ΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό στο Βελιγράδι: Ο έφηβος δράστης δολοφόνησε ακόμη και το κορίτσι που είχε ερωτευθεί

Σοκ και θρήνος απο το μακελειό σε σχολείο του Βελιγραδίου
Σοκ και θρήνος απο το μακελειό σε σχολείο του Βελιγραδίου
ΑΡ

Συγκλονισμένη η Σερβία κήρυξε τριήμερο πένθος για το μακελειό στο Βελιγράδι. Ο έφηβος δράστης, Κόστα Κετσμάνοβιτς παρακολουθείται σε ειδική πτέρυγα ψυχιατρικής κλινικής. Δεν έχει συμπληρώσει ακόμη το 14ο έτος του, οπότε βάσει νόμου δεν μπορούν να του αποδοθούν ποινικές ευθύνες. Οι λεπτομέρειες από την αιματηρή του δράση σοκάρουν

Με σοκ και αποτριοπιασμό παρακολουθεί η Σερβία να ξετυλίγεται το κουβάρι της μαζικής δολοφονίας στο σχολείο του Βελιγραδίου, όπου ένας 13χρονος μαθητής σκότωσε χθες το πρωί (3/5) οκτώ συμμαθητές του και έναν φύλακα και τραυμάτισε έξι μαθητές και μία καθηγήτρια ιστορίας.

Γόνος καλής οικογένειας, καλός μαθητής, αλλά μοναχικός, χωρίς φίλους ο οποίος ένιωθε οτι είχε «εξοστρακιστεί απο την κοινωνία» ήταν ο έφηβος δράστης, σύμφωνα με το προφίλ του που συμπληρώνεται απο τα σερβικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Κόστα Κετσμάνοβιτς δεν έχει συμπληρώσει το 14ο έτος της ηλικίας του, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και γι'αυτό δεν μπορεί να του αποδοθεί ποινική ευθύνη. «Κανένα παιδί στην ηλικία του δεν έχει σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους από αυτόν. Είναι ο πιο σκληρός έφηβος μαζικός δολοφόνος στην ιστορία» γράφει η σερβική εφημερίδα «Blic».

Ο νεότερος σε ηλικία μαζικός δολοφόνος

Το τελευταίο μαζικό έγκλημα αυτής της κλίμακας, που διέπραξε κάποιος περίπου στην ίδια ηλικία με τον Kετσμάνοβιτς, συνέβη πριν από 65 χρόνια, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1968, η Κάριλ Άν Φουγκέιτ ένα χρόνο μεγαλύτερη απο τον Σέρβο δολοφόνο την εποχή του εγκλήματος, σκότωσε 11 άτομα με τον δολοφόνο Charles Starkweather (19) σε μια αιματηρή εκστρατεία. Μετά τη σύλληψή της, έγινε η νεότερη γυναίκα στην ιστορία των ΗΠΑ που δικάστηκε και καταδικάστηκε για τη σοβαρότερη μορφή φόνου. Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, αλλά αφέθηκε ελεύθερη με όρους το 1976.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς πρότεινε την αλλαγή αυτού του νόμου και τη μείωση του ορίου ποινικής ευθύνης από τα 14 στα 12 έτη, ενώ πρότεινε άλλα εννέα μέτρα για να μην επαναληφθεί στο μέλλον ανάλογη τραγωδία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε, το αγόρι που είναι ύποπτο για το έγκλημα βρίσκεται σε ειδικό χώρο και θα τοποθετηθεί σε ειδικό σημείο νευροψυχιατρικής κλινικής.

Οι γείτονες της οικογένειας του δράστη είναι συγκλονισμένοι, σύμφωνα με τα σερβικά μέσα ενημέρωσης. Είναι ακόμα σε μεγάλο σοκ, δεν έχουν τη δύναμη να σχολιάσουν τη χθεσινή τραγωδία, ωστόσο δεν έχουν άσχημα συναισθήματα για την οικογένεια του εφήβου. Όπως λέει ένας γείτονας, ο πατέρας του αγοριού ήταν πάντα εκεί για όλους στο κτήριο όταν χρειάζονταν βοήθεια,ως γιατρός, αλλά και ως γείτονας. Επίσης και το ίδιο το αγόρι βοηθούσε συχνά, έφερνε φαγητό στους γείτονες.

Σε πάρτι γενεθλίων τη νύχτα πριν απο το μακελειό

Ωστόσο, αυτό που τους εκπλήσσει όλους είναι ότι ο Βλαντιμίρ Κετσμάνοβιτς είχε τόσα πολλά όπλα στο διαμέρισμά του. Όταν η αστυνομία έβγαζε πράγματα από το διαμέρισμα, λένε ότι βρέθηκαν ακόμη περισσότερα όπλα. «Το 2016 υπέβαλε αίτημα για όπλα και φαντάζομαι από τότε άρχισε να τα μαζεύει, ποιος ξέρει τι ιδέες είχε στο κεφάλι του» λέει ένας γείτονας.

Μιλούν για τον Κόστα ως έναν αποτραβηγμένο και ντροπαλό τύπο, που δεν τον έβλεπαν με τους φίλους του. Μόνο η γυναίκα που τους πρόσεχε ήταν πάντα μαζί τους, ενώ τον ίδιο δεν τον έβλεπαν ποτέ με παρέα. «Ξέρω όμως ότι το βράδυ πριν την τραγωδία ήταν σε πάρτι γενεθλίων με την τάξη του, αυτούς που πυροβόλησε! Υπήρχε και ένα κορίτσι που του άρεσε, και την πυροβόλησε και αυτή» λέει ένας σοκαρισμένος γείτονας.

Το κτήριο όπου έμενε με την οικογένειά του ο δράστης

Οι συγγενείς της οικογένειας προσθέτουν είναι επιτυχημένοι αθλητές και συγγραφείς, και ο πατέρας του δράστη ένας σεβάσμιος γιατρός. Κανείς όμως δεν ήξερε ότι πήγαινε στο σκοπευτήριο. «Μιλούσαμε και βλέπαμε ο ένας τον άλλον τόσες φορές. Δεν ανέφερε ποτέ ότι είχε όπλο ή ότι πήγαινε στο πεδίο βολής. Δεν ξέρω καν αν θα φέρει καμία ευθύνη τώρα, ο Κόστα θα βγει έξω, τι θα κάνουμε αν τον δούμε εδώ... Σίγουρα κάποια οικογένεια θα θέλει να εκδικηθεί» λέει μια γειτόνισσα.

Όπως λένε στη συνέντευξη για το «Blic», πιστεύουν ότι η οικογένεια θα πρέπει να μετακομίσει. Ο πατέρας και η μητέρα του αγοριού εργάζονται και οι δύο στον τομέα της υγείας και είναι γνωστοί ως καλοί και ευγενικοί άνθρωποι. Όπως λένε, το μικρότερο παιδί της οικογένειας είναι πλέον κάπου με τη μητέρα της.

Δεν υπήρξαν ποτέ προβλήματα με την οικογένεια λένε. Η μοναδική φορά που ο Βλαντιμίρ διαμαρτυρήθηκε ήταν όταν έπρεπε να ανοίξει το Ορθόδοξο Κέντρο στο κτήριο, στον ίδιο όροφο όπου έμεναν και οι τοξικοεξαρτημένοι θα πήγαιναν εκεί για συμβουλευτική. Επαναστάτησε και διαμαρτυρήθηκε ακόμη και στον πατριάρχη. Φοβόταν τι κόσμος θα έμπαινε στο κτίριο, γιατί είναι συμβουλευτικό κέντρο για τοξικομανείς» λέει ένας γείτονας

Τα χειρόγραφα του δολοφόνου

Ο 13χρονος δράστης σχεδίαζε να σκοτώσει 16 μαθητές, είχε πρωταρχικούς στόχους και είχε συντάξει υπολογισμένα μια λίστα με τα «κύρια θύματα», έχοντας καταρτίσει ακόμη και σχέδια με το σχολείο και τις τάξεις.

Επάνω του βρέθηκαν δύο χειρόγραφα, στα οποία σημείωνε ποιον και πώς σχεδίαζε να σκοτώσει στο σχολείο, σε μία τρομακτική επίθεση που είχε ετοιμάσει τουλάχιστον ένα μήνα πριν. Το πρώτο από τα έγγραφα που παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη Τύπου από τον Βέσελιν Μίλιτς, επικεφαλής του Αστυνομικού Τμήματος για την πόλη του Βελιγραδίου, φαίνεται ότι ο Kετσμάνοβιτς είχε μια λίστα με τα ονόματα 16 μαθητών τους οποίους ήθελε να σκοτώσει. Υπάρχουν οκτώ αγόρια και επτά κορίτσια στη λίστα, και ένα όνομα είναι γραμμένο και δυσανάγνωστο.

Πάνω από τα ονόματά τους αναγράφεται η σημείωση «GL. M», που θα μπορούσε να σημαίνει «κύριοι στόχοι», και ο προσδιορισμός του τμήματος - «7/2» που ειναι η τάξη. Η ανάλυση της λίστας με τα ονόματα 15 μαθητών δείχνει ότι ο έφηβος δολοφόνος προσπάθησε να σκοτώσει με συνέπεια σύμφωνα με αυτήν.

Συγκρίνοντας τα αρχικά των θυμάτων και τα ονόματα από το έγγραφο, εξάγεται το συμπέρασμα ότι ενήργησε βάσει σχεδίου. Μια περαιτέρω σύγκριση δείχνει ότι το νοσοκομείο παίδων στην Tiršova φιλοξενεί τραυματισμένα παιδιά με τα αρχικά που είχε στη λίστα του ο μακελάρης. Επτά κορίτσια και ένα αγόρι ήταν μεταξύ των νεκρών. Ο μαθητής-δολοφόνος σχεδίασε σε χαρτί ένα σχέδιο με τις αίθουσες και τις τάξεις στο Δημοτικό Σχολείο «Vladislav Ribnikar»

Ψύχραιμος και υπολογιστής

Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η εξαιρετικά υπολογισμένη και εν ψυχρώ συμπεριφορά του δολοφόνου, πριν και μετά τη δολοφονία. Το αγόρι που διέπραξε τη σφαγή στο σχολείο κάλεσε την αστυνομία στις 8:42 π.μ. και είπε ότι σκότωσε τους μαθητές του σχολείου του - αποκάλυψε ο Μίλιτς. Λόγω των συγκλονιστικών σκηνών στους χώρους του σχολείου, ακόμη και οι πιο έμπειροι αστυνομικοί έμειναν άφωνοι.

«Έχω πάει σε χιλιάδες έρευνες, αυτό είναι ανήκουστο στη σερβική κοινωνία» είπε ο αστυνομικ'πς Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το αγόρι σχεδίαζε την εκδήλωση εδώ και καιρό. Πήρε τα πιστόλια από το διαμέρισμα του πατέρα του, ενω είχε μαζί του και βόμβες μολότοφ. Πρώτα πυροβόλησε τον φρουρό και μετά τη μαθήτρια που βρίσκονταν στο καθήκον. Μετά το έγκλημα, κάλεσε την αστυνομία - είπε ο Μίλιτς. Έδωσε το όνομά του και παραδόθηκε.

Με πληροφορίες απο Blic, B92

Σχετικές ειδήσεις