ΚΟΣΜΟΣ

Στις φλόγες το Σουδάν: Μάχες στο κτήριο της κρατικής τηλεόρασης - Τουλάχιστον δύο νεκροί

Στο χάος έχει παραδοθεί το Σουδάν
Στο χάος έχει παραδοθεί το Σουδάν
ΑΡ

Πυροβολισμοί και εκρήξεις ακούγονται στην πρωτεύουσα του Σουδάν Χαρτούμ, καθώς κλιμακώνεται η μάχη για την εξουσία μεταξύ του στρατού της χώρας και των παραστρατιωτικών. Κλιμακώνεται η διεθνής ανησυχία

Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και των ισχυρών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) τις τελευταίες ημέρες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το αεροδρόμιο του Χαρτούμ βρίσκεται υπό τον έλεγχο των RSF, ενώ πυροβολισμοί ακούστηκαν και στη βόρεια πόλη Merowe, ανέφερε το Reuters.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από οβίδα που χτύπησε επιβατικό αεροπλάνο στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ. Τα εμπορικά αεροσκάφη επέστρεφαν στις χώρες προέλευσής τους αντί να προσπαθούν να προσγειωθούν στη σουδανική πρωτεύουσα, με τις πτήσεις από τη Σαουδική Αραβία να αλλάζουν την τελευταία στιγμή, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης.

Σουδανικές ομάδες και η κυβερνώσα στρατιωτική χούντα απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τη μετάβαση σε μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία των πολιτών. Ένα από τα ζητήματα που καθυστερεί μια συμφωνία είναι η ενσωμάτωση των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης στον στρατό

Τις τελευταίες ώρες διεξάγονται μάχες στο κτήριο της κρατικής τηλεόρασης του Σουδάν, όπως είπε σε σύντομη εμφάνισή του ένας παρουσιαστής της τηλεόρασης, καθώς οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις RSF συγκρούονται με τις δυνάμεις του στρατού. Σύμφωνα με μία μαρτυρία αυτόπτη μάρτυρα στο Reuters, πυροβολισμοί ακούγονταν στο ευρύτερο περιβάλλον των εγκαταστάσεων της τηλεόρασης.

Ποιες είναι οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF)

Οι διαβόητες παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) έχουν βρεθεί στο επίκεντρο αυτής της διαμάχης.. Με επικεφαλής τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο - ουσιαστικά τον αναπληρωτή ηγέτη της χώρας - έχουν κατηγορηθεί για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτές περιλαμβάνουν τη δολοφονία τουλάχιστον 120 διαδηλωτών τον Ιούνιο του 2019 σε μια καθιστική διαδήλωση στο αρχηγείο του στρατού.

Η RSF ιδρύθηκε το 2013 κυρίως με μαχητές από τη διαβόητη πολιτοφυλακή Janjaweed που πολέμησε βάναυσα τους αντάρτες στο Νταρφούρ. Το 2015, περίπου 40.000 μέλη της εντάχθηκαν στη στρατιωτική επέμβαση υπό τη Σαουδική Αραβία στον πόλεμο στην Υεμένη. Μαχητές RSF έχουν επίσης σταλεί στη Λιβύη.

Προκειμένου να διευκολυνθεί μια προτεινόμενη μετάβαση στην πολιτική διακυβέρνηση, υπήρχε ένα σχέδιο για την έναρξη της ενσωμάτωσης των RSF στον στρατό. Ωστόσο, μια διαμάχη μεταξύ του στρατηγού Dagolo και του αρχηγού του στρατού, στρατηγού Abdel Fattah al-Burhan, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της αλλαγής και το ποιος θα ηγηθεί της νέας ολοκληρωμένης δύναμης έχει καθυστερήσει τα πράγματα. Αυτές οι εντάσεις επεκτάθηκαν στις μάχες που ξέσπασαν σήμερα το πρωί.