ΚΟΣΜΟΣ

Σουδάν: «Αν δεν ήταν ο μουσουλμάνος κληρικός, δεν θα φεύγαμε» - Συγκλονίζει ο Μητροπολίτης Σάββας

Σουδάν: «Αν δεν ήταν ο μουσουλμάνος κληρικός, δεν θα φεύγαμε» - Συγκλονίζει ο Μητροπολίτης Σάββας

Μετά από 10 ημέρες, 12 άτομα απεγκλωβίστηκαν από τη Μητρόπολη στο Χαρτούμ. Πολλοί Έλληνες έχουν μείνει πίσω, στο εμπόλεμο Σουδάν.

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία του Μητροπολίτη Νουβίας Σάββα, ο οποίος κατάφερε να απεγκλωβιστεί μαζί με τους άλλους Έλληνες από την Μητρόπολη στο Χαρτούμ, μετά από 10 ολόκληρες ημέρες από τότε που ξέσπασαν οι εχθροπραξίες στο Σουδάν.

Ο απεγκλωβισμός εκείνου και των άλλων 11 ατόμων από τη Μητρόπολη έγινε με τη βοήθεια ενός ανώτατου μουσουλμάνου κληρικού στο Χαρτούμ τον οποίο σέβονται όλοι στο Σουδάν και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Σάββας στο ραδιόφωνο του «Αθήνα 9,84», ήταν μια «αποστολή αυτοκτονίας» που «χρειάστηκε να περάσουμε μέσα από την κόλαση».

«Αν δεν ήταν ο ανώτατος μουσουλμάνος κληρικός του Σουδάν να μας βοηθήσει, δεν θα μπορούσαμε να βγούμε από την Μητρόπολη. Μας απεγκλώβισαν από τη Μητρόπολη, μια αποστολή αυτοκτονίας… Περάσαμε μέσα από την κόλαση, δεχθήκαμε επίθεση αλλά σταμάτησαν όταν αντιλήφθηκαν τον ανώτατο κληρικό του Σουδάν, όλοι τον σέβονται και έτσι σέβονται τα αυτοκίνητά του και έτσι γλιτώσαμε», τόνισε.

Σημειώνεται ότι ο Μητροπολίτης μαζί με τους άλλους Έλληνες εγκλωβισμένους στη Μητρόπολη επιχείρησαν να βγουν και να πάνε στην Γαλλική Πρεσβεία στο Χαρτούμ, ωστόσο τα οχήματά τους δέχτηκαν πυρά και επέστρεψαν πίσω.

Ο ίδιος είπε πως «έχουν μείνει αρκετοί Έλληνες πίσω που δεν κατάφεραν να φτάσουν εδώ».

«Η παραμονή μου ήταν άσκοπη διότι δεν μπορούμε ούτε επικοινωνία να έχουμε ούτε να βοηθήσουμε κάποιους. Ήταν φύση και θέση αδύνατον», κατέληξε.

Σχετικές ειδήσεις