ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία ότι ρίχνει βόμβες λευκού φωσφόρου στην Μπαχμούτ

Ουκρανία: Το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία ότι ρίχνει βόμβες λευκού φωσφόρου στην Μπαχμούτ

Μία από τις σκληρότερες και φονικότερες μάχες του πολέμου λαμβάνει χώρα στο Μπαχμούτ της Ουκρανίας.

Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία για το νέο έγκλημα. Το Κίεβο, με βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Άμυνας, σημειώνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις ρίχνουν βόμβες λευκού φωσφόρου στην Μπαχμούτ, όπου διεξάγεται μια από τις σκληρότερες και φονικότερες μάχες του πολέμου στην Ουκρανία.

Μάλιστα, κρίνοντας από το βίντεο, ο λευκός φώσφορος έχει σκεπάσει ολόκληρη την περιοχή.

Σημειώνεται ότι το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας δεν δίνει λεπτομέρειες σχετικά με το πότε έγιναν οι συγκεκριμένες επιθέσεις. Διεθνή Μέσα που ανααράγουν το βίντεο, σημειώνουν ότι δεν μπορούν αν επαληθεύσουν ανεξάρτητα τις εικόνες.

Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο, οι ρωσικές δυνάμεις είχαν στόχο να χτυπήσουν «με εμπρηστικά πυρομαχικά περιοχές της Μπαχμούτ που δεν έχουν καταληφθεί ως τώρα». Η ουκρανική στρατιωτική διοίκηση τόνισε ότι οι δυνάμεις της Μόσχας συνεχίζουν να «καταστρέφουν την πόλη».

Τι είναι οι βόμβες λευκού φωσφόρου

Οι βόμβες λευκού φωσφόρου περιλαμβάνονται στη λίστα των εμπρηστικών όπλων, η χρήση των οποίων απαγορεύεται όπου υπάρχει συγκέντρωση άμαχου πληθυσμού, βάσει του τρίτου πρωτοκόλλου της Σύμβασης του ΟΗΕ για ορισμένα Συμβατικά Όπλα, που υπογράφηκε στη Γενεύη το 1980.

Τα συγκεκριμένα όπλα έκαναν την εμφάνισή τους για πρώτη φορά στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με στόχο την εξαπόλυση πληγμάτων εναντίον εχθρικών χερσαίων δυνάμεων σε μεγάλες περιοχές.

Η εισαγωγή των εμπρηστικών βομβών και βλημάτων τελειοποιήθηκε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με τον λευκό φώσφορο να προκαλεί πύρινη κόλαση θανάτου 1.200 βαθμών Κελσίου.

Τα πυρομαχικά, που μπορούν να φέρουν λευκό φώσφορο, είναι βόμβες, πύραυλοι, βλήματα πυροβολικού, βλήματα όλμων ακόμα και χειροβομβίδες. Οι βόμβες λευκού φωσφόρου θυμίζουν τις διαβόητες βόμβες ναπάλμ.

Διαβάστε επίσης:

Σοβαρή προειδοποίηση: Κίνδυνος πυρηνικής καταστροφής στη Ζαπορίζια - Εκκενώνονται περιοχές

Ουκρανία: Αντιαεροπορικός συναγερμός τη νύχτα – Drone καταρρίφθηκε πάνω από το Κίεβο

Από θαύμα γλίτωσε αστυνομικός από σύγκρουση αυτοκινήτων - Δείτε βίντεο