ΚΟΣΜΟΣ

Σουδάν: Καρέ - καρέ η διάσωση του Έλληνα τραυματία - Φωτογραφίες από το αεροσκάφος

Σουδάν: Καρέ - καρέ η διάσωση του Έλληνα τραυματία  - Φωτογραφίες από το αεροσκάφος

Μεγαλώνει η αγωνία για τους εγκλωβισμένους Έλληνες στο Σουδάν - Πώς διασώθηκε ο Έλληνας τραυματίας ο οποίος πλέον βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση στο 401 ΓΣΝΑ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων από το εμπόλεμο Σουδάν με συνδρομή των ξένων δυνάμεων αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης.

Το απόγευμα της Τρίτης, ένα αεροσκάφος C-27 της πολεμικής αεροπορίας απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Ασουάν, έτσι ώστε να φτάσει στο Τζιμπουτί. Εκεί θα παραλάβει όσους έχουν καταφέρει να αποχωρήσουν τις τελευταίες ώρες από την επικίνδυνη ζώνη του Σουδάν και να γυρίσουν στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, στη δημοσιότητα δόθηκαν φωτογραφίες από το αεροσκάφος που έφθασε στο Τζιμπουτί για να μεταφέρει διασωληνωμένο Έλληνα τραυματία, ο οποίος χειρουργήθηκε χθες σε γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο.

Η κατάστασή του είχε κριθεί σοβαρή, και έπρεπε να χειρουργηθεί πάλι εντός 48 ωρών. Στο αεροσκάφος επιβιβάσθηκε και ο 16χρονος γιος του.

Η πτήση έφθασε στις 11:30 στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος ενώ η συγκεκριμένη ναυλωμένη πολιτική πτήση (Lifeline) ήταν η δεύτερη αποστολή επαναπατρισμού που πραγματοποιήθηκε με εντολή της Κυβέρνησης.

Ο τραυματίας, 59 ετών διεκομίσθη διασωληνωμένος σε σηπτικό σοκ και αιμοδυναμικά ασταθής στο 401 ΓΣΝΑ. Εισήχθη στη ΜΕΘ και τις επόμενες ώρες προγραμματίζεται χειρουργείο.

Στο Ασουάν παραμένει ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς για συντονισμό και παρακολούθηση της επιχείρησης επαναπατρισμού των υπόλοιπων Ελλήνων σε συνεχή επαφή με το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ.

Υπενθυμίζεται πως με την πρώτη πτήση που έφθασε σήμερα το πρωί με μεταγωγικό αεροσκάφος C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, επαναπατρίστηκαν στην Ελλάδα 17 άτομα (13 Έλληνες, 4 άλλοι υπήκοοι σύζυγοι Ελλήνων) μεταξύ των οποίων 3 παιδιά και ένας ακόμη τραυματίας 42 ετών, που διεκομίσθη επίσης στο 401 ΓΣΝΑ σταθερός αιμοδυναμικα με καλό επίπεδο επικοινωνίας.

Οι πρώτες μαρτυρίες Ελλήνων που απεγκλωβίστηκαν - «Κινδυνέψαμε πάρα πολύ»

Τις δραματικές στιγμές που βίωσαν στο εμπόλεμο Σουδάν περιέγραψαν Έλληνες ομογενείς οι οποίοι επαναπατρίστηκαν το πρωί της Τρίτης (25/04).

Πρόκειται για την πρώτη ομάδαν Ελλήνων που φτάνει στη χώρα μας από το Σουδάν, μέσω αεροσκάφους CJ-27 της Πολεμικής Αεροπορίας που προσγειώθηκε στην 112 Πτέρυγα Μάχης της Ελευσίνας στις 10:30 το πρωί.

Eκεί βρέθηκαν οι συγγενείς των απεγκλωβισμένων Ελλήνων οι οποίοι συγκινημένοι έσφιξαν στην αγκαλιά τους τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Μεταξύ άλλων και η κυρία Ευαγγελία η οποία είδε τον γιο της, Χρήστο Δέδε, να επιστρέφει από το εμπόλεμο Σουδάν έπειτα από δέκα ημέρες: «Ο γιος μου δούλευε σε ένα καράβι στο Σουδάν και εγκλωβίστηκε εκεί. Κάθε μέρα μιλούσαμε στο τηλέφωνο», δήλωσε αποκλειστικά στην κάμερα του Newsbomb.gr.

«Ήταν ασφαλής μέσα στο ξενοδοχείο που έμενε αλλά έξω ακουγόντουσαν βομβαρδισμοί», πρόσθεσε η σύζυγός του.

«Ήταν μια πολύ δύσκολη κατάσταση και ευελπιστούμε και οι υπόλοιποι που έχουν μείνει πίσω να σταθούν τυχεροί όπως εμείς και να επιστρέψουν σύντομα. Νομίζω κανείς δεν θα επιστρέψει άμεσα. Οι μεγαλύτερες δυσκολίες είναι ότι όταν ξεκίνησαν οι μάχες δεν ήξερε κανείς πού θα διεξαχθούν, συνεχώς άλλαζαν μέρη και χρησιμοποιούσαν πολύ βαρύ οπλισμό. Κινδύνευσαν όλοι. Εμείς ήμασταν σε ένα ξενοδοχείο μέσα. Και εμείς δεχτήκαμε πυρά, όλα τα κτίρια. Πολλές αδέσποτες σφαίρες. Αυτοκίνητα με κόσμο μέσα που τα είχαν πυροβολήσει. Οι μάχες ξεκίνησαν το Σάββατο στις 11 η ώρα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Χρήστος Δέδες.

Toν Χρήστο Δέδε, μαζί με τη μητέρα και τη σύζυγό του υποδέχθηκαν και τα δύο του παιδιά, με ζωγραφιές στα χέρια:

«Ευχαριστώ τις ελληνικές δυνάμεις, τον στρατό και την γαλλική πρεσβεία που βγήκαμε από το Χαρτούμ και όλα είναι καλά», ήταν τα πρώτα λόγια ενός ομογενή στις δημοσιογραφικές κάμερες και στο φακό του Newsbomb.gr, ο οποίος επέστρεψε ανακουφισμένος στη χώρα μας.«Κινδυνέψαμε πάρα πολύ, διαφύγαμε με αυτοκίνητο», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι από τη δεύτερη κιόλας ημέρα του πολέμου η κατάσταση ήταν έκρυθμη καθώς, όπως είπε, μια ρουκέτα έπεσε δίπλα στο σπίτι του.

«Η γαλλική πρεσβεία ήταν κοντά στο σπίτι μας και από την ελληνική κοινότητα μας είπαν να παραδώσουμε στοιχεία μας εκεί», κατέληξε.

Σχετικές ειδήσεις