ΚΟΣΜΟΣ

Αντιμέτωπες με τη χρεοκοπία οι ΗΠΑ - Τι λένε οι αναλυτές

Αντιμέτωπες με τη χρεοκοπία οι ΗΠΑ - Τι λένε οι αναλυτές

Περισσότερες από 230 εταιρείες στις ΗΠΑ μέχρι τώρα έχουν καταθέσει αίτηση πτώχευσης το 2023 (σύμφωνα με τα στοιχεία του Απριλίου της S&P Global).

Ήταν 1η Μαΐου 2023 όταν φάνηκε ένας πρώτος πανικός τόσο στην αμερικανική κυβέρνηση όσο και στους Αμερικανούς πολίτες. Βεβαίως, ο πανικός αυτός δεν αφορούσε μονάχα τους εγχώριους αλλά και όλες σχεδόν τις χώρες του πλανήτη δεδομένου ότι οι περισσότερες εξ αυτών συνδέονται με την αμερικανική οικονομία.

Ο πανικός αυτός ήταν αποτέλεσμα των δηλώσεων της Αμερικανίδας υπουργού Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν η οποία ενημέρωσε το Κογκρέσο πως οι ΗΠΑ πιθανόν να χρεοκοπήσουν ήδη από την 1η Ιουνίου 2023, εάν τυχόν οι νομοθέτες δεν αυξήσουν ή αναστείλουν τη δανειοληπτική αρχή της χώρας - διαφορετικά η κατάσταση θα εξελιχθεί σε μία παγκόσμια οικονομική κρίση

«Έχουμε μάθει από προηγούμενα αδιέξοδα στο όριο του δημόσιου χρέους ότι η αναμονή μέχρι την τελευταία στιγμή για την αναστολή ή την αύξηση του ορίου χρέους μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στην εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, να αυξήσει το βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού για τους φορολογούμενους και να επηρεάσει αρνητικά την πιστοληπτική ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά η Τζάνετ Γέλεν.

Πάντως, ακόμα και στην αύξηση του ορίου χρέους να προχωρήσει το Κογκρέσο, πριν από μια χρεοκοπία, ο Έρικ Βαν Νόστραντ, αναπληρωτής γραμματέας για την οικονομική πολιτική, δηλώνει πως «η επακόλουθη αβεβαιότητα θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος δανεισμού και να προκαλέσει και άλλη οικονομική πίεση που θα αποδυναμώσει την αγορά».

Αξίζει να σημειωθεί, δε, πως η κατάσταση αυτή αποτυπώνεται και στις πολλαπλές και συνεχόμενες πτωχεύσεις εταιρειών. Σύμφωνα με το Bloomberg την εβδομάδα 15 Μαΐου - 21 Μαΐου φαίνεται πως η αμερικανική οικονομία επλήγη από μία σειρά από πτωχεύσεις μέσα σε 48 ώρες - η κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη από το 2008. Ενώ, χαρακτηριστικά είναι και τα νούμερα: περισσότερες από 230 εταιρείες μέχρι τώρα έχουν καταθέσει αίτηση πτώχευσης το 2023 (σύμφωνα με τα στοιχεία του Απριλίου της S&P Global).

Πότε θα τελειώσουν τα χρήματα στις ΗΠΑ

Παρότι, κανείς μπορεί να περίμενε μία απάντηση με συγκεκριμένη ημερομηνία, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η οποία ζει με μια οικονομική πολιτική «μήνα - μήνα», δε δύναται να προσδιορίσει ακριβή ημερομηνία κατά την οποία θα φτάσει «ο κόμπος στο χτένι», σε περίπτωση που δεν παρθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Πιο συγκεκριμένα, στις 19 Ιανουαρίου 2023 οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έφτασαν το νόμιμο όριο χρέους των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων - κάτι το οποίο αναπόφευκτα ανάγκασε το υπουργείο Οικονομικών σε λογιστικούς ελιγμούς, την τεχνική δηλαδή της λήψης «έκτακτων μέτρων» για τη διατήρηση των μετρητών, και κυρίως την αποφυγή παραβίασης του ανώτατου ορίου.

Στις 23 Μαΐου 2023 η κα. Yellen επανέλαβε για μία ακόμα φορά τις προειδοποιήσεις ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσε να εξαντλήσει τα ταμειακά του αποθέματα μέχρι την 1η Ιουνίου. Εκτιμήσεις που στηρίζονται σε δεδομένα που υπάρχουν μέχρι τώρα.

Οι λογαριασμοί χτυπούν την... Πόρτα

Το Bipartisan Policy Center δημοσίευσε την Πέμπτη, 18 Μαΐου 2023 μία έκθεση σχετική με τις ομοσπονδιακές δαπάνες. Υπολογίζεται πως η κυβέρνηση θα δαπανήσει 140 δισεκατομμύρια δολάρια την 1η και 2η Ιουνίου και να αποφέρει μόνο 44 δισεκατομμύρια δολάρια σε φορολογικά έσοδα.

Γενικότερα, δε, τον Ιούνιο, όπως έχει υπολογίσει η JPMorgan, το Υπουργείο Οικονομικών πρέπει να πληρώσει πάνω από 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ γραμματίων και πληρωμών ομολόγων, συμπεριλαμβανομένων κεφαλαίου και τόκων.

Πάντως η 1η Ιουνίου - για αρχή τουλάχιστον - παραμένει μία «οδυνηρή προθεσμία», προκειμένου να μη συμβεί αύξηση του ορίου του χρέους των ΗΠΑ. Όπως όλα δείχνουν, όμως, οι πιθανότητες να πετύχει τους στόχους η αμερικανική κυβέρνηση είναι ελάχιστες.

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι στα.. μαχαίρια από την Παρασκευή

Η συνάντηση που είχαν οι ορκισμένοι εχθροί - θα έλεγε κανείς - Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι το βράδυ της Παρασκευής, 19 Μαΐου 2023 δεν απέδωσε σε καμία περίπτωση καρπούς. Η συνάντηση αυτή σχετιζόταν με την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ,

Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Γκάρετ Γκρέιβς μάλιστα δήλωσε πως δεν είναι γνωστό πότε θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μετά από αυτή την αποτυχημένη συζήτηση, ενώ ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Πάτρικ Μακχένρι δεν φάνηκε πολύ αισιόδοξος για το αν και κυρίως κατά πόσον είναι εφικτό να αρθεί το αδιέξοδο στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου (20 και 21 Μαΐου), παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι στόχευε σε κάτι τέτοιο.

Η αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεων την 1η Ιουνίου σημαίνει αυτόματα μία κήρυξη στάσης πληρωμής άνευ προηγουμένου.

Ωστόσο, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παραμένει «πεπεισμένος» για αίσια έκβαση των διαπραγματεύσεων σχετικά με την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ, για την οποία απαιτείται συναίνεση στο Κογκρέσο.

Δεν είναι μόνο η 1η Ιουνίου αλλά και η 15η

Εκτός από την 1η Ιουνίου, βέβαια, σημαντική και καταληκτική ημερομηνία είναι η 15η Ιουνίου, δεδομένου ότι αν αντέξει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μέχρι τότε να πληρώσει όλες τις υποχρεώσεις, τότε θα πάρει μία ανάσα…

Τούτο γιατί τη 15η Ιουνίου η κυβέρνηση επρόκειτο να λάβει περίπου 80 δισεκατομμύρια δολάρια σε φορολογικά έσοδα, δεδομένου ότι τότε οφείλονται οι πληρωμές τρίτου τριμήνου από εταιρείες και άτομα που υποχρεούνται να πληρώνουν τους φόρους τους καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Έτσι, αυτά τα χρήματα, όπως εκτιμά το Κέντρο Δικομματικής Πολιτικής, ίσως να επαρκούν προκειμένου διατηρήσουν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στη ζωή μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Σχετικές ειδήσεις