ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μπάιντεν στην Ιρλανδία: Τα μηνύματα, οι συμβολισμοί της επίσκεψης και ο καφές με τον Σούνακ

Στην Ιρλανδία ο Μπάιντεν
Στην Ιρλανδία ο Μπάιντεν
Α.Ρ

Ο Τζο Μπάιντεν βρίσκεται στη Βόρεια Ιρλανδία για να συμμετάσχει στον εορτασμό της 25ης επετείου από την ειρηνευτική Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν βρίσκεται στη Βόρεια Ιρλανδία για να συμμετάσχει στον εορτασμό της 25ης επετείου από τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής που έφερε ειρήνη σε αυτό το τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι ΗΠΑ βοήθησαν στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό δεκαετιών θρησκευτικής βίας που σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους

Στην πρώτη του προεδρική επίσκεψή του στη Βόρεια Ιρλανδία, ο Μπάιντεν πρόκειται να εκφράσει συγχαρητήρια και να ενθαρρύνει τους ηγέτες της χώρας να εργαστούν σε καθολικά επωφελείς εμπορικές και οικονομικές πολιτικές στην ομιλία του σε εκδήλωση για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Ulster στο Μπέλφαστ. Δεν αναμένεται ωστόσο να κάνει οποιαδήποτε προσπάθεια να βοηθήσει στην επίλυση μιας νέας πολιτικής κρίσης που έπληξε την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής και έθεσε σε παύση την κυβέρνηση της Βόρειας Ιρλανδίας.

Ο Μπάιντεν ανοίγει το σύντομο δημόσιο πρόγραμμα του στη Βόρεια Ιρλανδία την Τετάρτη πίνοντας καφέ με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ. Πριν μιλήσει στο Ulster, θα συναντηθεί με καθέναν από τους ηγέτες των πέντε κύριων πολιτικών κομμάτων της Βόρειας Ιρλανδίας.

Μετά την ομιλία στο Πανεπιστήμιο του Ulster, ο Μπάιντεν θα μεταβεί στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας για μια τριήμερη επίσκεψη, η οποία θα περιλαμβάνει ομιλία στο κοινοβούλιο του Δουβλίνου, συμμετοχή σε επίσημο δείπνο και ταξίδια σε δύο πόλεις των προγόνων του. Θα πετάξει στην Κομητεία Λάουθ, στην ανατολική ακτή της Ιρλανδίας, την Τετάρτη για να επισκεφθεί ένα νεκροταφείο, να περιηγηθεί σε ένα κάστρο, να περπατήσει στο κέντρο του Ντάνταλκ και να παρευρεθεί σε μια κοινοτική συγκέντρωση.

Μερικοί κάτοικοι του Μπέλφαστ είπαν ότι η επίσκεψη του Μπάιντεν ήταν σημαντική, παρόλο που θα είναι σύντομη. «Πιστεύω ότι είναι υπέροχο που έρχεται λόγω της επετείου των «ταραχών»», είπε η Τζούλι ΜακΝιλ τη Δευτέρα καθώς περίμενε στη βροχή ένα λεωφορείο. Αναφερόταν σε περισσότερες από τρεις δεκαετίες σεχταριστικής βίας που άφησε πίσω της περισσότερους από 3.600 νεκρούς. «Νομίζω ότι είναι σημαντικό να έρθει»

Δήλωσε ωστόσο λίγο απογοητευμένη που ο Αμερικανός πρόεδρος θα περνούσε λιγότερο από μια μέρα στο Μπέλφαστ. Αλλά είπε ότι καταλαβαίνει.«Είναι πολυάσχολος άντρας και είναι 80 ετών. Είμαι σίγουρη ότι είναι δύσκολο για αυτόν», είπε.

Μια μαζική επιχείρηση ασφαλείας ήταν σε εφαρμογή για τη διαμονή του Μπάιντεν στο Μπέλφαστ, με ισχυρή αστυνομική παρουσία σε αποκλεισμένους δρόμους γύρω από το ξενοδοχείο του προέδρου και την πανεπιστημιούπολη του Ulster. Τον περασμένο μήνα, οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου αύξησαν το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής της χώρας από «ουσιαστικό» σε «σοβαρό». Όμως ο Μπάιντεν είπε τότε ότι ούτε ο αυξημένος κίνδυνος επίθεσης δεν θα τον εμπόδιζε να κάνει το ταξίδι.

Η αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας ανακάλυψε τέσσερις αυτοσχέδιες βόμβες σε κοιμητήριο στο Κρέγκαν, κοντά στο Ντέρι, λίγες ώρες πριν την άφιξη του προέδρου των ΗΠΑ. Ο Μπάιντεν επισκέφθηκε την Ιρλανδία τελευταία φορά το 2016, όταν ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.