ΚΟΣΜΟΣ

Σουδάν: «Προσπαθούμε να μένουμε ψύχραιμοι», λένε Έλληνες εγκλωβισμένοι

Σουδάν
Associated Press

Από το Μεγάλο Σάββατο παραμένουν εγκλωβισμένοι αρκετοί Έλληνες στο Σουδάν 

Την κατάπαυση του πυρός ανέμεναν με αγωνία οι Έλληνες που παραμένουν εγκλωβισμένοι και αβοήθητοι από το Μεγάλο Σάββατο στο Χαρτούμ του Σουδάν. Οι Έλληνες, που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε ελληνορθόδοξη εκκλησία του Χαρτούμ στο Σουδάν, βρίσκονται εδώ και μέρες χωρίς νερό και ρεύμα, βιώνοντας τον απόλυτο τρόμο.

«Είναι πολύ άσχημη η κατάσταση, επιδεινώθηκε η κατάσταση. Έχει συνεχώς αεροπορικές επιδρομές. Ακούγονται εκρήξεις από παντού. Είναι χειρότερα σήμερα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας.

Από την πλευρά του, Έλληνας καθηγητής που παραμένει εγκλωβισμένος στο Σουδάν, συμπληρώνει στην ΕΡΤ: «Προσπαθούμε να μείνουμε ψύχραιμοι. Το θετικό είναι ότι δεν είμαστε στόχος. Όμως, υπάρχουν συνεχείς πυροβολισμοί».

Από την πλευρά του, πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, χαρακτήρισε την κατάσταση στο Σουδάν πολύ δύσκολη και γι' αυτό τον λόγο συνομίλησε και με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σαμέχ Σούκρι.

Διπλωματικές πηγές: Βοήθεια στους Έλληνες τραυματίες

Κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να παρασχεθεί η απαραίτητη βοήθεια στους Έλληνες που βρίσκονται στο Σουδάν, καταβάλλει η ελληνική διπλωματία. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατόπιν σχετικών οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, το Υπουργείο Εξωτερικών μέσω της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, προκειμένου να παρασχεθεί άμεσα η καλύτερη δυνατή ιατροφαρμακευτική βοήθεια στους δυο Έλληνες τραυματίες, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν την εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί στο Σουδάν η οποία δεν επιτρέπει επιχείρηση απεγκλωβισμού τους.

Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός είναι ενήμερος της παρουσίας και των αναγκών και των υπόλοιπων Ελλήνων στο Χαρτούμ, πλην των δυο τραυματιών.

Παράλληλα το Υπουργείο Εξωτερικών παραμένει σε συντονισμό με τα λοιπά κράτη-μέλη της Ε.Ε. για θέματα Ιατροφαρμακευτικής βοήθειας και για ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.