ΚΟΣΜΟΣ

Βασιλικός γάμος στην Ioρδανία: Η επταώροφη τούρτα, οι παραδόσεις και η απαστράπτουσα Ράνια

To νεόνυμφο ζευγάρι
To νεόνυμφο ζευγάρι
Α.Ρ

Αξιωματούχοι και μέλη βασιλικών οικογενειών από όλο τον κόσμο συναντήθηκαν χθες στο Αμάν της Ιορδανίας για τον γάμο του πρίγκιπα Χουσεΐν, με την αναπημένη του Ράτζουα Αλ Σαίφ.

Ο διάδοχος του θρόνου της Ιορδανίας Χουσεΐν και η νέα του σύζυγος Ράτζουα γιόρτασαν τη μεγάλη μέρα, κάνοντας την παραδοσιακή βόλτα των νεόνυμφωνα με ένα ειδικά προσαρμοσμένο λευκό Range Rover με ανοιχτή οροφή, πριν κόψουν την εντυπωσιακή επταόροφη τούρτα τους.

Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους γάμους της σεζόν μέχρι στιγμής, με την τελετή να παρακολουθείται από μια λίστα υψηλών προσκεκλημένων, μέλη βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης, ξένους αξιωματούχους και διασημότητες.

Στο αρχαίο ρωμαϊκό αμφιθέατρο της πρωτεύουσας, 18.000 θαυμαστές της βασιλικής οικογένειας συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν τον 28χρονο διάδοχο της Ιορδανίας να παντρεύεται τη νέα του σύζυγο, η οποία έχει σχέσεις με τη βασιλική οικογένεια της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας.

Μετά από μερικές στιγμές σιωπής, το πλήθος ζητωκραύγασε, κυματίζοντας σημαίες και ουρλιάζοντας απο ενθουσιασμό σε ένα από τα πολλά πάρτι που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα. Πολλοί συγκεντρώθηκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν το νεότερο βασιλικό ζεύγος της περιοχής.

O λαμπερός γάμοςΑΡ

Η νύφη έλαμπε με μία δημιουργία του Λιβανέζου σχεδιαστή Elie Saab, την οποία συνδύασε με μια αστραφτερή διαμαντένια τιάρα. Η νύφη έφτασε στο παλάτι Zahran με μια εντυπωσιακή Rolls-Royce Phantom V του 1968, κατασκευασμένη κατά παραγγελία για την αείμνηστη προγιαγιά του πρίγκιπα. Ο διάδοχος έφθασε νωρίτερα με πλήρη τελετουργική στρατιωτική στολή και χρυσό σπαθί.

Μετά την τελετή, οι νεόνυμφοι εμφανίστηκαν με ένα ειδικά κατασκευασμένο Range Rover, συνοδευόμενο από πολλά κόκκινα Land Rover, μοτοσυκλέτες και μια στρατιωτική μπάντα. Ο βασιλιάς Αμπντάλα και η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας παρακολούθησαν περήφανα τον γάμο του γιου τους κατά τη διάρκεια μιας ισλαμικής τελετής γνωστής ως «katb ktab» που πραγματοποιήθηκε σε κιόσκι και διεξήχθη από τον Ιμάμη της Βασιλικής Χασεμιτικής Αυλής Dr Ahmed Al Khalaileh.

Οι Ιορδανοί γιόρτασαν τον γάμο του πρίγκιπα διαδόχουΑΡ

Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν ο πρίγκιπας της Ουαλίας Ουίλιαμ και η σύζυγός του Κέιτ, καθώς και η πριγκίπισσα Βεατρίκη και ο σύζυγός της. Η Κέιτ Μίντλετον που έζησε στην Ιορδανία για ένα μικρό διάστημα στα παιδικά της χρόνια, οδήγησε τους λαμπερούς καλεσμένους της εκδήλωσης με ένα ροζ ροζ δαντελένιο φόρεμα επίσης του Elie Saab.

Το βράδυ, μέλη βασιλικών οικογενειών από την Ολλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Σουηδία εμφανίστηκαν με τις τουαλέτες τους στη γαμήλια δεξίωση των νεόνυμφων στο παλάτι Al Husseiniya. Ανάμεσά τους η βασίλισσα Máxima της Ολλανδίας, ο βασιλιάς Willem-Alexander και η μεγαλύτερη κόρη τους, πριγκίπισσα Aμαλία. Η διάδοχος πριγκίπισσα Βικτώρια και ο πρίγκιπας Δανιήλ της Σουηδίας και η πριγκίπισσα Σοφία του Λιχτενστάιν.

Το πλήθος υποδέχτηκε με ενθουσιασμό τους νεόνυμφουςΑΡ

Μετά τους βασιλικούς γάμους, πολλές γυναίκες ερμήνευσαν έναν ύμνο που χρησιμοποιείται συνήθως για να εκφράσει την ευτυχία στις γιορτές της Ιορδανίας και των Αράβων και οι νεόνυμφοι χαιρέτησαν τους καλεσμένους τους. Η χθεσινή ημέρα κηρύχθηκε εθνική εορτή, με εορταστικές εκδηλώσεις να φιλοξενούνται και στις 12 επαρχίες της Ιορδανίας για να επιτρέψουν στους πολίτες να συμμετάσχουν στο «πάρτι». Η βασίλισσα Ράνια φόρεσε ένα μαύρο φόρεμα Dior καθώς υποδεχόταν τους καλεσμένους στο παλάτι μαζί με τον σύζυγό της, βασιλιά Αμπντάλα, ενόψει του γάμου.

Το υπόλοιπο της βραδιάς περιελάμβανε μια ποικιλία παραστάσεων από τοπικούς και περιφερειακούς τραγουδιστές, μια ομάδα χορωδίας, ιορδανικά συγκροτήματα, την εθνική ορχήστρα και θιάσους λαϊκών χορών. Η δεξίωση ολοκληρώθηκε με τη νύφη και τον γαμπρό να κόβουν την εντυπωσιακή γαμήλια τούρτα.

Ο γάμος τελέστηκε μετά από μια δύσκολη περίοδο για τη μοναρχία της Ιορδανίας και μία δημόσια ρήξη μεταξύ του βασιλιά και του ετεροθαλή αδελφού του, με ορισμένους σχολιαστές να ερμηνεύουν τους εθνικούς εορτασμούς ως έναν τρόπο στήριξης του παλατιού, σε μια εποχή επίμονων οικονομικών δυσκολιών.

Η μητέρα του γαμπρού ήταν λαμπερή με το φόρεμα να αγγίζει το πάτωμα, το οποίο είχε όμορφα χρυσά κεντήματα κάτω από την πλάτη. Παρούσα ήταν επίσης η πρώτη κυρία των ΗΠΑ Τζιλ Μπάιντεν. Καλωσορίζοντας τους καλεσμένους της, η Ράνια είπε: «Είμαι τόσο χαρούμενη που μπορείτε να είστε όλοι εδώ για να γιορτάσετε μαζί μας.

«Σήμερα είναι μια ξεχωριστή μέρα για εμάς και για ολόκληρη την ιορδανική οικογένειά μας. Η χαρά μας είναι μία και η ίδια… κοντά ή μακριά, είστε όλοι στις καρδιές μας σήμερα». Εξήγησε ότι όπως κάθε μητέρα, πάντα ονειρευόταν τον γάμο του πρίγκιπα Χουσεΐν. Η βασίλισσα περιέγραψε τη Ράτζουα ως «την πιο γλυκιά και όμορφη μέλλουσα νύφη», προσθέτοντας ότι είναι τόσο πολύτιμη για εκείνη όσο και οι κόρες της πριγκίπισσες Iμάν και Σάλμα.

Ο λαμπερός γάμος είχε μεγάλη σημασία για την περιοχή, δίνοντας έμφαση στη συνέχεια σε ένα αραβικό κράτος γνωστό για τη μακροχρόνια σταθερότητά του και αναζωογονώντας την εικόνα της μοναρχίας μετά από μια βεντέτα στα παλάτι. Θα μπορούσε ακόμη και να βοηθήσει την φτωχή σε πόρους Ιορδανία να σφυρηλατήσει έναν στρατηγικό δεσμό με την πλούσια σε πετρέλαιο γείτονά της, τη Σαουδική Αραβία.