ΚΟΣΜΟΣ

Μεχμέτ Σιμσέκ: Ο εκλεκτός των αγορών φαβορί για το υπουργείο οικονομίας - Το στοίχημα του Ερντογάν

O Μεχμέτ Σισμέκ
O Μεχμέτ Σισμέκ
Getty

O Eρντογάν ανακοινώνει αύριο (3/6) το νέο υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας και οι λίστες με τα ηχηρά ονόματα δίνουν και παίρνουν. Ο Μεχμέτ Σιμσέκ θα είναι εκτός απροόπτου ο νέος «τσάρος» της τουρκικής οικονομίας

«Μην εμπιστεύεστε τις λίστες που δημοσιεύονται για το υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας. Γιατί κανείς δεν ξέρει παρά μόνο ο πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε εντατικές συνομιλίες και διαβουλεύσεις.

Υπάρχουν εκείνοι που λένε ότι κανένας από τους πρώην υπουργούς δεν θα λάβει μέρος στο νέο υπουργικό συμβούλιο και εκείνοι που λένε ότι θα φέρει μερικά γνωστά ονόματα στο υπουργικό συμβούλιο την τελευταία στιγμή» Η Ηurriyet αποθαρρύνει τη σεναριολογία γύρω από τους νέους συνεργάτες του ισχυρού άνδρα της Άγκυρας, ο οποίος μόλις ξεκίνησε την τρίτη θητεία του, έχοντας ανανεώσει το 65% των βουλευτών.

Ο Ερντογάν θέλει να ανανεώσει το κόμμα του μετά από 21 χρόνια. Συνεχίζει τον δρόμο του με νέο πολιτικό επιτελείο. Παράλληλα όμως λατρεύει τη φράση «Η ρίζα είναι ένα άλογο του παρελθόντος». Οι ρίζες του κόμματος ανήκουν στο παρελθόν, αλλά βαδίζει προς το μέλλον και με νέα στελέχη.

Μία από τις πιο σημαντικές θέσεις λοιπόν στο νέο υπουργικό συμβούλιο, με φόντο την παραπαίουσα οικονομία της Τουρκίας, είναι το υπουργείο Οικονομικών. Ο Τούρκος πρόεδρος συνάντησε λοιπόν ήδη τον Μεχμέτ Σιμσέκ, o oποίος αποφάσισε να αναλάβει τη διαχείριση της οικονομίας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Τον διορισμό του Σιμσέκ επιβεβαιώνει και ο αρθρογράφος της Hürriyet, Αμπντουλκαντίρ Σελβί, γράφοντας ότι «ο Μεχμέτ Σιμσέκ συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ερντογάν δύο φορές χθες και τελικά αποφάσισε να αναλάβει τη διαχείριση της οικονομίας» Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Σιμσέκ έλαβε διαβεβαιώσεις από τον Ερντογάν για τη διαχείριση της Κεντρικής Τράπεζας και τον έλεγχο επί των επιτοκίων.

Ο Σισμέκ, πρώην αναλυτής στην Merill Lynch, έχει διατελέσει επίσης και αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ερντογάν, αλλά και ΥΠΟΙΚ της Τουρκίας και αποχώρησε από το κυβερνητικό επιτελείο του Ερντογάν το 2018, όταν η χώρα πέρασε σε προεδρικό σύστημα με εκτελεστικές εξουσίες. Θα είναι υπεύθυνος για όλα τα θέματα οικονομίας στην Τουρκία στο νέο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί το Σάββατο (3/6), ανέφερανανώνυμες πηγές.

Η λίρα περιόρισε για λίγο τις απώλειές της έναντι του αμερικανικού νομίσματος όταν έγιναν γνωστές οι σχετικές πληροφορίες, προτού υποχωρήσει ξανά κατά 0,3% έναντι του δολαρίου. Το κόστος ασφάλισης έναντι κρατικής χρεοκοπίας για τα επόμενα πέντε χρόνια υποχώρησε κατά περίπου 10 μονάδες βάσης στις 570 μονάδες βάσης.