ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: Κατηγορείται για την παράνομη διατήρηση εθνικών εγγράφων - «Είμαι αθώος» διαμηνύει

O Ντόναλντ Τραμπ
O Ντόναλντ Τραμπ
ΑΡ

O Ντόναλντ Τραμπ κατηγορείται για παράνομη διατήρηση απόρρητων εγγράφων, με επιφανείς Ρεπουμπλικανούς να κάνουν λόγο για «μαύρη ημέρα» και τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο να δηλώνει «αθώος»

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ διώκεται για παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας και παράνομη διατήρηση εγγράφων στην έπαυλή του στο Mar-a-Lago και έχει κληθεί να καταθέσει στο δικαστήριο την επόμενη εβδομάδα.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς έχουν κατηγορήσει τον Ντόναλντ Τραμπ για τη διατήρηση των εγγράφων εθνικής ασφάλειας και την παρεμπόδιση των προσπαθειών της κυβέρνησης να τα ανακτήσει, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, μια ιστορική εξέλιξη που αποτελεί τον σημαντικότερο νομικό κίνδυνο για τον Aμερικανό πρώην πρόεδρο.

Ο Τραμπ επιβεβαίωσε το κατηγορητήριο στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth το απόγευμα της Πέμπτης (8/6), λίγο αφότου οι δικηγόροι του έλαβαν ένα email από τους εισαγγελείς στο γραφείο του ειδικού εισαγγελέα Τζακ Σμιθ που περιέγραφε τις κατηγορίες και κάλεσε τον πρώην πρόεδρο να παραδοθεί στις αρχές στο Μαϊάμι την επόμενη Τρίτη.

Οι κατηγορίες που αναφέρονται στην κλήση περιελάμβαναν: εσκεμμένη διατήρηση πληροφοριών εθνικής άμυνας, συνωμοσία για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης, απόκρυψη εγγράφου, απόκρυψη εγγράφου με διαφθορά, απόκρυψη εγγράφου σε ομοσπονδιακή έρευνα, εμπλοκή σε σχέδιο απόκρυψης και ψευδείς δηλώσεις, ανέφεραν άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Το καταστατικό για τον χειρισμό απόρρητων αρχείων και την παρεμπόδιση δικαιοσύνης είναι κακουργήματα που θα μπορούσαν να επιφέρουν χρόνια φυλάκισης σε περίπτωση καταδίκης, ανέφερε το Associated Press. Από τη λέσχη του γκολφ στο Νιου Τζέρσεϊ, ο Τραμπ επέκρινε το κατηγορητήριο σε μια σειρά αναρτήσεων στο Truth Social. «Ποτέ δεν πίστευα ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο σε έναν πρώην Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε ο Τραμπ, προσθέτοντας: «Είμαι αθώος άνθρωπος!»

Η ποινική υπόθεση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, αποτελεί άλλη μια νομική οπισθοδρόμηση για τον Τραμπ, καθώς επιδιώκει να ανακτήσει την προεδρία των ΗΠΑ το 2024. Ήδη αντιμετωπίζει μια ποινική υπόθεση στη Νέα Υόρκη που πρόκειται να δικαστεί τον Μάρτιο.

Ο κύριος αντίπαλος του Τραμπ για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, Ρον Ντε Σάντις, είναι μεταξύ εκείνων που αποκάλεσαν το κατηγορητήριο «εργαλειοποίηση» του νόμου. Αν και δεν υπερασπίστηκε κατηγορηματικά τον Τραμπ, είπε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ επέδειξε «τόσο ζήλο» στην καταδίωξη του Τραμπ ενώ ήταν «παθητικό» απέναντι στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την πρώην αντίπαλό του, Χίλαρι Κλίντον.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι, αναφερόμενος μέσω Twitter στην απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του Τραμπ πως η Αμερική ζει «μαύρη μέρα» και διαβεβαίωσε πως στέκει στο πλευρό του πρώην προέδρου. «Εγώ, και κάθε Αμερικανός που πιστεύει στο κράτος δικαίου, στεκόμαστε στο πλευρό του Προέδρου Τραμπ ενάντια σε αυτή τη σοβαρή αδικία», είπε ο ΜακΚάρθι.

Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι εισαγγελείς είναι αν μπορούν να αποδείξουν ότι ο Τραμπ παραβίασε εν γνώσει και σκόπιμα το νόμο. Εάν καταδικαστεί, ο Τραμπ θα μπορούσε να πάει στη φυλακή. Τίποτα στον ομοσπονδιακό νόμο ή το σύνταγμα δεν θα εμπόδιζε τον Τραμπ από το να συνεχίσει την εκστρατεία για την προεδρία, εάν του απαγγελθούν οι ομοσπονδιακές κατηγορίες.

Αυτή θα είναι η δεύτερη κατηγορία του Τραμπ και επίσης η πρώτη φορά που ένας πρώην πρόεδρος αντιμετωπίζει ομοσπονδιακές κατηγορίες στις ΗΠΑ.