ΚΟΣΜΟΣ

Αλβανία: Δεν αμφισβητεί τη νίκη Μπελέρη ο Ράμα αλλά αφήνει αιχμές για την Ελλάδα

Αλβανία: Δεν αμφισβητεί τη νίκη Μπελέρη ο Ράμα αλλά αφήνει αιχμές για την Ελλάδα
Φωτογραφία αρχείου / INTIME

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, μίλησε για τις εκλογές και έκανε αναφορά στη νίκη του Φρέντι Μπελέρη στη Χειμάρρα. «Θα σεβαστώ τις ελληνικές εκλογές», ανέφερε μεταξύ άλλων αφήνοντας αιχμές για την Αθήνα.

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας (15/5) ο Έντι Ράμα. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας στη διάρκεια των τοποθετήσεών του, αφιέρωσε αρκετή ώρα στις εκλογές στη Χειμάρρα και σε όσα έγιναν με τον Φρέντι Μπελέρη. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Ράμα άφησε να εννοηθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε ευθεία ανάμειξη στις εκλογές στη Χειμάρρα, για προεκλογικούς λόγους.

«Θέλω πρώτα να σεβαστώ τις εκλογές στην Ελλάδα και να κατανοήσω την φλεγμονοποίηση της ρητορικής», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ράμα και σχολίασε ακόμα πως «Είμαι, αποφασισμένος να κάνω το μέγιστο δυνατό, πριν να είμαι υποχρεωμένος να αντιδράσω αντίστοιχα» επαναλαμβάνοντας ότι θα μιλήσει μετά τη διεξαγωγή των εκλογών στην Ελλάδα.

Ο Ράμα είπε ακόμα ότι η ελληνική μειονότητα «δεν αποτελεί κρέας για τα εκλογικά κανόνια κανενός, ούτε στην Αλβανία, ούτε στην Ελλάδα», ενώ αναγνώρισε τη νίκη του Φρέντι Μπελέρη διαχωρίζοντας πλήρως τις εκλογές από τη δικαστική απόφαση που θα προκύψει μετά τη σύλληψη του νέου δημάρχου Χειμάρρας.

Φρέντι Μπελέρης: «Είναι δυνατός, αφιερώνει τη νίκη στους Χειμαρριώτες» λέει ο γιος του στο Newsbomb.gr

Ο Φρέντι Μπελέρης ήταν το φαβορί από την αρχή. Φάνηκε άλλωστε όταν ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, επισκέφθηκε τη Χειμάρρα και για μισή ώρα εξαπέλυε προσβλητικά σχόλια για τον Φρέντι Μπελέρη αποκαλώντας τον μέχρι και «ντουβάρι που δεν μπορεί να αρθρώσει λέξη».

Η εμμονή του αυτή αποκάλυψε τον φόβο του ότι χάνει τη Χειμάρρα. Ότι χάνει τα «φιλέτα» στα παράλια του νότου της Αλβανίας και το χρήμα από τη ραγδαία τουριστική ανάπτυξη. Αυτό τον ενδιέφερε και μόνον. Ο λαός της Χειμάρρας του είναι αδιάφορος αν και δεν θα έπρεπε καθώς στις φλέβες του - κατά το ήμισυ - κυλά ελληνικό αίμα. Η μητέρα του Έντι Ραμα κατάγεται από το χωριό Βουνό, της Βορείου Ηπείρου.

«Ήθελαν τη διάσπαση, δεν πέτυχε όμως στη Χειμάρρα. Σήμερα κέρδισε η δημοκρατία και η ελευθερία. Ήταν μια διαδικασία θρίλερ που μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο παρακολουθούσαμε την καταμέτρηση με κομμένη την ανάσα. Το αποτέλεσμα μας συγκίνησε όλους" δήλωσε στο Newsbomb ο γιος του Φρέντι Μπελέρη και συνέχισε μιλώντας για τον πατέρα του: «Έχω λάβει κάποια μηνύματα ότι είναι δυνατός από την Πρέσβη που τον συνάντησε. Θέλουμε τη βοήθεια και την υποστήριξη και της Ελληνικής Κυβέρνησης αλλά και του πρωθυπουργού γι' αυτό το ζήτημα».

Το αλβανικό καθεστώς με τη σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη ήλπιζε ότι θα διχάσει, θα διασπάσει και θα φοβίσει τους ομογενείς, όμως η αντιδημοκρατική αυτή πράξη έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που περίμενε και ήλπιζε ο Έντι Ράμα. Η σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη ένωσε τους Βορειοηπειρώτες, οι οποίοι ήρθαν ακόμα και από τη Νέα Υόρκη για να ψηφίσουν τον νέο τους δήμαρχο. Ακόμα και εκείνοι που σκέφτονταν τα έξοδα για το ταξίδι μέχρι την Χειμάρρα, την επόμενη της σύλληψης βρίσκονταν ήδη καθ' οδόν για να δώσουν την απάντησή τους στις πρακτικές αλά Χότζα. Ήθελαν να δώσουν την απάντησή τους σε όσους νομίζουν ότι ο τόπος θα «σβήσει» και ότι είναι έρμαιο των αλβανικών πρακτικών εκφοβισμού.

Η 15η Μαΐου είναι πλέον μια ιστορική ημέρα για τον ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου. Όχι επειδή νίκησε ο Φρέντυ Μπελέρης , αλλά επειδή νίκησε η ενωμένη Ελληνική ψυχή.

Σχετικές ειδήσεις