ΚΟΣΜΟΣ

Σουδάν: Απογειώθηκε από το Τζιμπουτί με προορισμό την Αίγυπτο το C-27 με τους Έλληνες

Σουδάν: Απογειώθηκε από το Τζιμπουτί με προορισμό την Αίγυπτο το C-27 με τους Έλληνες
Το μεταγωγικό C-27

Απογειώθηκε από το Τζιμπουτί με προορισμό την Αίγυπτο μεταγωγικό C-27 με Έλληνες που μεταφέρθηκαν από το Σουδάν.  

Μεταγωγικό αεροσκάφος C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας με Έλληνες από το Σουδάν απογειώθηκε από το Τζιμπουτί με προορισμό το αεροδρόμιο του Ασουάν στην Αίγυπτο.

Το πρωί της Τρίτης αναμένεται να προσγειωθεί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

Σε εξέλιξη η επιχείρηση απομάκρυνσης Ευρωπαίων πολιτών από το Σουδάν

«Σε εξέλιξη» βρίσκεται η επιχείρηση απομάκρυνσης Γερμανών και πολιτών κρατών - εταίρων από το Σουδάν, δήλωσε νωρίτερα η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, ευχαριστώντας τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις για τις μέχρι τώρα υπηρεσίες τους.

Η Bundeswehr έχει απομακρύνει έως τώρα περισσότερα από 300 άτομα, σε τρεις πτήσεις με στρατιωτικά Airbus Α400Μ.

Περίπου 150 από αυτούς είναι Γερμανοί, ανάμεσά τους όλοι οι εργαζόμενοι στη γερμανική πρεσβεία στο Χαρτούμ, ενώ οι υπόλοιποι προέρχονται από 20 χώρες, μεταξύ των οποίων το Βέλγιο, η Βρετανία, η Ιορδανία, η Ολλανδία και αφρικανικές χώρες, διευκρίνισε η κυρία Μπέρμποκ, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε αργά το βράδυ με τον υπουργό Άμυνας Μπόρις Πιστόριους. «Οι δυνάμεις της Bundeswehr, της ομοσπονδιακής αστυνομίας και του υπουργείου Εξωτερικών έσωσαν ζωές με το θάρρος τους. Παρόλη την ευγνωμοσύνη μας, δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα να ανασάνουμε με ανακούφιση», δήλωσε και πρόσθεσε ότι εντός της ημέρας άλλα περίπου 100 άτομα θα εγκαταλείψουν το Σουδάν με μία ακόμη γερμανική πτήση. «Αν όλα πάνε καλά, ο αριθμός των επαναπατρισθέντων θα ξεπεράσει τους 400», σημείωσε ο κ. Πιστόριους και έκανε λόγο για «πραγματικά μεγάλη επιτυχία σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα». Η εξαιρετικά δύσκολη αποστολή εξελίχθηκε χωρίς προβλήματα, χωρίς βλάβες, είπε χαρακτηριστικά.

Η Μπέρμποκ ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν ακόμη Γερμανοί στο Σουδάν και διαβεβαίωσε ότι η ομάδα διαχείρισης κρίσης στο υπουργείο Εξωτερικών εργάζεται για την εξεύρεση οδών διαφυγής. Η ίδια πάντως εξήγησε ότι δεν προγραμματίζεται επιχείρηση εκκένωσης για το επιτόπιο προσωπικό της γερμανικής πρεσβείας, όπως είχε συμβεί στο Αφγανιστάν, όταν ανέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν, καθώς, στην περίπτωση των Σουδανών, οι ντόπιοι δεν απειλούνται με διώξεις. Επιπλέον, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν εξέφρασαν την επιθυμία να εγκαταλείψουν τη χώρα.