική καριέρα

Γεννήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου του 1936 στο Μιλάνο, γόνος αστικής οικογένειας, γιος διευθυντή τραπέζης. Σπούδασε νομικά και το 1962 ίδρυσε την πρώτη του κατασκευαστική εταιρεία «Εντιλνόρντ» επωφελούμενος από την ραγδαία οικοδομική έξαρση του Μιλάνου.

Στη 10ετία του '70 επιχείρησε τις πρώτες του επενδύσεις στα Μέσα Ενημέρωσης, εκμεταλλευόμενος την απελευθέρωση της τηλεοπτικής αγοράς. Μέσα σε 15 χρόνια (1986) είχε πετύχει να του ανήκει το 80% της ιταλικής ιδιωτικής τηλεόρασης, ενώ το ίδιο έτος έγινε ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Μίλαν.

Στη συνέχεια ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι απέκτησε τον μεγαλύτερο εκδοτικό ιταλικό οίκο το γνωστό «Μονταντόρι» και μια από τις κορυφαίες ιταλικές εφημερίδες την «Ιλ Τζιορνάλε», ενώ ακόμη άλλες 150 περίπου εταιρείες περιήλθαν κάτω από τον έλεγχο της «Fininvest», της μητρικής εταιρείας του οικονομικού κολοσσού του.

Παρ'ολα αυτά μια ακολουθία από χρέη και δικαστικές έρευνες για φοροδιαφυγή, δωροδοκίες, λογιστικές απάτες μέχρι και για διασυνδέσεις με την ιταλική μαφία είχαν δημιουργήσει έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από τον Ιταλό μεγιστάνα. Σε πείσμα όλων των προβλέψεων, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι προχώρησε στην ίδρυση του πολιτικού κόμματος «Φόρτσα Ιτάλια» και κατέβηκε στην πολιτική αρένα σε συνεργασία με την «Εθνική Συμμαχία» και την, γνωστή για τις αποσχιστικές τάσεις της, «Λέγκα του Βορρά».

Η πολιτική θητεία

To 1994 ο πετυχημένος Ιταλός επιχειρηματίας έκανε στροφή στην καριέρα του, μεταπηδώντας στην πολιτική για να γλιτώσει, όπως παραδέχθηκε πολύ αργότερα…τη φυλακή. Το όνομά του ήταν Σίλβιο Μπερλουσκόνι και έμεινε στην ιστορία ως ο τρίτος μακροβιότερος πρωθυπουργός της γείτονος από το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι τον χλεύασαν, όπως και το νεοσύστατο τότε κεντροδεξιό του κίνημα «Φόρτσα Ιτάλια» και άργησαν να του δώσουν τη δέουσα σημασία.

Μετά από δεκάδες σκάνδαλα, δικαστικές περιπέτειες...επεμβάσεις λίφτινγκ αλλά και μία εγχείριση ανοικτής καρδιάς ο «αειθαλής Καβαλιέρε» τους διέψευσε, μένοντας μέχρι το τέλος στην πρώτη γραμμή στην πολιτική ζωή της Ιταλίας.

Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον πρωθυπουργικό θώκο το 2011, με την Ιταλία να «φλερτάρει» έντονα με τη χρεωκοπία. Εφυγε από το προσκήνιο, εν μέσω αποκαλύψεων για πάρτι οργίων στη βίλα του και χρηματικές συναλλαγές με μία ανήλικη πόρνη. Κηρύχθηκε αθώος για τα σεξουαλικά σκάνδαλα, ήταν ωστόσο υπόδικος με την κατηγορία οτι δωροδόκησε μάρτυρες για να καταθέσουν υπέρ του.

Το «φαινόμενο Μπερλουσκόνι»

Το φαινόμενο Μπερλουσκόνι λένε οι αναλυτές –που αναδύθηκε πολύ πριν λάμψει το άστρο του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ- δείχνει οτι ένας πολιτικός που βασίστηκε στη «μετα-αλήθεια» και το λαϊκισμό μπορεί να κερδίσει την εξουσία, σε μία απο τις πιο ισχυρές και πλούσεις χώρες στον κόσμο. Η επιχειρηματική επιτυχία όμως και ο τεράστιος πλούτος ήταν μέρος της «πολιτικής τους γοητείας», ενώ και οι δύο παρουσιάστηκαν ως «αουτσάιντερ» , αντικαθεστωτικοί.

Η αντιπολίτευση στον Μπερλουσκόνι είχε τα «πάνω και τα κάτω» της σε διάφορες χρονικές στιγμές, καθώς χιλιάδες πολίτες 'έβγαιναν κατά καιρούς στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν. Η τεράστια δημοτικότητά του ωστόσο είχε επίσης βαθιές ρίζες στην ιταλική κοινωνία που μισούσε βαθειά την παραδοσιακή πολιτική και τους πολιτικούς.

«Το μήνυμα της εποχής Μπερλουσκόνι παραμένει ελκυστικό. Να γίνετε σαν εμένα. Να μην πληρώνετε φόρους. Να απολαμβάνετε τη ζωή και να κερδίζετε χρήματα. Να λέτε ο,τι θέλετε Δεν θα σας ενοχλήσουμε» γράφει ο Guardian. Και καταλήγει : «Το μάθημα που μπορεί να λάβει η Αμερική απο την Ιταλία είναι ότι για πολύ καιρό ο Μπερλουσκόνι αντιμετωπίστηκε ως αστείο, ως...κλόουν.

Στο τέλος όμως, κανείς δεν γελούσε. Η 20τία Μπερλουσκόνι άφησε βαθιά σημάδια στο ιταλικό πολιτικό σώμα και το δημοκρατικό πολιτισμό της χώρας. Ο Μπερλουσκόνι άλλαξε τους όρους του πολιτικού διαλόγου, της εκστρατείας και της οργάνωσης. Μετά απο αυτόν, τα πράγματα δε θα ειναι ποτέ πια ίδια.

Η τελευταία γυναίκα της ζωής του

Γνωστός για την αδυναμία του στο ασθενές φύλο, τον Μάρτιο του 2022 είχε παντρευτεί την κατά 50 χρόνια νεότερή του Μάρτα Φασίνα. Έκαναν έναν «συμβολικό γάμο», που είχε τα πάντα, εκτός από… παππά, δήμαρχο και επίσημα χαρτιά και φέρεται να κόστισε τουλάχιστον 400.000 ευρώ.

H Mάρτα ΦασίναΑΡ

Σε ένα παράξενο τελετουργικό χωρίς την επίβλεψη ιερέα ή δημόσιου λειτουργού, το ζευγάρι απλώς υποσχέθηκε...αιώνια αγάπη ο ένας στον άλλον. Η συμβολική τελετή πραγματοποιήθηκε προφανώς μετά τις ενστάσεις των πέντε παιδιών του Μπερλουσκόνι, που φοβήθηκαν οτι θα χάσουν το μερίδιό τους από την κληρονομιά του μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης. Σύμφωνα με τα ιταλικά μίντια, η Μάρτα ένιωσε προσβεβλημένη και θυμωμένη που δεν είχε έναν σωστό γάμο», αλλά προφανώς… συμβιβάστηκε.

Η Μάρτα Φασίνα είναι βουλευτής του κόμματος Forza Italia. Το ζευγάρι ήταν μαζί από τις αρχές του 2020, όταν εκείνη κατάφερε να κερδίσει την εκτίμησή του και την αγάπη του, στέλνοντας του μια σειρά από γράμματα που τον γοήτευσαν τόσο πολύ που εγκατέλειψε την μακροχρόνια σύντροφό του μετά από 12 χρόνια σχέσης.

Σχετικές ειδήσεις