ΚΟΣΜΟΣ

Σουδάν - Eκπρόσωπος Πρεσβείας Ελλάδας στην Αίγυπτο: Μέλημά μας να μην πάθουν τίποτα οι Έλληνες

Σουδάν - Eκπρόσωπος Πρεσβείας Ελλάδας στην Αίγυπτο: Μέλημά μας να μην πάθουν τίποτα οι Έλληνες
Associated Press

Σε ετοιμότητα είναι το υπουργείο Εξωτερικών και η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Αίγυπτο για την επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων ομογενών στο Σουδάν.

Μεγάλη είναι η αγωνία και για τους περίπου 150 Έλληνες ομογενείς που ζουν στο Σουδάν, καθώς η επικοινωνία είναι δύσκολη και τα εφόδια έχουν αρχίσει να τελειώνουν. Η μόνη ελπίδα που είχαν να απομακρυνθούν οι εγκλωβισμένοι ήταν κατά τη διάρκεια της 24ωρης κατάπαυσης πυρός, η οποία τελικά δεν τηρήθηκε.

«Από την πρώτη στιγμή με εντολή Δένδια ο πρέσβης και η πρεσβεία κινητοποιήθηκαν και επικοινωνήσαμε με τον μητροπολίτη Νουβίας κ. Σάββα για να δούμε ποια η κατάσταση στο πεδίο και να δώσουμε οδηγίες για αυτοπροφύλαξη», είπε ο Ηλίας Γαλάνης, εκπρόσωπος Πρεσβείας Ελλάδας στην Αίγυπτο στην ΕΡΤ.

Τόνισε, δε, ότι «πρώτιστο μέλημα είναι οι άνθρωποί μας να μην πάθουν κάτι και δεύτερο να βρεθεί ένα παράθυρο ευκαιρίας για να απομακρυνθούν με ασφάλεια».

Σχετικά με τις προμήθειες είπε ότι φαντάζεται ότι ακόμα επαρκούν, ενώ ανέφερε ότι σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ νερό και ηλεκτρικό έχουν κοπεί.

Ο κ. Γαλάνης είπε, επίσης, ότι 74 Έλληνες θέλουν να απομακρυνθούν από το Σουδάν ενώ σταθερή, χωρίς να εμπνέει ανησυχία, είναι η κατάσταση των δυο τραυματιών. «Παίρνουν αντιβιοτικά και παυσίπονα μέχρι να χειρουργηθούν», σημείωσε.

Στη Μητρόπολη παραμένουν 15 άτομα τα οποία είχαν πάει το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου για τη Θεία Λειτουργία.

Την ευθύνη για τη διαδικασία εγγραφής στον κατάλογο με τα ονόματα εκείνων που θέλουν να φύγουν από το Σουδάν έχει αναλάβει η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων που ενεργοποιήθηκε άμεσα από το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ κομβικό ρόλο διαδραματίζει και η ελληνική πρεσβεία στο Κάιρο.

Υπολογίζεται ότι συνολικά στη χώρα έχουν εγκλωβιστεί περίπου 1.000 Ευρωπαίοι και για τον λόγο αυτό η επιχείρηση απεγκλωβισμού θα έχει ευρωπαϊκή σφραγίδα: τον ενιαίο συντονισμό έχει αναλάβει η Γαλλία, το κράτος που διαθέτει τους περισσότερους ξένους πολίτες – πάνω από 250 – στα εδάφη του Σουδάν, ενώ μεγάλος είναι και ο αριθμός Ιταλών και Γερμανών.

Ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Οπως επισημαίνει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης, «η εκκένωση θα γίνει μόνο όταν έχει βρεθεί ασφαλής δίοδος, χωρίς να κινδυνεύσει καμία ανθρώπινη ζωή».

Αργά το μεσημέρι έγινε γνωστό πως οι αντικρουόμενες πλευρές συμφώνησαν για 24ωρη κατάπαυση του πυρός με σκοπό τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων, έπειτα από παρέμβαση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Η προσωρινή εκεχειρία θα ίσχυε από χθες στις 19.00 ώρα Ελλάδος, όμως οι πρώτες ενδείξεις δεν άφηναν περιθώρια αισιοδοξίας για την τήρησή της. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά έχει εργαστεί συστηματικά ώστε να είναι απολύτως έτοιμη για την έναρξη της επιχείρησης.

Όταν αυτή πραγματοποιηθεί, θα σταλεί βοήθεια σε όσους ξένους επιθυμούν να παραμείνουν στο Σουδάν και θα γίνουν ενέργειες εκκένωσης για όσους θέλουν να το εγκαταλείψουν. Για τον σκοπό αυτό αναμένεται να χρησιμοποιηθεί το αεροδρόμιο του Χαρτούμ – που μέχρι χθες το απόγευμα παρέμενε κλειστό – ή το διεθνές αεροδρόμιο του Τζιμπουτί. «Η ελληνική πολιτεία και το υπουργείο Εξωτερικών από την πρώτη στιγμή βρίσκονται δίπλα στους Έλληνες του Σουδάν», δήλωσε ο Ανδρέας Κατσανιώτης.

«Σε συνεργασία με τις αντίστοιχες ομάδες άλλων ευρωπαϊκών κρατών που έχουν ειδικό ενδιαφέρον για τους πολίτες τους που βρίσκονται εκεί έχουμε καταρτίσει επιχειρησιακό σχέδιο για τον απεγκλωβισμό, όμως βασική προϋπόθεση για την ενεργοποίησή του είναι να μην κινδυνεύσει καμία ανθρώπινη ζωή. Ευελπιστούμε και εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση συνολικά με την ηγεσία της ΕΕ προκειμένου να υπάρξει εκεχειρία ή τουλάχιστον να διαμορφωθεί ένας ανθρωπιστικός διάδρομος».

Δεν λειτουργούν τα τηλέφωνα

Στο μεταξύ, την αγωνία τους για την τύχη της ελληνικής παροικίας εκφράζουν στα «ΝΕΑ» και οι Έλληνες επαναπατρισθέντες του Σουδάν. «Μέχρι και τη Δευτέρα είχαμε μια επικοινωνία. Από χθες τίποτε, δεν λειτουργεί κανένα τηλέφωνο. Η κατάσταση είναι δραματική, υπάρχει φόβος», λέει ο Χάρης Θεοχαρίδης, πρόεδρος της Ενωσης των εκ Σουδάν Ελλήνων.

«Το 85% των 8.000 Ελλήνων έφυγε από το Σουδάν με τις εθνικοποιήσεις του 1970. Η κοινότητα είναι μικρή πλέον, όμως υπάρχουν και περίπου 25 παιδιά ελλήνων πατεράδων χωρίς ελληνικό διαβατήριο που έχουν άμεση ανάγκη για βοήθεια. Κάνουμε έκκληση να έρθουν και εκείνα στην Ελλάδα μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων».