ΕΘΝΙΚΑ

ΗΠΑ: Η συνεργασία με την Ελλάδα ενισχύει το ΝΑΤΟ και κάνει την περιοχή πιο ασφαλή

ΗΠΑ: Η συνεργασία με την Ελλάδα ενισχύει το ΝΑΤΟ και κάνει την περιοχή πιο ασφαλή

Για ακόμη μια φορά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια για τη χώρα μας.

Η αμυντική συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα βρίσκεται σε ένα ιστορικά υψηλό επίπεδο και κάνει την ευρύτερη περιοχή πιο ασφαλή, σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφορικά με την επικειμένη πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στη χώρα μας.

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών επανέλαβε τη πάγια θέση που θέλει την αμερικανική κυβέρνηση να μην σχολιάζει την πώληση αμυντικού εξοπλισμού πριν την επίσημη ειδοποίηση του Κογκρέσου.

Ωστόσο, απαντώντας αργότερα σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την Ελλάδα έναν απαραίτητο σύμμαχο και εταίρο στο ΝΑΤΟ. Μαζί, οι χώρες μας προωθούν τους κοινούς μας στόχους για την ειρήνη και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Δυτικά Βαλκάνια, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και πέρα από αυτήν.

Η αμυντική σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας είναι ισχυρότερη από ποτέ. Η συνεργασία μας ενισχύει το ΝΑΤΟ και κάνει την περιοχή πιο ασφαλή».

Η Ιαπωνία δεν θα ενταχθεί στο NATO

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα δήλωσε σήμερα πως η κυβέρνησή του δεν σχεδιάζει την ένταξη της χώρας στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, σημείωσε πάντως πως εξετάζεται το ενδεχόμενο το NATO να ανοίξει γραφείο σύνδεσης στο Τόκιο.

Ο κ. Κισίντα έκανε τα σχόλια αυτά μερικές ημέρες μετά τη δήλωση του πρεσβευτή της Ιαπωνίας στις ΗΠΑ, του Τότζι Κομίτα, πως η ατλαντική συμμαχία σχεδιάζει να εγκαταστήσει αντιπροσωπεία στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας –θα ήταν η πρώτη στην Ασία–, με σκοπό να υπάρξει μεγαλύτερος συντονισμός.

«Δεν είμαι ενήμερος για κάποια απόφαση» του NATO για αυτό ακόμα, ανέφερε ο επικεφαλής της κυβέρνησης, που εκφράστηκε στο κοινοβούλιο. Επέμεινε πως η κυβέρνησή του δεν σχεδιάζει η χώρα να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία υπό αμερικανική ηγεσία.