ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Νέες φωτογραφίες από την ημέρα που σκοτώθηκε ο Οσάμα μπιν Λάντεν

Oι φωτογραφίες απο το Λευκό Οίκο
Oι φωτογραφίες απο το Λευκό Οίκο
Α.Ρ

Νέες φωτογραφίες δείχνουν τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο την ώρα της επιδρομής με στόχο τον Οσάμα μπιν Λάντεν

Οι εικόνες δείχνουν τον τότε Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα μαζί με τον Τζο Μπάιντεν, τη Χίλαρι Κλίντον και τους συμβούλους που επικεντρώθηκαν στην επιχείρηση που σκότωσε τον ηγέτη της Αλ Κάιντα. Σχεδόν 12 χρόνια από την ημέρα που ο Μπαράκ Ομπάμα ενέκρινε την επιδρομή στο Πακιστάν που σκότωσε τον Μπιν Λάντεν, μια συλλογή από φωτογραφίες από τον Λευκό Οίκο γύρω από την επιδρομή ελήφθη από την Washington Post.

Οι εικόνες του Ομπάμα, του αντιπροέδρου του, Τζο Μπάιντεν, της υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και των βασικών στρατιωτικών και πολιτικών συμβούλων υπογράμμισαν το υψηλό διακύβευμα της επιχείρησης, την ένταση καθώς οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ εκτελούσαν την αποστολή και γιόρταζαν για την ολοκλήρωσή της.

Ο Μπιν Λάντεν ίδρυσε την Αλ Κάιντα, το τρομοκρατικό δίκτυο που επιτέθηκε στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, σκοτώνοντας περισσότερους από 3.000 ανθρώπους. Οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Αφγανιστάν αναζητώντας τον Μπιν Λάντεν, αλλά εκείνος μετά απο σχεδόν 10 χρόνια εντοπίστηκε τελικά σε ένα συγκρότημα στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν.

Ο επίσημος φωτογράφος του Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, Πιτ Σόουζα, τράβηξε τις νέες εικόνες της βραδιάς. Η Post δημοσίευσε επίσης ένα χρονοδιάγραμμα της επιδρομής, από την έγκριση στις 29 Απριλίου 2011 έως την ολοκλήρωση και την ομιλία του Ομπάμα στο έθνος λίγο πριν τα μεσάνυχτα της 1ης Μαΐου. Περιλάμβανε μια εικόνα ήδη ευρέως γνωστή, με τον Ομπάμα, τον Μπάιντεν, την Κλίντον και άλλους βοηθούς «στριμωγμένους» σε ένα μικρό δωμάτιο του Λευκού Οίκου, να παρακολουθούν την επιδρομή σε εξέλιξη.

Η εφημερίδα ανέφερε: «Στις 4.05 μ.μ., ο Σόουζα τράβηξε την εμβληματική πλέον φωτογραφία του Ομπάμα και των συμβούλων του να παρακολουθούν το βίντεο της επιδρομής». Το 2020, ο Ομπάμα περιέγραψε τις συζητήσεις σχετικά με την επιδρομή στα απομνημονεύματά του, A Promised Land.

«Ο Τζο αντιμετώπισε την επιδρομή», έγραψε ο Ομπάμα για τον Μπάιντεν, σε ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε λίγο αφότου ο πρώην αντιπρόεδρος κέρδισε τον Τραμπ για τον Λευκό Οίκο. «Όπως συνέβαινε σε κάθε σημαντική απόφαση που είχα πάρει ως πρόεδρος, εκτίμησα την προθυμία του Τζο να ανατρέψει την επικρατούσα διάθεση και να κάνει δύσκολες ερωτήσεις, συχνά προς το συμφέρον να μου δώσει τον χώρο που χρειαζόμουν για τις δικές μου εσωτερικές συζητήσεις».

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν από την Post δείχνουν επίσης τον Ομπάμα να ετοιμάζει την ομιλία του για να αναγγείλει τον θάνατο του Μπιν Λάντεν.