ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές στην Τουρκία: Προβάδισμα Ερντογάν έναντι Κιλιτσντάρογλου «δείχνει» η πρώτη καταμέτρηση

Εκλογές στην Τουρκία: Προβάδισμα Ερντογάν έναντι Κιλιτσντάρογλου «δείχνει» η πρώτη καταμέτρηση

Εκλογές στην Τουρκία: Προβάδισμα Ερντογάν δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα από την κρίσιμη ψηφοφορία στη γείτονα, με πολύ μεγάλο ποσοστό συμμετοχής. Τα αντιπολιτευόμενα Μέσα ωστόσο έδιναν διαφορετική εικόνα, εμφανίζοντας τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να προηγείται

Διαφορετική εικόνα αποτελεσμάτων παρουσιάζουν το στρατόπεδο Ερντογάν και το επιτελείο Κιλιτσντάρογλου, σχεδόν τρεις ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης. Στο 14,84% της ενσωμάτωσης, ο Ερντογάν συγκεντρώνει 56,67%, έναντι 37,41% που συγκεντρώνει ο Κιλιτσντάρογλου, σύμφωνα με το CNN TurkΟ Σινάν Ογκάν εμφανίζεται να συγκεντρώνει 5,37%. Πρόκειται προς το παρόν για αποτελέσματα που έρχονται από την επαρχία.

Tο τουρκικό πρακτορείο Anadolu αναφέρει ότι ο απερχόμενος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατέχει πρόωρο προβάδισμα, με τους αναλυτές όμως να σημειώνουν οτι τα αποτελέσματα είναι προσωρινά και δεν έχει καταμετρηθεί το αποτέλεσμα στις μεγάλες πόλεις. Tα πρακτορεία της αντιπολίτευσης παρουσίαζαν διαφορετική εικόνα. Συγκεκριμένα, συνεργάτες του Κιλιτσντάρογλου υποστηρίζουν ότι με καταμετρημένο το 26% το κόμμα της αντιπολίτευσης, προηγείται κατά μία μονάδα.

Περισσότερες από 191 χιλιάδες κάλπες στήθηκαν σε 973 περιφέρειες και 1094 περιφερειακές εκλογικές επιτροπές σε όλη τη χώρα για τις κρίσιμες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο άνθρωπος που έχει την πιθανότητα να κερδίσει τον Ερντογάν στην προεδρία κάλεσε τον μεγάλο αριθμό εθελοντών του κόμματός του σε όλη την Τουρκία να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά για πιθανές παρατυπίες, εκφράζοντας φόβους για νοθεία.

«Μην αφήνετε ποτέ τις κάλπες, ό,τι κι αν γίνει, μέχρι να παραδοθεί η τελευταία υπογεγραμμένη έκθεση της κάλπης», έγραψε στο Twitter, σε ένα μήνυμα που αναπαρήγαγε και το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης. Εν τω μεταξύ, ο Ερντογάν επαίνεσε τη διαδικασία ψηφοφορίας ως σύμφωνη με τα δημοκρατικά πρότυπα της Τουρκίας. Αν και υπάρχουν ήδη αναφορές για παρατυπίες, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι δεν έχει συμβεί τίποτα παράξενο μέχρι στιγμής.

Όπως υπογραμμίζουν τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, η συμμετοχή στις εκλογές ξεπέρασε σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία το 86% που ήταν την προηγούμενη φορά, με αρκετούς να υποστηρίζουν ότι θα φτάσει και πάνω από το 90%.

Μόλις τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές, συνέβη κάτι απροσδόκητο: ένας από τους υποψηφίους, ο Μουχαρέμ Ιντζέ, αποχώρησε από την κούρσα. Ο Ιντζέ, ο οποίος κάποτε ήταν εξέχουσα προσωπικότητα στο CHP πριν αποχωρήσει από το κόμμα, δεχόταν αυξανόμενες πιέσεις περί διαίρεσης της ψήφου της αντιπολίτευσης. Επικαλέστηκε ψεύτικες ροζ φωτογραφίες και συκοφαντίες ως λόγους για την αποχώρησή του. «Δεν θέλω να δώσω στην αντιπολίτευση καμία δικαιολογία για να με κατηγορήσει αν έχανε», είπε στους δημοσιογράφους. Όμως το όνομά του βρισκόταν ήδη στα ψηφοδέλτια και κάποιοι από τους ψηφοφόρους στο εξωτερικό τον είχαν ήδη ψηφίσει.

Σύμφωνα με το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας, αυτές οι ψήφοι θα καταμετρηθούν, αλλά ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, δεν θα μπορέσει να εκλεγεί πρόεδρος ή να κατέβει στον δεύτερο γύρο. Οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν ότι θα συγκέντρωνε περίπου το 2% των ψήφων.

Σχετικές ειδήσεις