ΚΟΣΜΟΣ

Τελ Αβίβ: Χιλιάδες διαδηλωτές και πάλι στους δρόμους στη σκιά των φονικών επιθέσεων

Μαζικές διαδηλώσεις στο Ισραήλ κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης
Μαζικές διαδηλώσεις στο Ισραήλ κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης
ΑΡ

Ισραήλ: Χιλιάδες πολίτες βγήκαν για μία ακόμη φορά στους δρόμους του Τελ Αβίβ, διαμαρτυρόμενοι για τη σχεδιαζόμενη δικαστική μεταρρύθμιση του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου

Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί συμμετείχαν στις διαδηλώσεις το Σάββατο (8/4) ενάντια στα σχέδια του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου να ενισχύσει τους ελέγχους στο Ανώτατο Δικαστήριο, παρά τις αυξημένες ανησυχίες για την ασφάλεια μετά από δύο φονικές επιθέσεις μια ημέρα νωρίτερα.

Η τελευταία σε μια σειρά διαμαρτυριών κατά των σχεδίων, που σταμάτησαν τον περασμένο μήνα, ενόψει ενός κύματος απεργιών και μαζικών διαδηλώσεων, σημειώνεται καθώς το Ισραήλ βιώνει ημέρες έντασης σε πολλά μέτωπα κατά τη διάρκεια του ιερού μουσουλμανικού μήνα του Ραμαζανιού.

Γύρω από το τέμενος Aλ-Άκσα στην Ιερουσαλήμ, δεκάδες χιλιάδες πιστοί αναμένονταν για βραδινές προσευχές εν μέσω ανησυχίας για πιθανή επανάληψη των νυχτερινών αστυνομικών επιδρομών αυτής της εβδομάδας που ακολουθήθηκαν από μπαράζ με ρουκέτες στο Ισραήλ και ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα και στο νότιο Λίβανο.

Την Παρασκευή επίθεση με αυτοκίνητο σκότωσε έναν Ιταλό και τραυμάτισε άλλους πέντε τουρίστες, ώρες μετά από μία ακόμη ένοπλη επίθεση που σκότωσε δύο Ισραηλινές αδελφές και τραυμάτισε τη μητέρα τους κοντά σε έναν οικισμό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Ο Νετανιάχου κινητοποίησε εφέδρους της συνοριακής αστυνομίας και διέταξε τον στρατό να ενισχύσει τις θέσεις ασφαλείας για να αποτρέψει πιθανές ταραχές, εν μέσω εκκλήσεων για ηρεμία από τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ.

Στο κέντρο του Τελ Αβίβ, πλήθη που κυμάτιζαν τις γαλανόλευκες ισραηλινές σημαίες, χαρακτηριστικό των διαδηλώσεων τους τελευταίους τρεις μήνες συγκεντρώθηκαν σε μια επίδειξη περιφρόνησης ενάντια στα σχέδια που θεωρούν ως υπαρξιακή απειλή για την ισραηλινή δημοκρατία. Η διαδήλωση ξεκίνησε με μια προσευχή για τα θύματα των επιθέσεων μια μέρα νωρίτερα, αλλά οι διαδηλωτές είπαν ότι δεν θα τους αποτρέψουν οι ανησυχίες για την ασφάλεια.

«Η ασφάλεια είναι άλλο πράγμα, αλλά η μεταρρύθμιση είναι άλλο», είπε η 26χρονη φοιτήτρια Amitay Ginsberg. «Θα βγούμε πάλι στους δρόμους και θα πούμε δυνατά και καθαρά ότι δεν θα αφήσουμε αυτή τη μεταρρύθμιση να περάσει».

Οι προτάσεις, που θα έδιναν στην κυβέρνηση αποτελεσματικό έλεγχο επί του διορισμού των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου και θα επέτρεπαν στο κοινοβούλιο να ακυρώνει πολλές αποφάσεις του δικαστηρίου, έχουν προκαλέσει μια από τις μεγαλύτερες εγχώριες κρίσεις στην πρόσφατη ιστορία του Ισραήλ.

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές, ανάμεσά τους έφεδροι του στρατού, ηγέτες επιχειρήσεων, μέλη της βιομηχανίας τεχνολογίας του Ισραήλ και κορυφαίοι ακαδημαϊκοί συμμετείχαν, έχοντας απέναντί τους υποστηρικτές του θρησκευτικού-εθνικιστικού συνασπισμού του Νετανιάχου.

Η κυβερνητική πλευρά, η οποία κατηγορεί τους ακτιβιστές δικαστές ότι σφετερίζονται όλο και περισσότερο τον ρόλο του κοινοβουλίου, λέει ότι η αναθεώρηση είναι απαραίτητη για να αποκατασταθεί η σωστή ισορροπία μεταξύ του δικαστικού σώματος και των εκλεγμένων πολιτικών. Οι επικριτές της λένε ότι θα αφαιρέσει ορισμένους από τους ζωτικούς ελέγχους και ισορροπίες που στηρίζουν ένα δημοκρατικό κράτος και θα παραδώσει ανεξέλεγκτη εξουσία στην κυβέρνηση.

Πριν από τις διαδηλώσεις, η αστυνομία είχε καλέσει τους πολίτες να αφήσουν ελεύθερους τους δρόμους για να επιτρέψουν στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να κινούνται ελεύθερα μετά την επίθεση της Παρασκευής σε έναν δημοφιλή παραλιακό χώρο περιπάτου στο Τελ Αβίβ