Ο ΕΝΑΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ ΑΠΟ ΡΟΥΚΕΤΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΟΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Προσγειώθηκαν στην Ελευσίνα οι Έλληνες από το Σουδάν - Συγκλονιστικές μαρτυρίες από το Χαρτούμ

Προσγειώθηκαν στην Ελευσίνα οι Έλληνες από το Σουδάν - Συγκλονιστικές μαρτυρίες από το Χαρτούμ
Newsbomb.gr / Χάρης Γκίκας

Σουδάν: Προσγειώθηκε στις 10:30 στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας η πρώτη ομάδα Ελλήνων που απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν.

Η πρώτη ομάδα των Ελλήνων που απεγκλωβίστηκαν με περιπετειώδη τρόπο από το Σουδάν, προσγειώθηκε με το αεροσκάφος CJ-27 της Πολεμικής Αεροπορίας στην 112 Πτέρυγα Μάχης της Ελευσίνας.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που υπάρχει μέχρι στιγμής, από το Τζιμπουτί αναχωρήσαν χθες στις 23:30 τοπική ώρα, 17 άτομα (13 Έλληνες, 4 άλλοι υπήκοοι σύζυγοι Ελλήνων) μεταξύ των οποίων 3 παιδιά και ένας τραυματίας χειρουργημένος στα πόδια στο τοπικό γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο, προς το Ασουάν της Αιγύπτου, απ’ όπου στη συνέχεια θα συνεχίσουν για Αθήνα.

Το στρατιωτικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στις 10:30.

Το Newsbomb.gr βρίσκεται στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα:

Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες των συμπατριωτών μας, για τον τρόπο με τον οποίο διέφυγαν από την «κόλαση» του Χαρτούμ, στον φακό του Newsbomb.gr:

Δείτε εικόνες από την άφιξη του αεροσκάφους:

Η προσγείωση του αεροσκάφους:

Οι επαναπατρισθέντες μεταβαίνουν στο Υπουργείο Εξωτερικών όπου εκεί θα συναντηθούν με τους συγγενείς τους.

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού

Η ελληνική αποστολή με επικεφαλής τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο Χαρδαλιά προσγειώθηκε με μεταγωγικό αεροσκάφος C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας στο αεροδρόμιο του Τζιμπουτί, χθες Δευτέρα 24 Απριλίου 2023 και (τοπική) ώρα 21:00, όπου τους υποδέχθηκαν ο Υπουργός Εξωτερικών και Διεθνής Συνεργασίας της Δημοκρατίας του Τζιμπουτίκ κ. Mahamoud Ali Youssouf, η Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Τζιμπουτί κ. Sylvie Tabesse και η Πρέσβειρα της Ελλάδας στην Αιθιοπία κ. Άννα Φάρου.

Εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης ο κ. Χαρδαλιάς ευχαρίστησε τη Κυβέρνηση του Τζιμπουτί για τη αμέριστη φροντίδα και παροχή διευκολύνσεων σε κάθε τομέα στους Έλληνες που έφτασαν από το Σουδάν.

Δείτε φωτογραφίες από την επιχείρηση απεγκλωβισμού στην gallery που ακολουθεί:

Σε εξέλιξη και δεύτερη επιχείρηση

Επίσης, με εντολή της Κυβέρνησης, βρίσκεται σε εξέλιξη δεύτερη αποστολή επαναπατρισμού με ναυλωμένη πολιτική πτήση (Lifeline) δια σωληνωμένου Έλληνα τραυματία, ο οποίος χειρουργήθηκε χθες σε γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο. Η κατάσταση του κρίνεται σοβαρή αλλά σταθερή, ενώ πρέπει να χειρουργηθεί πάλι εντός 48 ωρών. Στο αεροσκάφος θα επιβιβασθεί και ο γιος του (16-17 ετών).

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, σε συνεχή επαφή με το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, παραμένει στο Ασουάν για συντονισμό και παρακολούθηση της επιχείρησης επαναπατρισμού των υπόλοιπων Ελλήνων.

Απεγκλωβίστηκαν ακόμα 7 Έλληνες

Το πρωί της Τρίτης επίσης, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών, απεγκλωβίστηκαν επτά επιπλέον άτομα, Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους, και αφίχθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, με πτήση ολλανδικού αεροσκάφους, στην Άκαμπα της Ιορδανίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στον Ολλανδό ομόλογό του, Wopke Hoekstra, για τη βοήθεια της χώρας του στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν.

«Η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών μας και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν συνεχίζονται πάντοτε σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους μας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Εκεχειρία 72 ωρών στο Σουδάν

Την ίδια ώρα, οι ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν συμφώνησαν στην κήρυξη κατάπαυσης του πυρός, κατόπιν μεσολάβησης των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας, από τα μεσάνυχτα για 72 ώρες, αναφέρει ανακοίνωσή τους που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) ανακοίνωσαν επίσης αργά χθες βράδυ πως συμφώνησαν να εφαρμοστεί εκεχειρία για 72 ώρες για να προσφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό.

Όλες οι προηγούμενες συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός που ανακοινώθηκαν έμειναν κενό γράμμα αφότου ξέσπασαν οι συγκρούσεις στη χώρα της Αφρικής ανάμεσα στις δυνάμεις των δυο στρατηγών που κατέλαβαν την εξουσία με το πραξικόπημα του Οκτωβρίου του 2021.

Σχετικές ειδήσεις