ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές στην Τουρκία: Φαβορί ο Ερντογάν έναντι του Κιλιτσντάρογλου - Οι «κρυφές» δημοσκοπήσεις

Εκλογές στην Τουρκία
Associated Press

Οι κρυφές δημοσκοπήσεις δείχνουν σαφές προβάδισμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έναντι του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου

Μάχη θα δώσουν την Κυριακή στις εκλογές που διεξάγονται στην Τουρκία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Κι αυτό γιατί ο δεύτερος γύρος των εκλογών που θα διεξαχθεί στη γείτονα, θα δείξει ποιος θα είναι ο πρόεδρος της Τουρκίας, με κάποιους βέβαια να λένε ότι ο Ερντογάν θα είναι ο απόλυτος κυρίαρχος.

Αυτό τουλάχιστον φαίνεται και από τις τελευταίες κρυφές δημοσκοπήσεις που κυκλοφορούν (απαγορεύεται τις τελευταίες μέρες να γίνουν δημοσκοπήσεις).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίας Ζαχαράκη για το OPEN TV, οι κρυφές δημοσκοπήσεις δείχνουν σαφές προβάδισμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έναντι του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Εκλογές στην Τουρκία: Τι δείχνουν οι τελευταίες μυστικές δημοσκοπήσεις

Η πρώτη δημοσκόπηση δείχνει προβάδισμα του Ερντογάν με 7,5 μονάδες διαφορά. Συγκεκριμένα δίνει 53,7% στον Ερντογάν και 46,3% στον Κιλιτσντάρογλου. Η δεύτερη δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα του Ερντογάν και πάλι με 4 μονάδες διαφορά. Και συγκεκριμένα 51,9% για τον Ερντογάν και 48,1% για τον Κιλιτσντάρογλου.

Το Σάββατο δημοσιεύτηκαν αρκετές δημοσκοπήσεις, με τις περισσότερες να δίνουν νίκη στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μόνο μία που πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα δείχνει νικητή τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Είναι η ORC Research που δημοσιεύει ότι το ποσοστό ψήφου του Ερντογάν θα είναι 48.6%, ενώ του Κιλιτσντάρογλου 51.4%.

Στον πατριωτισμό στόχευσαν Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου

Πάντως, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, καθώς στον πρόωτο γύρο των εκλογών ήταν αυτός που είχε το προβάδισμα. Στην αντιπολίτευση αντίθετα υποβόσκει απαισιοδοξία και ηττοπάθεια.

Από την πλευρά του ο Ερντογάν κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν, συνδέοντας την κάλπη με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης την επόμενη μέρα και τη Μεγάλη Τουρκία, που θεωρεί ότι ο ίδιος έφτιαξε. Μάλιστα, σήμερα φώναξε στην τελευταία του ομιλία: «Αύριο, ας πάμε μαζί στις κάλπες για τη νίκη της Μεγάλης Τουρκίας» και τόνισε «Πατριωτισμός σημαίνει να φτιάχνεις μόνος σου τα δικά του όπλα, να παράγεις τα δικά σου πλοία, μαχητικά αεροσκάφη, τανκς, αυτοκίνητα, να παίρνει τις δικές σου αποφάσεις».

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, από την άλλη, διεξήγαγε μία εκστρατεία αντάρτικου, καθώς έγινε πιο εθνικιστής μέσα στις δύο τελευταίες εβδομάδες.

Οι κάλπες ανοίγουν στις 08:00 τοπική ώρα και κλείνουν στις 17:00.

Σχετικές ειδήσεις