ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν νεκροταφείο και νοσοκομείο του 19ου αιώνα στο βυθό της θάλασσας

ΗΠΑ: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν νεκροταφείο και νοσοκομείο του 19ου αιώνα στο βυθό της θάλασσας
NPS Photo by C. Sproul

Το νεκροταφείο, πρώην παράκτιο στρατιωτικό φρούριο των ΗΠΑ, χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή για εγκληματίες κατά τη διάρκεια και μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο.

Μία εντυπωσιακή ανακάλυψη έκαναν αρχαιολόγοι στη Φλόριντα, σε ένα βυθισμένο νησί κοντά στο Εθνικό Πάρκο Dry Tortugas. Οι ερευνητές βρήκαν στον βυθό της θάλασσας ένα νεκροταφείο και ένα νοσοκομείο από τον 19ο αιώνα.

Πρόκειται για το νεκροταφείο Fort Jefferson Post Cemetery, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ενώ το νοσοκομείο χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία ασθενών με κίτρινο πυρετό μεταξύ 1890 και 1900.

Το νεκροταφείο, πρώην παράκτιο στρατιωτικό φρούριο των ΗΠΑ, χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή για εγκληματίες κατά τη διάρκεια και μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο. Από το 1888 έως το 1900 λειτούργησε ως νοσοκομείο για την Υπηρεσία Ναυτικού. Αν και προς το παρόν έχει ταυτοποιηθεί μόνο ένας τάφος, ιστορικά αρχεία δείχνουν ότι δεκάδες άνθρωποι, κυρίως Αμερικανοί στρατιώτες που υπηρετούσαν στο Fort Jefferson, μπορεί να έχουν ταφεί εκεί.

Η έρευνα διεξήχθη τον Αύγουστο του 2022 και σύμφωνα με αυτή ένας από αυτούς τους πολίτες, ο Τζον Γκριρ, απασχολούνταν ως εργάτης στο οχυρό και πέθανε εκεί στις 5 Νοεμβρίου 1861.

«Αν και μεγάλο μέρος της ιστορίας του Fort Jefferson επικεντρώνεται στο ίδιο το οχυρό και σε ορισμένους από τους διαβόητους κρατούμενους, εμείς θέλουμε να αφηγηθούμε τις ιστορίες των σκλάβων, των γυναικών, των παιδιών και των εργατών», δήλωσε ο Τζος Μαράνο, θαλάσσιος αρχαιολόγος για τα εθνικά πάρκα της Νότιας Φλόριντα και διευθυντής της έρευνας.

Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο μέρος λειτουργούσε ως οχυρό για στρατιωτικό προσωπικό, κρατούμενους, σκλάβους, μηχανικούς, βοηθητικό προσωπικό και εργάτες. Οι θανατηφόρες μολυσματικές ασθένειες και ιδιαίτερα ο κίτρινος πυρετός που μεταδίδεται από τα κουνούπια, σκότωσαν δεκάδες ανθρώπους κατά τη διάρκεια των δεκαετιών 1860 και 1870.