ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ, ΗΠΑ και Γερμανία αποκλείουν κάθε εξομάλυνση των σχέσεων με τη Συρία

ΕΕ, ΗΠΑ και Γερμανία αποκλείουν κάθε εξομάλυνση των σχέσεων με τη Συρία
AP Photo

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και η Γερμανία απέκλεισαν το ενδεχόμενο διπλωματικής επαναπροσέγγισης με τη Δαμασκό, μετά την επανεισδοχή της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο το σαββατοκύριακο.

Η θέση της ΕΕ για τη Συρία «δεν έχει αλλάξει», συνόψισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ την Δευτέρα στις Βρυξέλλες. «Το οποίο σημαίνει: καμία εξομάλυνση των σχέσεων, καμία ανοικοδόμηση χωρίς εξομάλυνση, καμία άρση των κυρώσεων ωσότου υπάρξει σημαντική κίνηση από πλευράς καθεστώτος για την αναίρεση όλων των λόγων για τους οποίους επιβλήθηκαν», πρόσθεσε. «Θα συζητήσουμε ξανά με τα κράτη μέλη στο προσήκον επίπεδο ήδη αυτή την εβδομάδα την πρόσφατη απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου και τις δυνητικές επιπτώσεις για εμάς».

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως η Ουάσιγκτον «δεν πιστεύει ότι η Συρία αξίζει να επανενταχθεί στον Αραβικό Σύνδεσμο». Ο εκπρόσωπος, ο Βεντάντ Πατέλ, πρόσθεσε πως «θα σημειώσω πως μοιραζόμαστε αρκετούς κοινούς στόχους με τους άραβες εταίρους μας όσον αφορά τη Συρία, συμπεριλαμβανομένης της επίτευξης λύσης στη συριακή κρίση κατά τρόπο που συνάδει με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Η αμερικανική διπλωματία υποθέτει ότι οι εταίροι της θα αξιοποιήσουν τις άμεσες επαφές με τη Δαμασκό για να προβάλουν απαιτήσεις για τα ζητήματα αυτά, πρόσθεσε και επέμεινε πως η εξομάλυνση των σχέσεων δεν συζητείται καν στις ΗΠΑ.

Το γερμανικό ΥΠΕΞ από την πλευρά του έκρινε πως δεν υπάρχει καμιά βάση για την εξομάλυνση των σχέσεων με το συριακό καθεστώς, στο οποίο πρόσαψε ότι συνεχίζει να διαπράττει κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να εμποδίζει την πολιτική διαδικασία. «Από αυτή τη σκοπιά, δυστυχώς τίποτε δεν έχει αλλάξει ως προς την πραγματικότητα στο πεδίο που θα μας επέτρεπε να προσφέρουμε την υποστήριξή μας σε πράγματα όπως η ανοικοδόμηση ή η άρση των κυρώσεων», σύμφωνα με εκπρόσωπο της γερμανικής διπλωματίας. Ενώ «κατά την άποψή μας, η Συρία αυτή τη στιγμή δεν εκπληρώνει καμιά από τις προϋποθέσεις για την αξιοπρεπή επιστροφή των προσφύγων», πρόσθεσε.

Σχετικές ειδήσεις