ΚΟΣΜΟΣ

Βασιλιάς Κάρολος: Επέστρεψε εν μέσω χειροκροτημάτων στο Μπάκιγχαμ - Όλα έτοιμα για το μπαλκόνι

Βασιλιάς Κάρολος: Επέστρεψε εν μέσω χειροκροτημάτων στο Μπάκιγχαμ - Όλα έτοιμα για το μπαλκόνι
(Photo by Sebastien Bozon - WPA Pool/Getty Images)

Βασιλιάς Κάρολος: Νέα εποχή έπειτα από 70 χρόνια στη Βρετανία - Οκτώ μήνες αφότου έγινε βασιλιάς, ο Κάρολος Γ στέφθηκε σήμερα στο Αβαείο του Ουεστμίνστερ, στη διάρκεια θρησκευτικής τελετής ενώπιον σχεδόν 2.300 προσκεκλημένων

Στέφθηκε και επίσημα ο Κάρολος βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Κάρολος πήρε το χρίσμα για να διοικήσει το βασίλειο στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ.

Λίγο μετά την στέψη ο νέος βασιλιάς με την βασίλισσα Καμίλα επιβιβάστηκαν στην Gold State Coach (χρυσή άμαξα) και κατευθύνθηκαν στο παλάτι του Μπάκιγχαμ όπου θα απευθύνουν χαιρετισμό στον βρετανικό λαό.

Νωρίτερα, ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι έστεψε τον βασιλιά Κάρολο τοποθετώντας το ηλικίας 360 ετών Στέμμα του Αγίου Εδουάρδου στο κεφάλι του μονάρχη καθώς εκείνος καθόταν σε έναν θρόνο του 14ου αιώνα στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ.

Μετά την ενθρόνιση του Βασιλιά στέφθηκε και η Καμίλα βασίλισσα της Αγγλίας. Η βασίλισσα μετά τη στέψη της υποκλίθηκε μπροστά στον νέο βασιλιά.

Στην ολοκλήρωση της τελετής ακούστηκε και ύμνος της ενθρόνισης, ενώ στη συνέχεια θα επιστρέψουν στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ όπου θα ακολουθήσουν διάφορες εκδηλώσεις.

Κατά τη διάρκεια της τελετής στέψης ακούστηκαν ελληνορθόδοξοι ύμνοι, ενώ το σημαντικό αυτό γεγονός παρακολούθησαν 2.300 προσκεκλημένοι και εκατοντάδες εκατομμύρια τηλεθεατές.

Για την στέψη του βασιλιά το Λονδίνο μετατράπηκε σε «αστακό» με σχεδόν 30.000 αστυνομικούς να βρίσκονται σε υπηρεσία για την ασφάλεια της βασιλικής οικογένειας και των πολιτών.

Παράλληλα, κάγκελα έχουν τοποθετηθεί ήδη από τους δρόμους που θα περάσει το βασιλικό ζευγάρι.

Από το πρωί σήμερα, ο Κάρολος και η Καμίλα υποδέχονται τους λαμπερούς καλεσμένους τους στο Μπάκιγχαμ για τη λαμπερή δεξίωση πριν την τελετή στέψης.

Μεταξύ των καλεσμένων τους βρίσκονται ξένοι βασιλείς, παγκόσμιοι ηγέτες και άλλοι αξιωματούχοι που άρχισαν ήδη να καταφθάνουν στο παλάτι. Περίπου 100 αρχηγοί κρατών θα βρίσκονται στο Λονδίνο για την αυριανή τελετή, ενώ αναμένεται να παρευρεθούν διεθνείς εκπρόσωποι από 203 χώρες.

Το «παρών» έχει δώσει και η πρώτη κυρία της Ουκρανίας, η σύζυγος του προέδρου Ζελένσκι, Όλενα Ζελένσκα η οποία θα εκπροσωπήσει την Ουκρανία στη στέψη, ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος με την σύζυγό του βασίλισσα Λετίθια, ο πρίγκιπας Αλβέρτος Β' και η πριγκίπισσα Σαρλίν του Μονακό, η Δούκισσα Μαρία Τερέζα και ο Δούκας Ερρίκος του Λουξεμβούργου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ με την σύζυγό του.

Προσκεκλημένη είναι και η Ελληνίδα πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η ιστορική τελετή θα αρχίσει στις 13:00 (ώρα Ελλάδας) και θα διαρκέσει δύο ώρες.

Tα στάδια της στέψης του Καρόλου και της Καμίλα

1. Αναγνώριση: Σε αυτό το στάδιο ο Κάρολος στέκεται δίπλα στην Καρέκλα της Στέψης και ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι τον παρουσιάζει στους παρευρισκόμενους, οι οποίοι αναφωνούν «Ο Θεός να σώσει τον βασιλιά Κάρολο!». Η Καρέκλα της Στέψης είναι από ξύλο βελανιδιάς και εξαιρετικά εύθραυστη αφού η ηλικία της υπερβαίνει τα 700 έτη!

2. Όρκος: Ο Κάρολος ορκίζεται στην Εκκλησία της Αγγλίας και στο Νόμο καθώς ο Αρχιεπίσκοπος του υποβάλει 4 ερωτήσεις στις οποίες ο βασιλιάς απαντά επιβεβαιώνοντας την πίστη του στην προτεσταντική θρησκεία.

3. Χρίσμα: Ο Κάρολος βγάζει τον χιτώνα της τελετής, κάθεται στην Καρέκλα της Στέψης και ο Αρχιεπίσκοπος τον αλείφει με το ιερό λάδι που έχει ταξιδέψει μήνες νωρίτερα από τα Ιεροσόλυμα. Πρόκειται για μια ιδιωτική στιγμή που δεν θα καταγράψουν οι κάμερες. Το ίδιο είχε συμβεί και στην στέψη της Ελισάβετ το 1953.

4. Ανάληψη: Στον βασιλιά δίνονται δύο σκήπτρα και μία σφαίρα. Πρόκειται για το σκήπτρο του Κυρίαρχου με το περιστέρι, το οποίο συμβολίζει τον πνευματικό ρόλο του μονάρχη και για το σκήπτρο του Κυρίαρχου με τον σταυρό, το οποίο συμβολίζει την προσωρινή εξουσία του βασιλιά και την χρηστή διακυβέρνηση. Η σφαίρα συμβολίζει την θρησκευτική και την ηθική εξουσία. Στο δάχτυλο του Καρόλου τοποθετείται και το δαχτυλίδι της Στέψης. 'Όταν όλα τα κοσμήματα φορεθούν από τον μονάρχη ο Αρχιεπίσκοπος τοποθετεί στο κεφάλι του Καρόλου το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου.

5. Ενθρόνιση: Κατά την ενθρόνιση ο Αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος στον νέο βασιλιά του λέει: «Είθε ο ίδιος Θεός του οποίου ο θρόνος είναι παντοτινός να διατηρήσει τον θρόνο σου με αρετή, που θα είναι σταθερή στο διηνεκές...».

6. Φόρος Τιμής: Πρόκειται για μια ιστορική διαδικασία κατά την οποία οι πρίγκιπες και πριγκίπισσες εξ αίματος, ο Αρχιεπίσκοπος και εξέχοντες ευγενείς γονατίζουν μπροστά στον μονάρχη και δηλώνουν πίστη στο πρόσωπό του. Κατά την τελετή στέψης του Καρόλου η διαδικασία ξεκινά με απόδοση τιμής στην Εκκλησία, μετά στο βασιλικό αίμα (με πρωταγωνιστή της τελετής τον πρίγκιπα Ουίλιαμ) και στη συνέχεια μπορεί να συμμετέχει στην τελετή όποιος από τους παρισταμένους το επιθυμεί.

Αναλυτικά το πρόγραμμα

8 π.μ.: Ανοίγουν οι χώροι για το κοινό κατά μήκος της διαδρομής που θα περάσει η πομπή, ούτως ώστε οι πολίτες να έχουν την ευκαιρία να χαιρετίσουν τον βασιλιά και τη σύζυγό του στην διαδρομή τους από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ μέχρι το Αβαείο του Γουεστμίνστερ.

9:15 - 10:30 π.μ.: Οι πρώτοι προσκεκλημένοι της τελετής φτάνουν στα σημεία ελέγχου ασφαλείας που βρίσκονται δίπλα από το Κοινοβούλιο, στο Victoria Tower Gardens. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι πάνω από 850 εκπρόσωποι κοινοτήτων και φιλανθρωπικών οργανώσεων από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και οι περίπου 450 προσκεκλημένοι, που έχουν λάβει μετάλλιο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας ως αναγνώριση της συνεισφοράς τους.

11 π.μ.: Οι ιερείς, η χορωδία παίρνουν την θέση τους μέσα στο Αββαείο.

11:30 π.μ. - 12:45 μ.μ.: Αρχηγοί κρατών, υπουργοί της κυβέρνησης, πρώην πρωθυπουργοί, βασιλείς άλλων κρατών και μέλη της βασιλικής οικογένειας φτάνουν στο Αββαείο.

11:45 π.μ.: Το Ιππικό ετοιμάζεται για να συνοδεύσει την πομπή από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

12:20 μ.μ.: Η πομπή με τον βασιλιά και τη βασίλισσα ξεκινά από το Παλάτι για το Αββαείο.

12:53 μ.μ.: Ο βασιλιάς με τη βασιλική σύζυγο φτάνουν στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ.

1:00 μ.μ.: Ο βασιλιάς Κάρολος Γ' και η σύζυγός του μπαίνουν στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ από τη Μεγάλη Δυτική Πύλη και αρχίζει το τελετουργικό.

2:00 μ.μ.: Στέφεται βασιλιάς. Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι στέφει με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου τον Βασιλιά Κάρολο Γ' . Πρόκειται για ένα στέμμα που κατασκευάστηκε το 1660 και ζυγίζει 2,27 κιλά. Αμέσως ηχούν οι σάλπιγγες και στρατιωτικά αγήματα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο θα πυροβολούν στον αέρα, χαιρετίζοντας τη στέψη του βασιλιά.

3:00 μ.μ.: Ολοκληρώνεται το τελετουργικό και ξεκινάει η Πομπή της Στέψης από το Αβαείο προς το Παλάτι αυτή τη φορά. Σε αυτή την πομπή θα συμμετέχουν και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

3:33 μ.μ: Ο βασιλιάς και η σύζυγός του θα φτάσουν στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ μέσω της Κεντρικής Πύλης.

3:45 μ.μ.: Ο βασιλιάς και η σύζυγός του θα μεταβούν στους Κήπους του Παλατιού, όπου στρατιωτικά αγήματα θα τους απευθύνουν χαιρετισμό.

4:15 μ.μ.: Ο βασιλιάς, η βασιλική σύζυγος και μέλη της βασιλικής οικογένειας θα εμφανιστούν στο μπαλκόνι του Παλατιού για να χαιρετήσουν το πλήθος και να παρακολουθήσουν τις προγραμματισμένες αεροπορικές επιδείξεις. Το Παλάτι δεν έχει ανακοινώσει ποιοι ακριβώς θα εμφανιστούν στο μπαλκόνι. Το πιο πιθανό είναι πως θα βγουν μόνο τα εργαζόμενα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Η λίστα των προσκεκλημένων

Όπως έχει γνωστοποιηθεί, την στέψη του Βασιλιά Καρόλου θα παρακολουθήσουν από κοντά 2.000 άτομα, από βασιλικές οικογένειες και αρχηγούς κρατών, μέχρι celebrities, ενώ 450 θα είναι οι απλοί πολίτες και οι εργαζόμενοι του Παλατιού.

Μεταξύ των παρευρισκομένων, θα είναι οι:

  • Πρίγκιπας Αλβέρτος πριγκίπισσα Σαρλίν, του Μονακό.
  • Ο διάδοχος του θρόνου Akishino και η διάδοχος πριγκίπισσα Kiko, της Ιαπωνίας.
  • Πρίγκιπας Φρειδερίκος και Πριγκίπισσα Μαρία της Δανίας.
  • Βασιλιάς Carl XVI Gustav και η διάδοχος πριγκίπισσα Victoria, της Σουηδία.
  • Βασιλιάς Φελίπε και βασίλισσα Λετίσια, της Ισπανία.
  • Ο διάδοχος του θρόνου Haakon και η διάδοχος πριγκίπισσα Mette-Marit, της Νορβηγίας.
  • Ο Μέγας Δούκας Ερρίκος και η Μεγάλη Δούκισσα Μαρία Τερέζα, του Λουξεμβούργου.
  • Η Άννα-Μαρί, ο Παύλος και η Μαρί-Σαντάλ από την Ελλάδα.
  • Βασιλιάς Willem-Alexander και η βασίλισσα Máxima της Ολλανδίας.
  • Βασιλιάς Tuheitia και ο Makau Ariki Atawhai, βασιλιάδες των Μαορί
  • Ο πρωθυποργός του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak και η σύζυγος του, Akshata Murthy, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και η σύζυγός του.
  • Ο πρώτος υπουργός της Σκωτίας, Humza Yousaf
  • Ξένοι αρχηγοί κρατών με εκπροσώπους από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Τόνγκα, το Τουβαλού, το Βανουάτου, την Κύπρο, τη Μάλτα και πολλές ακόμη χώρες.

Οι ηγέτες που θα δώσουν το «παρών»:

  • H Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα μεταβεί στις 5 και 6 Μαΐου στο Λονδίνο, για να παραστεί στην τελετή στέψης του Βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου Καρόλου Γ’ και της Βασίλισσας Καμίλα.Andrzej Duda, πρόεδρος της Πολωνίας
  • Ferdinand Marcos Jr. και η Louise Araneta-Marcos, πρόεδρος και πρώτη κυρία των Φιλιππίνων
  • Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν θα είναι παρών, αλλά η Πρώτη Κυρία Τζιλ Μπάιντεν θα ηγηθεί της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στη στέψη.
  • Ο Πρωθυπουργός Κρις Χίπκινς και η γενική κυβερνήτης Ντάμ Σίντι Κίρο της Νέας Ζηλανδίας

Οι διάσημοι που θα παρευρεθούν:

  • David και η Victoria Beckham
  • Joanna Lumley
  • Stella McCartney
  • Rowan Atkinson
  • Bear Grylls

Επιπλέον, την τελετή Στέψης από κοντά θα την παρακολουθήσουν και 450 ήρωες COVID και βασικοί εργαζόμενοι στο Παλάτι.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ στη λίστα καλεσμένων μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται ο 13χρονος Max Woosey, ο οποίος κοιμόταν σε μια σκηνή στο σπίτι του για τρία χρόνια για να συγκεντρώσει χρήματα για τον ξενώνα της γιαγιάς του κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και τον Manju Malhi, έναν επαγγελματία σεφ που πρόσφερε μαθήματα μαγειρικής από απόσταση κατά τη διάρκεια του lockdown.

Σχετικές ειδήσεις