ΚΟΣΜΟΣ

Σουδάν: Μαίνεται ο εμφύλιος - Την Τρίτη επιστρέφουν οι πρώτοι Έλληνες

Σουδάν
Associated Press

Σύμφωνα με τις αρχές, περισσότεροι από 1.000 Ευρωπαίοι πολίτες έχουν απομακρυνθεί από το Σουδάν, όπου οι συγκρούσεις μαίνονται σφοδρές και εκτός ελέγχου

Μαίνεται ο εμφύλιος στο Σουδάν. Χιλιάδες πολίτες ξένων κρατών εγκαταλείπουν με κάθε τρόπο το Σουδάν, εν μέσω βομβαρδισμών και διασταυρούμενων πυρών μεταξύ στρατού και παραστρατιωτικών. Σύμφωνα με τις αρχές, περισσότεροι από 1.000 Ευρωπαίοι πολίτες έχουν απομακρυνθεί από τη χώρα, όπου οι συγκρούσεις μαίνονται σφοδρές και εκτός ελέγχου.

Τα πάντα στο Σουδάν είναι κατεστραμμένα. «Υποφέρουμε από έλλειψη φαγητού, έλλειψη αγαθών, έλλειψη νερού», αναφέρει ο Μόμεν Αλμάκι, δημοσιογράφος στο Χαρτούμ.

Πολίτες λένε ότι αγνοούνται συγγενείς τους, δεν μπορούν όμως να βγουν από το σπίτι για να τους σώσουν. Οι γιατροί στα νοσοκομεία μιλούν για καταστροφή.

Πότε φτάνουν από το Σουδάν οι πρώτοι Έλληνες

Στο μεταξύ, οι πρώτοι Έλληνες που απομακρύνθηκαν με γαλλική και ιταλική βοήθεια από το Σουδάν εκτιμάται ότι θα φτάσουν στην Ελλάδα την Τρίτη, 25 Απριλίου, το πρωί με το αεροσκάφος C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο θα τους παραλάβει από το Τζιμπουτί για την Αθήνα.

Το C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας αναμένεται να προσγειωθεί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας μαζί με τους Έλληνες που κατάφεραν να απεγκλωβιστούν από το Σουδάν.

Συνεχίζεται η επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων από το Σουδάν

Για το Τζιμπουτί απογειώθηκε νωρίτερα το μεσημέρι C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας προκειμένου να παραλάβει τους Έλληνες που έχουν έως τώρα απεγκλωβιστεί από το Σουδάν. Το ταξίδι του θα διαρκέσει περί τις 4,5 ώρες. Εν συνεχεία το μεταγωγικό θα επιστρέψει στο Ασουάν της Αιγύπτου για ανεφοδιασμό και μετά θα ξεκινήσει για την 112 Πτέρυγα Μάχης της Ελευσίνας.

Η διαδικασία απεγκλωβισμού των υπολοίπων Ελλήνων και των μελών των οικογενειών τους θα συνεχιστεί και τις επόμενες ώρες. Συνολικά οι Έλληνες που σχεδιάζεται να απομακρυνθούν από το εμπόλεμο Σουδάν ανέρχονται σύμφωνα με πληροφορίες σε 100, μαζί με τις οικογένειές τους.

Στο Τζιμπουτί βρίσκεται η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αιθιοπία και η Επίτιμη Πρόξενος της χώρας μας στο Τζιμπουτί για την υποδοχή των συγκεκριμένων Ελλήνων πολιτών και την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας. Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, όλοι οι διασωθέντες βρίσκονται ήδη στο Τζιμπουτί και όλοι είναι καλά στην υγεία τους.

Για τις εξελίξεις αυτές ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα ενημερώσει τα κόμματα για την κατάσταση στο Σουδάν. Μάλιστα, θα συναντήσει τους εκπροσώπους τους την Τρίτη στις 12:00 στο υπουργείο Εξωτερικών.