ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Θρίλερ με drones στο Κρεμλίνο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Θρίλερ με drones στο Κρεμλίνο

Η Μόσχα έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου αποτυπώνεται η κατάρριψη των drones, δείχνοντας διαδοχικές εκρήξεις επάνω ακριβώς από την κατοικία και το γραφείο του προέδρου Πούτιν

Κλιμακώνεται ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, με τη Μόσχα να κατηγορεί το Κίεβο για «επίθεση με drones» σε μία «αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Βλαντίμιρ Πούτιν». Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι στην επίθεση κατά της κατοικίας του Πούτιν στο σύμπλεγμα του Κρεμλίνου χρησιμοποιήθηκαν δύο drones τα οποία εξουδετερώθηκαν από τα ηλεκτρονικά αμυντικά συστήματα.

Η ουκρανική πλευρά από την άλλη να αρνείται το γεγονός κάνοντας λόγο για προβοκάτσια.

Η Μόσχα έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου αποτυπώνεται η κατάρριψη των drones, δείχνοντας διαδοχικές εκρήξεις επάνω ακριβώς από το συγκρότημα της κατοικίας και των γραφείων του Ρώσου προέδρου Πούτιν. Τα drones φέρεται να καταρρίφθηκαν με χρήση ηλεκτρονικών συστημάτων, χωρίς να υπάρξουν ζημιές ή ανθρώπινες απώλειες.

Επίσης, υπάρχουν εικασίες πως την ευθύνη κατάρριψής τους ενδέχεται να έχει μοντέλο αντι- drones που έχει αναπτυχθεί από τη ρωσική βιομηχανία και το οποίο χρησιμοποιείται ήδη για την κατάρριψη άλλων εχθρικών drones.

Ειδικοί υποστηρίζουν το drones που εμφανίζεται στα ρωσικά βίντεο φαίνεται πως έχει λεπτά και σταθερά φτερά, αλλά και ορισμένα χαρακτηριστικά που παραπέμπουν στο κινεζικό Mugin-5, το οποίο είναι αποτελεσματικό αλλά και συνάμα εξαιρετικά φθηνό αφού το κόστος του δεν ξεπερνά τα 10.000 δολάρια. Θεωρητικά το Mugin-5 μπορεί να πετάξει επτά ώρες με ταχύτητα που ξεπερνά τα 100 χιλιόμετρα την ώρα. Όπως επισημαίνεται, παρόμοιες δυνατότητες και επιδόσεις με το κινέζικο έχει και το ουκρανικό UJ-22, το οποίο μπορεί να μεταφέρει εκρηκτικά βάρους μέχρι και 17 κιλά, έχοντας μέγιστη εμβέλεια τα 800 χιλ.

Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η συγκεκριμένη επιχείρηση, είτε διοργανώθηκε από τους Ουκρανούς είτε σκηνοθετήθηκε από τους Ρώσους, καταδεικνύει την έναρξη «μπαράζ» ψυχολογικών επιχειρήσεων που προηγούνται αντίστοιχων στρατιωτικών.

Το προηγούμενο διάστημα, η Ουκρανία είχε προειδοποιήσει πως προετοιμάζεται για εαρινή αντεπίθεση σε όλο το μήκος του ρωσο-ουκρανικού μετώπου.

Ο Μεντβέντεφ μιλάει για εξόντωση Ζελένσκι

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είπε ότι η επίθεση κατά του Κρεμλίνου δεν αφήνει στη Μόσχα άλλη επιλογή από το να εξοντώσει τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι και την «κλίκα» του στο Κίεβο.

Ανάλογα και ο πρόεδρος του ρωσικού Κοινοβουλίου, Βιάτσεσλαβ Βολόντιν, υποστήριξε ότι η χώρα του έχει «τα όπλα για να σταματήσουν και να καταστρέψουν» το -όπως το χαρακτήρισε- «τρομοκρατικό καθεστώς του Κιέβου».

Εκρήξεις στο Κίεβο και σε άλλες ουκρανικές πόλεις

Εκρήξεις σημειώθηκαν στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, σύμφωνα με αξιωματούχους και μέσα ενημέρωσης, που διαβεβαίωσαν πως η αντιαεροπορική άμυνα ανέλαβε δράση. Οι εκρήξεις ήρθαν λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Κρεμλίνου ότι η Ρωσία επιφυλάσσεται κάθε δικαιώματος απάντησης.

Πυρκαγιά σε ρωσικό διυλιστήριο

Επίθεση με τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος προκάλεσε πυρκαγιά σε τομείς όπου αποθηκεύονται καύσιμα σε διυλιστήριο στη νότια Ρωσία, όμως οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων μπόρεσαν τη θέσουν υπό έλεγχο και να τη σβήσουν περίπου δύο ώρες αργότερα, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η επίθεση είχε στόχο το διυλιστήριο Ίλσκι, κοντά στο λιμάνι Νοβοροσίσκ, στη Μαύρη Θάλασσα, στην περιφέρεια Κρασνοντάρ.

Χθες Τετάρτη, πήρε φωτιά εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων κοντά σε γέφυρα που συνδέει την ενδοχώρα της Ρωσίας με τη χερσόνησο της Κριμαίας, που η Μόσχα προσάρτησε το 2014 από την Ουκρανία, κάτι που η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει.

«Δεύτερη ταραχώδης νύχτα για τις υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων», σχολίασε μέσω Telegram ο κυβερνήτης της Κρασνοντάρ, ο Βενιαμίν Κοντράτιεφ, σύμφωνα με τον οποίο δεν αναφέρθηκαν θύματα εξαιτίας της πυρκαγιάς. Δεν διευκρίνισε τα αίτια της εκδήλωσής της.

Η Ουκρανία σπανίως αναλαμβάνει δημόσια την ευθύνη για αυτές που σύμφωνα με τη Ρωσία είναι ολοένα πιο συχνές επιθέσεις UAVs εναντίον υποδομών και στρατιωτικών στόχων, ειδικά σε περιοχές κοντά στα σύνορα των δύο κρατών.

Η Μόσχα επέρριψε στο Κίεβο την ευθύνη για επίθεση την 29η Απριλίου που προκάλεσε πυρκαγιά σε χώρο αποθήκευσης καυσίμων στη Σεβαστούπολη.

Ενώ στην περιφέρεια Μπριάνσκ της δυτικής Ρωσίας δυο τρένα εκτροχιάστηκαν εξαιτίας εκρήξεων που επίσης αποδόθηκαν σε επιθέσεις με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ο ουκρανικός στρατός λέει πως προσπαθεί να προκαλέσει προβλήματα στον ανεφοδιασμό του στρατού της Ρωσίας στο πλαίσιο της προετοιμασία για την πολυσυζητημένη ουκρανική αντεπίθεση με σκοπό την ανακατάληψη εδαφών που έχουν κυριεύσει ρωσικές δυνάμεις.