ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ «ΣΧΕΔΙΟ ΚΟΣΜΟΣ» ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

ΚΟΣΜΟΣ

Τριήμερη εκεχειρία στο Σουδάν - Η αγωνία στο κατακόρυφο για τους εγκλωβισμένους

Τριήμερη εκεχειρία στο Σουδάν - Η αγωνία στο κατακόρυφο για τους εγκλωβισμένους
AP

Ευρώπη και ΗΠΑ σχεδιάζουν εκκένωση των πρεσβειών και απομάκρυνση τον πολιτών από το εμπόλεμο Σουδάν

Σε τριήμερη κατάπαυση του πυρός και εκεχειρία συμφώνησε ο στρατός του Σουδάν, που θα αρχίσει από την Παρασκευή για να μπορέσει ο λαός του Σουδάν να γιορτάσει τη μουσουλμανική γιορτή Έιντ αλ Φιτρ, που σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού.

«Οι ένοπλες δυνάμεις ελπίζουν ότι οι αντάρτες θα τηρήσουν όλες τις απαιτήσεις της εκεχειρίας και θα σταματήσουν κάθε στρατιωτική κίνηση», ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του.

Νωρίτερα την Παρασκευή οι παραστρατιωτικές δυνάμεις ταχείας υποστήριξης (RSF), οι οποίες μάχονται κατά του στρατού σε ολόκληρο το Σουδάν εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα, συμφώνησαν στην εκεχειρία των 72 ωρών. Ωστόσο, εκρήξεις και αεροπορικές επιδρομές συγκλόνισαν τις πρώτες πρωινές ώρες το Χαρτούμ, κατά την έναρξη της γιορτής παρά την απόφαση.

Νωρίτερα και η Διεθνής Κοινότητα είχε εντείνει τις πιέσεις για τριήμερη εκεχειρία. «Ως άμεση προτεραιότητα κάνω έκκληση για κατάπαυση του πυρός για τουλάχιστον τρεις ημέρες, που θα σηματοδοτήσουν τους εορτασμούς του “Έιντ αλ Φιτρ”, για να επιτραπεί στους αμάχους που είναι παγιδευμένοι σε ζώνες συγκρούσεων να διαφύγουν» δήλωσε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Την ίδια ώρα Ευρώπη και ΗΠΑ σχεδιάζουν εκκένωση των πρεσβειών και απομάκρυνση τον πολιτών από το εμπόλεμο Σουδάν.

Σουδάν: Ελβετία και ΕΕ εξετάζουν τρόπους απομάκρυνσης των πολιτών τους

Η Ελβετία ανακοίνωσε σήμερα ότι εξετάζει τρόπους για να απομακρύνει πολίτες της καθώς και ένα μέρος του προσωπικού της πρεσβείας της στο Σουδάν εν μέσω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων μεταξύ του στρατού και παραστρατιωτικής δύναμης.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι σχεδόν 100 Ελβετοί πολίτες είναι καταγεγραμμένοι στο Σουδάν ενώ άλλοι πιστεύεται ότι επισκέπτονται την περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας ως τουρίστες.

Η Βέρνη είναι σε επαφή με άλλες χώρες για μια πιθανή κοινή απομάκρυνση πολιτών αλλά τόνισε ότι πρέπει να πληρούται μια σειρά προϋποθέσεων, συμπεριλαμβανομένων των εγγυήσεων για ασφαλή εναέριο χώρο.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση εντείνει τις επαφές για την επίτευξη εκεχειρίας στο Σουδάν και για τη δυνατότητα να απομακρύνει μέσω χερσαίας μεταφοράς τους σχεδόν 1.500 πολίτες που έχουν παγιδευτεί στις μάχες στο Χαρτούμ, ανακοίνωσε σήμερα Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Η απομάκρυνση (των πολιτών) δεν θα μπορεί να γίνει από το αεροδρόμιο, που είναι κλειστό, αλλά μέσω χερσαίας μεταφοράς και χρειαζόμαστε μια τριήμερη εκεχειρία για τη διεξαγωγή μιας τέτοιας επιχείρησης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Δεν πληρούνται οι όροι ασφαλείας για να εξετάσουμε μια τέτοια επιχείρηση επί του παρόντος, αλλά θα είμαστε έτοιμοι την κατάλληλη στιγμή», πρόσθεσε.

Η επιχείρηση συντονίζεται από τη Γαλλία και την Ελλάδα, διευκρίνισε.

Η κατάσταση στο Σουδάν θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο.

Η ΕΕ έχει αντιπροσωπεία στο Χαρτούμ και επτά χώρες: Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Ελλάδα και Δημοκρατία της Τσεχίας, οι οποίες έχουν αντιπροσωπείες στη σουδανική πρωτεύουσα.

«Εναπόκειται στους αφρικανικούς οργανισμούς να εργαστούν για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός. Η σταθερότητα της περιοχής κινδυνεύει», επέμεινε η ευρωπαϊκή πηγή.

Ισπανία: Στρατιωτικά αεροπλάνα είναι έτοιμα να αναχωρήσουν με την πρώτη ευκαιρία για να απομακρύνουν ξένους πολίτες από το Σουδάν

Ισπανικά στρατιωτικά αεροσκάφη είναι σε κατάσταση αναμονής και έτοιμα να απομακρύνουν κάπου 60 Ισπανούς πολίτες και περίπου 20 αμάχους από άλλες χώρες από την πρωτεύουσα του Σουδάν Χαρτούμ εν μέσω ένοπλης σύγκρουσης εκεί, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Μανουέλ Αλμπάρες.

Οι μάχες που ξέσπασαν πριν από έξι ημέρες στο Σουδάν έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 413 ανθρώπων ενώ άλλοι 3.551 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Καθώς δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, ξένες χώρες --περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών-- δεν μπόρεσαν να απομακρύνουν πολίτες τους από το Σουδάν.

«Κάθε μέρα που περνάει, η ένταση των μαχών αυξάνεται και αυτός είναι ο λόγος που δεν κατέστη δυνατό να οργανωθεί ακόμη μια επιχείρηση απομάκρυνσης», δήλωσε ο Αλμπάρες σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ στο Βερολίνο.

Ωστόσο στρατιωτικά αεροπλάνα είναι έτοιμα να προχωρήσουν με την απομάκρυνση των πολιτών και θα ενεργήσουν με την πρώτη ευκαιρία, πρόσθεσε.

Ο Αλμπάρες είπε επίσης πως έχουν παρασχεθεί προμήθειες στην ισπανική πρεσβεία και στην κατοικία του πρεσβευτή στο Χαρτούμ και τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τα διπλωματικά κτίρια έχουν αυξηθεί.

Ισπανός πολίτης που βρισκόταν σε σκάφος ανοικτά του Σουδάν έχει μεταφερθεί με ασφάλεια σε άλλη τοποθεσία, πρόσθεσε.

ΗΠΑ: Ο στρατός ετοιμάζει διάφορες επιλογές ενόψει μιας πιθανής εκκένωσης της αμερικανικής πρεσβείας στο Σουδάν

Ο αμερικανικός στρατός προετοιμάζει όσο το δυνατόν περισσότερες επιλογές ενόψει μιας πιθανής εκκένωσης της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Σουδάν, όμως δεν έχουν ακόμη ληφθεί αποφάσεις, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Οστιν.

«Αναπτύξαμε κάποιες δυνάμεις στην περιοχή για να διασφαλίσουμε ότι θα διαθέτουμε όσο το δυνατόν περισσότερες επιλογές, εφόσον κληθούμε να κάνουμε κάτι. Και ακόμη δεν έχουμε κληθεί να κάνουμε τίποτα», είπε ο Όστιν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Αεροπορική Βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία. «Δεν έχει ληφθεί απόφαση για τίποτα», πρόσθεσε.

Το πρακτορείο Reuters ανέφερε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ στέλνουν μεγάλο αριθμό δυνάμεων στη βάση που διατηρούν στο Τζιμπουτί, για την περίπτωση που αποφασιστεί η απομάκρυνση του προσωπικού τους από το Σουδάν.

Σουδάν: Επικοινωνία Μητσοτάκη με τον μητροπολίτη Νουβίας - «Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν»

Με τον μητροπολίτη Νουβίας κ.κ Σάββα επικοινώνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ενημερώθηκε για την κατάσταση στο Σουδάν.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον μητροπολίτη Νουβίας ότι η ελληνική πολιτεία βρίσκεται στο πλευρό των Ελλήνων που βρίσκονται στο Σουδάν και ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να τους συνδράμει και να φροντίσει για τον απεγκλωβισμό τους μόλις το επιτρέψει η κατάσταση ασφαλείας, σε συνεννόηση και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Σχέδιο Κόσμος» των Ενόπλων Δυνάμεων για την εκκένωση εγκλωβισμένων Ελλήνων από τη χώρα

Οι Ένοπλες Δυνάμεις καταρτίζουν σχέδιο εκκένωσης από τη χώρα των Ελλήνων που παραμένουν εκεί. Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, το σχέδιο ονομάζεται «Κόσμος» και θα τεθεί σε εφαρμογή όταν κριθεί πως το επιτρέπουν οι συνθήκες ασφαλείας στη χώρα.

Το σχέδιο προβλέπει:

  • Τη δημιουργία προκαθορισμένου σημείου εκκένωσης σε λιμάνι ή αεροδρόμιο του Σουδάν
  • Εκεί θα σπεύσει είτε φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, είτε ελικόπτερο της Πολεμικής
  • Αεροπορίας ή αεροσκάφος και με τη συνδρομή του ΕΤΑ, του Ειδικού Τμήματος
  • Αλεξιπτωτιστών που διαθέτει την κατάλληλη εκπαίδευση για τέτοια συμβάντα θα διασφαλιστεί η ασφαλής εκκένωση Ελλήνων πολιτών, ομογενών ή υπηκόων άλλων χωρών.

Σχετικές ειδήσεις