ΚΟΣΜΟΣ

Σουδάν: Η Ιαπωνία απομακρύνει εσπευσμένα δεκάδες υπηκόους της και κλείνει την πρεσβεία της

Σουδάν
AP Photo

Η Ιαπωνία προχώρησε στην κατεπείγουσα απομάκρυνση 45 υπηκόων της και συγγενών της από το Σουδάν και έκλεισε προσωρινά την πρεσβεία της στο Χαρτούμ, ανακοίνωσαν σήμερα ο πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα και αξιωματούχοι.

«Συνολικά 45 άνθρωποι» επιβιβάστηκαν «σε μεταγωγικό αεροσκάφος C2» των ιαπωνικών ένοπλων δυνάμεων που εστάλη στο Σουδάν και απογειώθηκε από το ανατολικό τμήμα της χώρας «για το Τζιμπουτί», εξήγησε ο Κισίντα στον Τύπο.

Πρόσθεσε πως άλλοι τέσσερις Ιάπωνες υπήκοοι μπόρεσαν επίσης να εγκαταλείψουν το Σουδάν προς το Τζιμπουτί και την Αιθιοπία χάρη στη βοήθεια της Γαλλίας και διεθνών οργανισμών.

Μερικές ώρες νωρίτερα, το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωνε με δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα πως η πρεσβεία της χώρας στο Χαρτούμ είναι πλέον προσωρινά κλειστή, μετά την απομάκρυνση του προσωπικού της.

Οι ιαπωνικές αρχές υπολόγιζαν πως περίπου 60 υπήκοοι της χώρας βρίσκονταν στο Σουδάν προτού πάρουν την απόφαση να τους απομακρύνουν εσπευσμένα από τη χώρα όπου ξέσπασαν εχθροπραξίες στα μέσα του μήνα.

Το ΥΠΕΞ θα εγκαταστήσει γραφείο σύνδεσης στο Τζιμπουτί για να συνεχίσει να προσφέρει βοήθεια στους Ιάπωνες που παραμένουν στο Σουδάν εάν εκδηλώσουν την πρόθεση να απομακρυνθούν από τη χώρα.

Πολλά κράτη διεξάγουν εσπευσμένες επιχειρήσεις επαναπατρισμού των υπηκόων τους από το Σουδάν, όπου οι ένοπλες δυνάμεις και παραστρατιωτικοί ενεπλάκησαν σε πόλεμο πριν από μια εβδομάδα και πλέον.

Κατά τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), οι εχθροπραξίες, κυρίως στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και στην πολιτεία Νταρφούρ, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 420 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει άλλους τουλάχιστον 3.700.