ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: «Πράσινο φως» από το Συνταγματικό Δικαστήριο για την αύξηση ορίων ηλικίας στις συντάξεις

Γαλλία: «Πράσινο φως» από το Συνταγματικό Δικαστήριο για την αύξηση ορίων ηλικίας στις συντάξεις

«Περνάει» η μεταρρύθμιση του Εμανουέλ Μακρόν για την αύξηση του ορίου συνταξιοδοτησης στα 64 από τα 62 χρόνια, παρά τις μεγάλες αντιδράσεις στη Γαλλία.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γαλλίας ενέκρινε το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής την τροπολογία της Κυβέρνησης Μακρόν για την αύξηση του ορίου συνταξιοδοτησης στα 64 από τα 62 χρόνια.

Πλέον το επίμαχο νομοσχέδιο αποτελεί νόμο του γαλλικού κράτους.

Τα μέλη του γαλλικού Συνταγματικού Συμβουλίου επέκριναν ορισμένες δευτερεύουσες πτυχές της μεταρρύθμισης, αλλά δεν απέρριψαν το κύριο μέτρο που αυξάνει τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 έτη από 62 που είναι σήμερα, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του Συμβουλίου.

Τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Γαλλία είναι αποφασισμένα να συνεχίσουν τον αγώνα τους κατά του σχεδίου μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.

«Ο αγώνας συνεχίζεται», αντέδρασε ο ηγέτης της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, ενώ η ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι «το πολιτικό μέλλον της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος δεν επισφραγίστηκε».

Τα γαλλικά συνδικάτα ζήτησαν από τον Εμανουέλ Μακρόν να μην εκδώσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και προειδοποίησαν ότι θα αρνηθούν να συναντηθούν με την κυβέρνηση πριν από την Πρωτομαγιά.

"Ενώπιον της μαζικής απόρριψης της μεταρρύθμισης αυτής, η επιτροπή των συνδικαλιστικών οργανώσεων ζητεί επίσημα να μην εκδοθεί ο νόμος, μόνος τρόπος για να κατευναστεί η οργή που εκφράζεται στη χώρα", αναφέρεται στο δελτίο Τύπου της επιτροπής των συνδικαλιστικών οργανώσεων που αποφάσισε "να μην δεχθεί να συναντηθεί με την κυβέρνηση" έως την 1η Μαΐου, την Εργατική Πρωτομαγιά, για την οποία καλεί σε "μεγάλη κινητοποίηση".

Λίγο νωρίτερα, ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τα γαλλικά συνδικάτα να τον συναντήσουν την Τρίτη, "όποια κι αν είναι η απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου" που θα εκδοθεί αργότερα σήμερα για την επίμαχη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, ανακοίνωσε η προεδρία.

"Θα είναι απαραίτητα η αρχή ενός κύκλου που ο πρόεδρος και η κυβέρνηση θα συνεχίσουν τις επόμενες εβδομάδες με τους κοινωνικούς εταίρους. Η πόρτα του Ελιζέ θα παραμείνει ανοιχτή, χωρίς προϋποθέσεις, για τον διάλογο αυτό", ανέφερε το περιβάλλον του αρχηγού του γαλλικού κράτους.

Ελάχιστα λεπτά μετά την ανακοίνωση της απόφασης, το twitter «πήρε φωτιά», με χιλιάδες Γάλλους να καλούν σε διαδηλώσεις προκειμένου να μην εφαρμοστεί η επίμαχη απόφαση. Οι αστυνομικές δυνάμεις ενισχύονται έξω από το Συνταγματικό Δικαστήριο κι αυτό που αναμένεται είναι το ξέσπασμα νέων κινητοποιήσεων.

Το κλίμα ήταν τεταμένο από νωρίς σήμερα, εν αναμονή της απόφασης, ενώ οι διαδηλώσεις έχουν κορυφωθεί την τελευταία εβδομάδα. Χθες (13/4) διαδηλωτές εισέβαλαν στα κεντρικά γραφεία του γίγαντα πολυτελείας LVMH, την ημέρα που οι μετοχές της εταιρείας -στην οποία ανήκουν μάρκες όπως η Louis Vuitton και η Moet- σημείωσαν άλμα ρεκόρ.

«Αν ο Μακρόν θέλει να βρει χρήματα για να χρηματοδοτήσει το συνταξιοδοτικό σύστημα, θα πρέπει να έρθει εδώ για να τα βρει», δήλωσε ο Φαμπιέν Βιλντιέ, συνδικαλιστικό στέλεχος, στο CNN. «Επομένως, μία από τις λύσεις για τη χρηματοδότηση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι η καλύτερη αναδιανομή του πλούτου και ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να φορολογηθούν οι δισεκατομμυριούχοι», συμπλήρωσε.

Σχετικές ειδήσεις